Komentara: 20
Pregleda: 10077

Danas je najveći hrišćanski praznik - srećan Uskrs / Vaskrs svima koji slave

16.04.2017. u 09:28h
Izvor: Subotica.com
Povodom najvećeg hrišćanskog praznika - Uskrsa / Vaskrsa, prigodnim porukama Subotičanima obratili su se protonamesnik Dragan Stokin, starešina Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, subotički biskup Ivan Penzeš, zamenica gradonačelnika Timea Horvat i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford.
Danas je najveći hrišćanski praznik - srećan Uskrs / Vaskrs svima koji slave

Hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Uskrs / Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Uskrs / Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak. Radno vreme javnih ustanova, preduzeća i drugih objekata od javnog značaja u Subotici pogledajte u povezanoj vesti.. 

Danas je najveći hrišćanski praznik - srećan Uskrs / Vaskrs svima koji slave

DRAGAN STOKIN, protonamesnik Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

- Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima onima koji su u grobovima, tj. sa onima koji u smrti život darovao. Ova blagovest je draga braćo i sestre jedina u pravom smislu reči nova vest, sve ostale vesti u ratovima, nepogodama, nesrećama, o gladi koja mori, o ljudskim izopakama i gadostima koje iz njih prozilaze, sve te vesti kojima se zatrpava svakodnevno naša štampa, naši mediji su u principu stare vesti vesti koje prate čitavu istoriju postojanja ovoga sveta, a svojevrsna su i svedočanstvo da svet bez boga niti ume niti može.  Blagovest jevanđeljska je otuda i jedina vest koja je vredna sveukupne pažnje čitavog ljudskog bića i u individualnom i na kolektivnom planu. Vest da nam je darovano vaskrsenje iz smrti je vest bez komparacije i ne može se sa ničim porediti, ona ne samo da istinski raduje ljudsko srce, ono ustrojava i iz besmisla vaskrsava svakoga čoveka. Zato draga braćo i sestre, da se odvratimo od vesti koje pomračuju i koje u beznađe bacaju, da sa svim svojim bićem usredsredimo na blagovest vaskrsenja, da obradovani i ustrojeni njome širimo i svedočimo silu krstovaskrsnu, da budemo istinski satrudnici Hristovi, apostoli blagovesti koji pobeđuju i potiskuju iz sveta sve ono što ovaj svet kvari, što ovaj svet pomračuje, što ga čini da bude dolina plača. Hristos je vaskrsao i radost doneo čitavom čovečanskom rodu, svakom stvoru, a najpre čoveku, dakle kao biću koje je slovesno, koje može da pojmi svu važnost ovoga istorijskog događaja. Hristos vaskrse, srećan praznik. - stoji u uskršnjoj poruci starešine Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg

Danas je najveći hrišćanski praznik - srećan Uskrs / Vaskrs svima koji slave

IVAN PENZEŠ, biskup subotički

Kršćanska braćo i sestre, svake nedelje slavimo uskrsnuće, u svetoj misi Isus dolazi među nas, a u svetoj pričest primamo ga u svoje srce. Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog spasitelja.

Danas je najveći hrišćanski praznik - srećan Uskrs / Vaskrs svima koji slave

TIMEA HORVAT, zamenica gradonačelnika

Svim sugrađanima pravoslavne i katoličke veroispovesti koji slave Vaskrs i Uskrs, u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i svoje ime, upućujem iskrene čestitke sa željom da ovaj veliki hrišćanski praznik provedu u miru, dobrom zdravlju i sreći, i da radost praznika podele sa članovima svojih porodica i prijateljima.

Neka nas predstojeći praznični dani podsete i na važnost međusobnog poštovanja, razumevanja i uvažavanja.

Hristos vaskrse! Kellemes húsvéti ünnepeket! Sretan Uskrs!

Danas je najveći hrišćanski praznik - srećan Uskrs / Vaskrs svima koji slave

TIVADAR BUNFORD, predsednik Skupštine grada Subotice

Za najveći hrišćanski praznik, dan Hristovog vaskrsnuća, svim Subotičanima iz sveg srca želim srećne uskršnje praznike, dobro zdravlje i puno snage.

Posle posta, na uskršnji dan svi se pomalo preporodimo i zraci prolećnog sunca daju nam novu snagu. Želim da ovaj praznik za sve nas bude praznik duhovnog obnavljanja, pun vere i nade, koji ćemo provesti u krugu svojih najmilijih.

Hristos vaskrse!

* * * * * * * * * *

Čestitkama svima koji slave ovaj verski praznik pridružuje se i portal subotica.com, uz želje da ga provedu sa najbližima, okruženi toplinom porodičnog doma. Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 10077

Povezana vest

Povezane teme

Uskršnja čestitka

Uskrs

biskup Ivan Penzeš

dragan stokin

tivadar bunford

timea horvat

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.