• Pregleda: 2759

Dan otvorenih vrata na Ekonomskom fakultetu

Ekonomski fakultet organizovao je danas po prvi put manifestaciju Dan otvorenih vrata, kako bi budućim brucošima predstavio svoje obrazovne profile i aktivnosti koje čine studentski život u našem gradu.
Dan otvorenih vrata na Ekonomskom fakultetu

U okviru manifestacije Dan otvorenih vrata, maturanti subotičkih i škola iz okruženja imali su priliku da se upoznaju sa studijskim programima Ekonomskog fakulteta, kroz obilazak osam učionica, u kojima su mogli da se informišu o detaljima i osobenostima obrazovnih profila, načinu konkurisanja i upisivanja, kao i o budućem studentskom životu.

- Još uvek nisam odlučila šta ću da studiram, ali sam upravo zbog toga došla na Dan otvorenih vrata, kako bih saznala koji smerovi postoje, šta profesori očekuju od nas, kao i koliko ima budžetskim mesta - rekla je Milica Anđelić, maturantkinja Hemijsko-tehnološke škole u Subotici.

Čime bi volela da se bavi u budućnosti, još uvek nije sigurna njena vršnjakinja Kristina Pejović iz Feketića, koja završava Ekonomsku školu u Srbobranu.

- Za sada još uvek ne zna čime bih volela konkretno da se bavim, ali mislim da će me ova manifestacija usmeriti na pravi put. Možda će to biti nešto u vezi sa finansijama, bankarstvom i osiguranjem, jer volim da komuniciram sa ljudima i da radim sa novcem - dodala je Pejović.

Za Jelenu Mesaroš iz Đale, koja završava Ekonomsko-trgovinsku školu u Senti, Dan otvorenih vrata bila je prilika da se bolje upozna sa budućim kolegama.

- Pošto završavam smer za poslovnog administratora, želela bih da upišem studijski program Menadžment, jer vidim sebe u tom poslu i mislim da ovde imam više šansi za budžet. Došla sam kako bih se upoznala sa budućim kolegama i saznala nešto više o tome da li je fakultet težak i kakve su šanse za zaposlenje nakon studija - objasnila je Mesaroš.

Tokom proteklih šest meseci, Ekonomski fakultet organizovao je brojne promotivne aktivnosti u cilju promovisanja ove visokoobrazovne ustanove, među kojima su obilasci srednjih škola, kao i gostovanja učeničkih grupa.

- Ekonomski fakultet pokušava da odgovori zahtevima iz okruženja, stoga se trudimo da uspostavimo intenzivniju komunikaciju sa javnim sektorom i privredom, te da iz razgovora sa njima i u meri u kojoj je to moguće, planiramo svoju nastavu i studijske programe. Naravno, takvi planovi su dugoročni i ne mogu se realizovati odmah, ali imamo pozitivne odgovore i dobra iskustva, koja bi mogla da nas učine konkurentnijim na tržištu i atraktivnijim za studente, a samim tim i jednom bazom za zapošljavanje - naglasio je Aleksandar Čučković, prodekan za osnovne i master studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Prema trenutnim procenama, Ekonomski fakultet u Subotici će za 2018/2019. školsku godinu raspisati konkurs za oko 720 studenata na osam studijskih programa, od čega će njih 60 odsto biti na budžetu, dok će preostalih 40 odsto biti na samofinansiranju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
sad Odgovori
Sve je to lepo, ali sta posle, biti bez posla ili tako skolovan, mlad, u punoj snazi kupiti kartu u jednom pravcu!
Bane
Ko želi taj se može snaći,odlazak u inostranstvo je opcija za nekreativne,žrtvovati ovaj život za pare preko je totalna glupost
Nika Odgovori
Ljudi moraju da shvate da nije dovoljno zavrsiti fakultet, mahati diplomom i cuditi se sto nema posla. Neophodno je angazovati se tokom studija u vannastavnim aktivnostima, izdvojiti se iz "mase" pa da vidite kako ima posla.
neca
Treba svakome pruziti sansu za posao, a ne ostaviti ih na vetrometini da se sami snalaze!
Nenad Odgovori
Posla ima, vrednih manjka!
Svako ko kaze da nema posao jer ceka da mu se jave iz socijalnog ni ne treba da radi. Treba da se opremi lepo i da ceka najbolje na svetu :)
POSMATRAC Odgovori
Nedavno sam s prijateljem (on odrastao i skolovao se u Jugoslaviji a ja u inostranstvu) konstatovali da on do zavrsetka fakulteta, dakle s 25 godina, nije radio ozbiljno ni jedan dan. Finansirali su ga roditelji. Ja sam od svoje 16. godine skoro redovno radio sitne poslove za novac. Pored fakulteta sam bio u radnom odnosu i s 25 godina imao 9 godina radnog iskustva i 4 godina penzijskog staza. Odnos prema zivotu nam se razlikuje. On ceka posao a ja ga trazim!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.