Komentara: 98
Pregleda: 11322

Danas je "Dan primirja" i 95 godina od završetka 1. Svetskog rata

11.11.2013. u 15:47h
Izvor: RTV Yueco
Državni praznik Republike Srbije, koji se obeležava i u zemljama širom Sveta, značajan je i za grad Suboticu. Dva dana nakon potpisanog primirja i završetka 1. Svetskog rata, srpska vojska ušla je u Suboticu nakon čega je grad oslobođen.
Danas je "Dan primirja" i 95 godina od završetka 1. Svetskog rata

Današnji praznik obeležava se pre svega zbog svih onih koji su svoje živote dali za slobodu svojih potomaka, što je tada iznosilo oko 28 odsto od ukupnog broja stanovništva u Srbiji. U Srbiji se ovaj državni praznik obeležava od pre dve godine.

Sudeći po odgovorima anketiranih građana, čini se da mlađe generacije nisu upoznate zbog čega se ovaj dan slavi kao Državni praznik, dok se oni nešto stariji ipak sećaju, bar iz priča ili knjiga, krucijalnih događaja u srpskoj, pa i svetskoj istoriji.

Tokom Prvog svetskog rata samo je u Srbiji poginulo više od milion građana, što je 28 odsto broja čitave populacije, a čak 57 odsto muške populacije. U tom periodu, dok je Subotica pripadala Austougarskoj, u gradu je živelo većinsko Slovensko stanovništvo koje je izražavalo želju da se pripoji Kraljevini Srbiji. Dva dana nakon potpisanog primirija, u Suboticu je ušla srpska vojska koja je dočekana uz slavlje Subotičana.

Međunarodni dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se i u svetu državnim manifestacijama koje se održavaju u znak sećanja na 1918. godinu, kad je u 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 98
Pregleda: 11322

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.