Komentara: 1
Pregleda: 4769

"Dan pešačenja u Srbiji" sutra na četiri lokacije

14.09.2018. u 16:32h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Dan pešačenja u Srbiji" održaće se sutra, 15. septembra, na četiri različite lokacije u gradu. Vreme okupljanja predviđeno je za 8 časova i 45 minuta, a početka pešačenja u 9 časova.
"Dan pešačenja u Srbiji" sutra na četiri lokacije

"Dan pešačenja u Srbiji" je sportsko-rekreativna manifestacija koju organizuju planinarski klubovi Planinarskog saveza Srbije, u cilju promocije zdravog stila života i pešačenja kao aktivnosti namenjenoj svim uzrastima, od 7 do 107 godina, koja doprinosi razvoju socijalizacije, prosvete i turizma, istakao je Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije.

- Pešačenje je aktivnost koja po svojim karakteristimama ne zahteva posebnu opremu, realizuje se u okruženju grada i, osim što ima za cilj da konkretnog dana izvede što je veći broj đaka, roditelja i sugrađana na staze, promoviše kretanje u prirodi koje je od izuzetnog značaja za unapređenje zdravlja, radne sposobnosti i socijalizaciju, a takođe i unapređenje turizma, jer pešačke staze koje su obeležene i kroz koje prolazimo mogu doprineti unapređenju turističke ponude našeg grada - rekao je Planić.

"Dan pešačenja u Srbiji" sutra na četiri lokacije

Program manifestacije sastoji se od četiri staze na različitim lokacijama u gradu, približne dužine od 11 do 13 kilometara, kroz koje će sugrađane voditi profesionalni vodiči Planinarskog kluba "Spartak".

- Prva staza je dobro poznata Subotica-Palić staza, koja dugačka 12 kilometara i čije mesto okupljanja i polaska je Autobuska stanica. Druga staza Subotica-Majdan-Subotica, dužine 11 kilometara, podrazumeva okupljanje sugrađana ispred platoa Hale sportova, odlazak do jezera Majdan i povratak do Hale sportova. Treća staza Palić-Tresetište-Palić, kreće od OŠ "Miroslav Antić" do Tresetišta i nazad, dužine 13 kilometara, a četvrta staza Zobnatičko jezero kreće od Poljoprivredne škole u Zobnatici, tako da svi oni koji žele malo dalju destinaciju, mogu da se priključe ovoj stazi koja je takođe duga 13 kilometara - objasnio je Feliks Krivošija, trener sekcije planinarske orijentacije PK "Spartak", dodajući da je vreme okupljanja učesnika na svim lokacijama u 8 časova i 45 minuta, a početka pešačenja u 9 časova.

"Dan pešačenja u Srbiji" sutra na četiri lokacije

Članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, pozvala je škole i đake da se u što veće broju pridruže sutrašnjoj manifestaciji, te da sa sobom ponesu, pre svega, dobro raspoloženje, udobnu obuću, flašu vode i nešto za pojesti.

Manifestaciju "Dan pešačenja u Srbiji" podržali su Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Grad Subotica, Gradski savez "Sport za sve", Zavod za javno zdravlje Subotica i gradska organizacija Crvenog krsta, koja će sa svojim volonterima pratiti kolone pešaka i pružiti pomoć ukoliko bude bilo potrebe.

Prijave za učešće u "Danu pešačenja" možete poslati na mejl suplaninari@gmail.com ili se prijaviti lično pre početka pešačenja. Stazu Subotica-Palić vodiće Iso Planić, stazu Subotica-Majdan-Subotica Đorđe Radulović, Stazu Palić-Tresetište-Palić Feliks Krivošija, a stazu Zobnatičko jezero Paula Štraka.

PROGRAM AKCIJE:

STAZA 1: SUBOTICA - PALIĆ

Mesto okupljanja i polazna tačka pešačenja: Ispred autobuske stanice u 08:45
Otvaranje akcije u 8:45;
Početak pešačenja: u 09:00
Pešačka tura: Fabrika Pionir – Prvi sektor Palićkog jezera – drugi sektor Palićkog jezera – Zatvorska ekonomija - Velika terasa – Vodotoranj na Paliću

Ukupna dužina staze: 12 kilometara

Prijava: mejlom, telefonom, ili istog dana pre početka pešačenja.
Kontakt: Iso Planić (0658094065, suplaninari@gmail.com)

STAZA 2 : SUBOTICA – MAJDAN - SUBOTICA

Mesto okupljanja i polazna tačka pešačenja: Plato ispred Hale sportova u 08:45
Otvaranje akcije u 8:45;
Početak pešačenja: u 09:00
Pešačka tura: (kružna staza) Hala sportova – Široki progon – Majdan- Hala sportova

Ukupna dužina staze: 11 kilometara

Prijava: mejlom, telefonom, ili istog dana pre početka pešačenja.
Kontakt: Đorđe Radulović (0641611825, suplaninari@gmail.com)

STAZA 3: PALIĆ

Mesto okupljanja i polazna tačka pešačenja: OŠ „MIROSLAV ANTIĆ“ u 08:45
Otvaranje akcije u 8:45; Početak pešačenja: u 09:00
Pešačka tura: OŠ – Podrum Palić- Radanovačka šuma –Treset –OŠ

Ukupna dužina staze: 13 kilometara

Prijava: mejlom, telefonom, ili istog dana pre početka pešačenja.
Kontakt: Feliks Krivošija (0637670479, suplaninari@gmail.com)

STAZA 4 : ZOBNATIČKO JEZERO

Mesto okupljanja i polazna tačka pešačenja:  Kod Poljoprivredne škole u 08:45
Otvaranje akcije u 8:45; Početak pešačenja: u 09:00
Pešačka tura: obilazi se jezero

Ukupna dužina staze: oko 14 kilometara

Prijava: mejlom, telefonom, ili istog dana pre početka pešačenja.
Kontakt: Paula Štraka (0692007217, suplaninari@gmail.com)

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4769

Povezana dešavanja

Povezane teme

planinari

iso planić

planinarski klub spartak

dan pešačenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.