Komentara: 21
Pregleda: 3828

Dame zanemarene u nazivima ulica

06.02.2019. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Od više od hiljadu ulica koje presecaju naš grad i prigradska naselja, samo 21 nosi ime po nekoj dami. Izuzev ulice Nade Dimić na Prozivci i Bose Milićević u samom centru grada, većina ih je na periferiji, a mnoge od njih su javnosti poznate po tome što godinama čekaju asfalt i kanalizaciju.
Dame zanemarene u nazivima ulica

Ulice u našem gradu zaslužile su Anđa Ranković, Anka Butorac, Darinka Radović, Jelena Ćetković, Klara Feješ, Marija Bursać, Nada Dimić i Sonja Marinković (učesnice NOB-a i narodni heroji), Ana Frank (žrtva holokausta), Bosa Milićević (članica Komunističke partije koja je živela u Novom Žedniku i školovala se u Subotici), Desanka Maksimović i Isidora Sekulić (književnice),  Dragojla Jarnević i Ivana Brlić Mažuranić (hrvatske književnice), Jelena Čović (prva Bunjevka akademska slikarka),  Mara Đorđević Malagurski (književnica i učesnica Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena), Marija Kiri (naučnica), Marija Vojnić Tošinica (dobrotvorka), Nadežda Petrović (slikarka), Verica Barać (veliki borac protiv korupcije) i dr Livija Herzog (prva načelnica Antituberkuloznog dispanzera posle oslobođenja Subotice).

Spisak, moramo priznati, nije baš za pohvalu. Složićete se, postoji mnogo dama koje su itekako zaslužile da budu na njemu jer su svojim delom ostavile traga u zavičajnoj, nacionalnoj ali i svetskoj istoriji.

- Zaista je nepravedno što vrlo malo ulica nosi ime po nekoj dami i to je diskriminacija prema ženama koje su ostavile dubok trag u društvu i nepoštovanje uspomene na njihov rad i zalaganje. To, međutim, nije samo sa nazivima ulica nego i sa mnogim drugim stvarima – smatra Đenđi Seleši, članica Saveta za ravnoravnost polova AP Vojvodine. – Da bi se to promenilo treba najpre gradski Savet za ravnopravnost polova da podnese predlog, da ga iznese Ženskoj parlamentarnoj mreži a potom o njemu odlučuje Skupština grada.  Marija Terezija je samo jedna od žena koja je zaslužila ulicu u gradu koji je nekada bio deo velike carevine na čijem je bila čelu. Takođe, tu je i slikarka Olja Ivanjicki, koji je svojim delom zadužila celu umetnost.

Ne smemo zaboraviti Subotičanke, koje su zadužile svoj grad, a on ih nepravedno zaboravio.

- U našem gradu malo ulici nosi ime po ženama koje su ostavile traga na polju umetnosti, kulture, politike, društveno-humanitarnog rada... Međutim, to nije problem samo kod nas, nego u celoj Srbiji i regionu uključujući, BIH, Republiku Srpsku pa čak i Hrvatsku koja je danas deo EU – ističe komunikološkinja Sandra Iršević, doktorantkinja FMK Beograd koja se bavi istraživanjima o znamenitim ženama Subotice. - Svoje mesto na tablama sa nazivom ulice svakako treba da pronađe i ime Klare Geber, koja je bila prva grafičarka našeg grada, zatim, Katice Rajčić, Olge Stanković, Anastazije Manojlović i Mande Sudarević, koje su bile žene delegati na Velikoj narodnoj skupštini 25. novembra 1918. godine i glasale za prisjedinjenje Kraljevini Srbiji, te Mice Radić, predsednica Dobrotvorne zadruge Srpkinja Subotice, ali i mnogih drugih žene iz istorije našeg grada koje su dale doprinos među kojima su sportistkinje, aktivistkinje, političarke, humanitarke, glumice, pevačice, književnice, revolucionarke, filozofkinje bez obzira na veru, jezik i naciju... Poražavajući statitistički podaci nam govore da kada govorimo o kolektivnom sećanju kroz istoriju, mi govorimo o muškom sećanju i da su žene u tom kontekstu marginalizovane. S druge strane, većina žena po kojima su nazvane ulice nisu ni Subotičanke, nego ih se sećamo jer su dale veliki doprinos na polju kulture, politike, umetnosti...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 3828
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.