Komentara: 0
Pregleda: 3959

Dani Bele Lugošija

21.12.2011. u 16:04h
Izvor: RTV Yueco
Dani Bele Lugošija

Drugog dana obeležavanja “Dana Bele Lugošija”, u organizaciji FOKUS Fondacije, sinoć je na Otvorenom univerzitetu upriličena izložba plakata filmova u kojima je Bela Lugoši glumio, a koji su se prikazivali u Jugoslovenskoj kinoteci u to vreme. Zatim je u Anfiteatru Otvorenog univerziteta, hroničar Dejan Mrkić, održao predavanje na temu “Bela Lugoši – Drakula zauvek”.

Bela Lugoši je rođen 1882. godine pod imenom Bela Ferenc Deže Blaško, u Lugošu, u tadašnjoj Austrougarskoj, danas – Lugoj u Rumuniji. Napustivši roditeljski dom, sa 17 godina postaje glumac subotičkog pozorišta, da bi 1912. godine nastavio rad u Budimpešti, 1920. u Nemačkoj, a 1927. godine dobija ulogu grofa Drakule na Brodveju.

Uloga grofa Drakule na Brodveju, je nešto kasnije snimljena i filmski, te je ona Belu Lugošija proslavila i učinila ga jednom od ikona horor žanra 1930-ih godina.

21. decembra, u Art bioskopu “Aleksandar Lifka”, u 19 časova i 30 minuta će dr Zoltan Mesaroš održati predavanje na temu “Istorijski koreni nastanka medijskog Drakule”, a proekcija filma “Drakula”, reditelja Toda Browninga je u 21 sat, u bioskopu “Aleksandar Lifka”

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3959
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

bela lugoši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.