Komentara: 5
Pregleda: 3204

Dan Evrope: Sitnim koracima ka evropskim integracijama

07.05.2013. u 16:25h
Izvor: SuMedija
Po osmi put, Grad Subotica zajedno sa Centrom Lokalne demokratije iz Subotice, povodom 9.maja - Dana Evrope, organizuje javni događaj na Gradskom trgu. Otvaranje je u 11 sati i trajaće do 15 sati, gde će biti postavljeni štandovi sa promotivnim materijalima, gde će svi prisutni moći da se upoznaju sa državama EU i njihovim institucijama kao i vrednostima koje EU promoviše.
Dan Evrope: Sitnim koracima ka evropskim integracijama

Istog dana će se održati i sastanak sa gradonačelnicima okolnih mesta na temu integrisanog razvoja pograničnog područja.

- S obzirom na odluku UN, 2013.godina, proglašena je godinom saradnje u oblasti vode,  a tema sastanka će biti vodoprivreda, sa ciljem da se izradi zajednički projekat za rešavanje problema koje dotiču obe strane granice.  Takođe, na putu ka Evropi, jako je važno da se što veći broj naših sugrađana upozna sa osnovnim načelima EU, odnosno mogućnostima koje se pružaju i učestvuju u programima koji će biti održani na trgu, kaže Marta Dobo, član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju.

Larisa Inić, koordinatorka za promovisanje festivalskih programa i kulturnih manifestacija kaže da se  Subotica se među prvima priključila ovoj akciji.

- Važno je napomenuti da je to pre svega zbog političke volje i opredeljenosti ka evropskim vrednostima Lokalne samouprave i centra Lokalne demokratije, koji je jedan od najupečatljivijih eksponenata nevladinog sektora u gradu i koji je i tokom teških 90-ih godina negovao i promovisao evropske vrednosti. 2013. godinu je EU proglasila godinom svojih građana iz više razloga, a jedan od njih je svakako činjenica da mnogi građani EU ne znaju šta im državljanstvo EU donosi u smislu prava i pogodnosti, a mi koji sitnim koracima idemo ka evropskim integracijama ove godine imamo priliku da to i saznamo, poručuje Inićeva.

Predstaviće nam se i civilne organizacije EPuS, CEKOR, Terra’s, Kulturalni Različak, PlanPlus, Edukativni centar Roma, Fondacija “Danilo Kiš” koja  je takođe prepoznala značaj uključivanja velikog broja mladih i Kancelarija za mlade. U Gradskoj biblioteci će se od 14 sati održati program pod pokroviteljstvom Saveta Evrope -“Živa biblioteka”, koji predstavlja vid sredstva za borbu protiv diskriminacije najviše među mladima. Svoj štand će imati i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, što je ove godine posebno značajno, jer Hrvatska postaje punopravna članica EU.

Manifestaciju su pored Grada Subotice podržali i Pokrajinski  sekretarijat za sport i omladinu, delegacija EU u Srbiji, Evropski savet i mnogi drugi. Ulaz je za sve slobodan.

Izvor: SuMedija
KZN uoči manifestacije "Dan Evrope" KZN uoči manifestacije "Dan Evrope" KZN uoči manifestacije "Dan Evrope" KZN uoči manifestacije "Dan Evrope" KZN uoči manifestacije "Dan Evrope" KZN uoči manifestacije "Dan Evrope" KZN uoči manifestacije "Dan Evrope" KZN uoči manifestacije "Dan Evrope"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3204
Povezane teme

dan evrope

centar lokalne demokratije

marta dobo

kancelarija za mlade

lokalna kancelarija za mlade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.