• Pregleda: 2805

Dan Evrope: Sitnim koracima ka evropskim integracijama

Po osmi put, Grad Subotica zajedno sa Centrom Lokalne demokratije iz Subotice, povodom 9.maja - Dana Evrope, organizuje javni događaj na Gradskom trgu. Otvaranje je u 11 sati i trajaće do 15 sati, gde će biti postavljeni štandovi sa promotivnim materijalima, gde će svi prisutni moći da se upoznaju sa državama EU i njihovim institucijama kao i vrednostima koje EU promoviše.
Dan Evrope: Sitnim koracima ka evropskim integracijama

Istog dana će se održati i sastanak sa gradonačelnicima okolnih mesta na temu integrisanog razvoja pograničnog područja.

- S obzirom na odluku UN, 2013.godina, proglašena je godinom saradnje u oblasti vode,  a tema sastanka će biti vodoprivreda, sa ciljem da se izradi zajednički projekat za rešavanje problema koje dotiču obe strane granice.  Takođe, na putu ka Evropi, jako je važno da se što veći broj naših sugrađana upozna sa osnovnim načelima EU, odnosno mogućnostima koje se pružaju i učestvuju u programima koji će biti održani na trgu, kaže Marta Dobo, član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju.

Larisa Inić, koordinatorka za promovisanje festivalskih programa i kulturnih manifestacija kaže da se  Subotica se među prvima priključila ovoj akciji.

- Važno je napomenuti da je to pre svega zbog političke volje i opredeljenosti ka evropskim vrednostima Lokalne samouprave i centra Lokalne demokratije, koji je jedan od najupečatljivijih eksponenata nevladinog sektora u gradu i koji je i tokom teških 90-ih godina negovao i promovisao evropske vrednosti. 2013. godinu je EU proglasila godinom svojih građana iz više razloga, a jedan od njih je svakako činjenica da mnogi građani EU ne znaju šta im državljanstvo EU donosi u smislu prava i pogodnosti, a mi koji sitnim koracima idemo ka evropskim integracijama ove godine imamo priliku da to i saznamo, poručuje Inićeva.

Predstaviće nam se i civilne organizacije EPuS, CEKOR, Terra’s, Kulturalni Različak, PlanPlus, Edukativni centar Roma, Fondacija “Danilo Kiš” koja  je takođe prepoznala značaj uključivanja velikog broja mladih i Kancelarija za mlade. U Gradskoj biblioteci će se od 14 sati održati program pod pokroviteljstvom Saveta Evrope -“Živa biblioteka”, koji predstavlja vid sredstva za borbu protiv diskriminacije najviše među mladima. Svoj štand će imati i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, što je ove godine posebno značajno, jer Hrvatska postaje punopravna članica EU.

Manifestaciju su pored Grada Subotice podržali i Pokrajinski  sekretarijat za sport i omladinu, delegacija EU u Srbiji, Evropski savet i mnogi drugi. Ulaz je za sve slobodan.

Izvor: SuMedija

povezane teme

5
Nenad Odgovori
Bas lepa manifestacija, sa puno sharenih shtandova.
Da li mozemo znati samo koliko ovo kosta nas gradski budzhet? Odnosno koliko nam se iz naseg dzhepa vadi za ovo?
Milan Odgovori
Na žalost pre neki dan PTT KDS kablovski sistem je u Bajmoku ukinuo program Euronews, koji emituje 24-časovne vesti na engleskom, inače javni servis Evropske Unije. Ne znam kakvu nam poruku oni time šalju? Ovakva cenzura kod nas nije postojala ni u komunizmu...
jovan bez zemlje Odgovori
ma nemogu da verujem, to čime se vi bavite za dan evrope nema nikakve vze sa evropom kakvu zelimo. NVO koje nstupaju na maniffestaciji, uz duzno postovanje , treba da prekinu sa tim da se sa njima manipulise.
VAMA SU SE NA TRGRU TREBALI POJAVITI PREDSTAVNICI UG SOLIDARNOST. NIKOGA OD PRISUTNIH NA PRESS KONFERENNCIJI NISAM VIDEO KADA SE LJUDI BORE ZA KONKRETNA LJUDSKA PRAVA.

VI NEZNATE zASTO POSTOJITE
meri Odgovori
bas me interesuje sta gospodja Marta Dobo misli o evropskim integracijama? [*...*] sramota za SVM da je na ovakve kadrove spao!
Boris Odgovori
Špijuni.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.