Komentara: 0
Pregleda: 4586

Danas takmičenje žetelaca (Dužijanca 2012)

14.07.2012. u 11:21h
Izvor: RTV
Tradicionalno takmičenje risara, odnosno, žetelaca, u "skidanju pšenice" po starim vojvođanskim običajima u okviru manifestacije "Dužijanca", održaće se danas u naselju Gornji Verušić, na njivi porodice Martina Gabrića.
Danas takmičenje žetelaca (Dužijanca 2012)

Takmičenje je deo proslave "Dužijance", tradicionalne manifestacije koja označava kraj žetelačkih radova i kojom se kroz rituale izražava zahvalnost višim silama na novom žitu.

Manifestacija je počela još 25. aprila blagoslovom mladog žita, a biće završena u poslednjoj nedelji avgusta "Bunarićkim proštenjem".

Najznačajnija svečanost "Dužijance", predaja hleba od novog žita gradonačelniku, biće priređena u nedelju, 12. avgusta na centralnom gradskom trgu.

Organizator "Dužijance", kao i prethodnih godina je Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo".

Manifestacija se održava uz finansijsku podršku Grada Subotica sa milion dinara, Hrvatskog nacionalnog veća sa 200.000 i Vlade Srbije sa 100.000 dinara, uz pomoć donatora i sponzora.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4586
Povezane teme

dužijanca

dužijanca subotica

takmičenje risara

dužijanca 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.