Komentara: 0
Pregleda: 2063

"Dani Balinta Vujkova" od 3. do 6. oktobra

02.10.2018. u 13:46h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Dani hrvatske knjige i reči – dani Balinta Vujkova" održaće se od 3. do 6. oktobra u našem gradu, a organizatori najavljuju proširen i obogaćen program, s nekoliko novih sadržaja.
"Dani Balinta Vujkova" od 3. do 6. oktobra

Sedamnaesti po redu "Dani hrvatske knjige i reči – dani Balinta Vujkova" započeće sutra, 3. oktobra, Književnim salonom koji će se održati u Gradskoj bibilioteci Subotica, s početkom u 19 časova. Tema ovogodišnjeg Književnog salona biće "Pevamo pesnike", a gosti Josip Molnar i Sajna Hajduković iz Đakova, i Nela Skenderović i Marija Kovač iz Subotice, predstaviće na jedan neformalan način pesnike u muzičkom obliku.

Naredni dan, 4. oktobar, tradicionalno je dan za Narodnu književnost u školi, kada će u HKC "Bunjevačko kolo" u 13 časova biti pripređen program za decu u spomen "Balinta Vujkova – Dide". U programu će učestvovati učenici OŠ "Ivan Milutinović" i deca iz vrtića "Marija Petković Biser", koji će dramatizacijom bunjevačkih pripovedaka Balinta Vujkova, pokazati koliko poznaju bunjevački govor. Ovom prilikom, deci će biti predstavljena i nova knjiga "Bajke 2" iz kolekcije Izabrana dela Balinta Vujkova.

- Za razliku od prošle, u ovoj knjizi nalaze se bajke Hrvata sa gotovo svih područja na koja je Balint Vujkov išao tokom svog života, odnosno različitih delova Austrije, Mađarske, Srbije, Hrvatske i Rumunije. Vrednost ove knjige je u tome što predstavlja zbirku mrtvih govora, govora kojima danas više niko ne govori, te je malo verovatno da ćete na prvo čitanje sve moći razumeti. Upravo iz tog razloga, potrudili smo se da sastavimo tumač manje poznatih reči i izraza koji sadrži preko 1.000 reči iz knjige, kako bismo olakšali čitanje, praćenje i razumevanje ovih bajki - objasnio je novinar Zlatko Romić, koji je izabrao bajke, dodajući da knjiga sadrži oko 450 strana, što je sa prošlogodišnjih 500, gotovo 1.000 stranica bajki Balinta Vujkova - Pošto je ostalo još materijala, za sledeću godinu planiramo knjigu bajki i basni kako bismo zaokužili tematski ciklus jednog dela stvaralaštva Balinta Vujkova, čime ćemo imati tek polovinu njegovog ukupnog fonda.

"Dani Balinta Vujkova" od 3. do 6. oktobra

Istog dana, na programu će biti i radionica na temu "Nove tehnologije u biblioteci, moguće ili ne?", koja će se održati u Gimnaziji "Svetozar Marković", s početkom u 18 časova. Radionica je namenjena za učenike Gimnazije, Srednje medicinske škole i Politehničke škole, koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.  

Ovom prilikom će Mirjana Nešić, viša diplomirana bibliotekarka i upravnica biblioteke u Visokoj školi strukovnih studija "Beogradska politehnika", govoriti o novim tehnologijama koje mogu da se koriste u bibliotekama, o "brzom odgovoru" koji je danas sve popularniji, virtuelnoj realnosti, o tome kako se mogu oživeti i ilustrovati knjige, koje aplikacije su besplatne na internetu i kako se koriste. Program će biti propraćen i praktičim radom po timovima, gde će mladi dobiti zadatke i kreirati digitalne sadržaje, koje potom nameravamo da objavimo na našoj Fejsbuk stranici - rekla je Bernadica Ivanković, predsednica Hrvatske čitaonice i bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Subotica.

Ova radionica tematski najavljuje i stručno Međunarodno savetovanje bibliotekara na temu "Primena novih tehnologija i metoda rada u radu sa decom i mladima u bibliotekama", koje će se održati u čitaonici Gradske biblioteke u petak, 5. oktobra, s početkom u 9 časova. Pored dva plenarna izlaganja iz Srbije i Hrvatske, prisutni će biti u prilici da čuju još 17 izlaganja. Petak veče, obeležiće Multimedijalno veče u HKC "Bunjevačko kolo", u okviru kojeg će biti dodeljene književne nagrade.

- Hrvatska čitaonica ove godine dodeljuje nagradu za životno delo na području književnosti vlč. Marku Kljajiću iz Surčina, pesniku, književniku, publicisti, istorijskom hroničaru i dobitniku nagrade Tomo Vereš 2013. godine. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ove godine dodeljuje nagradu "Emerik Pavić" za najbolju knjigu u 2017. godini i trijenalnu nagradu "Iso Velikanović" za najbolju knjigu proze za razdoblje od 2015. do 2017. godine. Ovi dobitnici su još uvek tajni, ali će se na Multimedijalnoj večeri pokazati da su oni zaista zaslužni dobitnici ove nagrade - poručila je Katarina Čeliković, predsednica Organizacionog odbora.

"Dani Balinta Vujkova" od 3. do 6. oktobra

U okviru pratećeg programa, izložbom u Gradskoj biblioteci biće predstavljena i književna produkcija Hrvata u Vojvodini između dvaju "Dana hrvatske knjige i reči", a kao i svake godine poštovaoci lika i dela Balinta Vujkova, okupiće se kod njegove biste u centru grada i položiti vence.

"Dane hrvatske knjige i reči – dane Balinta Vujkova" organizuje Hrvatska čitaonica Subotica, u saradnji sa Gradskom bibliotekom Subotica i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2063
Povezane teme

gradska biblioteka subotica

zavod za kulturu vojvođanskih hrvata

dani balinta vujkova

dani hrvatske knjige i reči

hrvatska čitaonica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.