Komentara: 0
Pregleda: 4151

Dalmatinski vestern u Narodnom pozorištu

05.10.2012. u 17:03h
Izvor: SuMedija
Na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta večeras, 5. oktobra, premijerno će biti odigrana predstava „Čudo u Poskokovoj Dragi“, po hit romanu Ante Tomića u režiji Snežane Trišić. U glumačkoj podeli su glumci Drame na srpskom jeziku uz gostujuće kolege koji su uloge dobili na audiciji.
Dalmatinski vestern u Narodnom pozorištu

Upravnica Narodnog pozorišta Ljubica Ristovski najavila je da će Ante Tomić biti gost premijernog izvođenja predstave u kojoj igraju Jovan Ristovski, Milan Vejnović, Srđan Sekulić, Marko Makivić, Luka Mihovilović, Minja Peković, Miloš Milić, Đorđe Marković, Vesna Kljajić Ristović, Kristina Jakovljević, Jelena Mihajlović, Sanja Moravčić, Zoran Bučevac, Suzana Vuković, Vladimir Grbić i Branko Lukač. Dramatizaciju je uradila Maja Pelević, scenografiju Ljubica Milanović, kostimograf je Mirna Ilić, kompozitor Irena Popović Dragović.

Direktorka Drame na srpskom jeziku Olivera Đorđević kaže da je „Čudo u Poskokovoj Dragi“ komični dalmatinski vestern.

- Ovo je prva komedija od četiri koje ćemo pripremiti do kraja sezone. Podela uloga je velika, proteklih godina nismo imali veću – kaže Olivera Đorđević.

Rediteljka Snežana Trišić Tomićev roman smatra najzanimljivijim savremenim delom i zbog toga je i presrećna što je dobila priliku da radi istoimenu predstavu.

- Osim komedije i vestern elemenata štivo sadrži i druge žanrove, od melodrame do vodvilja, satire, bajke. Predstava govori o tome da su žene heroji savremenog sveta. Radnja se odvija u sistemu militantnog patrijarhalnog nasilja, u društvu koje je ustrojeno na muškim sistemima vrednosti, zato se pojavljuju radoznale i slobodne žene koje menjaju taj sistem vrednosti i uspostavljaju novi – kaže Snežana Trišić.

Dalmatinski vestern u Narodnom pozorištu

Glumicu Minju Peković oduševio je način pripovedanja hrvatskog pisca Ante Tomića, jer se retko dešava da neko kritikuje društvo, da to bude toplo, dobrodušno i blakonaklono, a da u isto vreme jasno stavi do znanja šta misli.

- Odnosi muškarca i žena su čudno postavljeni. Nešto se promenilo, nije isto kao pre, a opet nije ni puno drugačije. Zbunjenost u tim odnosima avanturu „Čudo u Poskokovoj Dragi“ čini još zanimljivijom – kaže Pekovićeva.

Ulogu Krešimira Poskoka, jednog od četvorice braće koji žive sa ocem, tumači glumac Milan Vejnović. Za njega je rad na ovoj predstavi bio zanimljiv jer čoveka kao što je Krešimir nikada nije sreo.

- To je priča o brđanima koji su izolovani od civilizacije. Intrigantno mi je bilo da otkrijem kako funkcionišu pošto nemaju dodirnih tačaka sa ostalim svetom. Avantura počinje kada Krešimir odluči da pronađe ženu – kaže Milan Vajnović.

Gostujući glumac Đorđe Marković kaže da se u Subotici ne oseća kao gost. Tumači više uloga.

- Svaki lik prolazi kroz traume, a svaka trauma izaziva komične situacije i tera ih da se menjaju. U tome se ogleda i kvalitet romana i njegova čvrsta dramska forma bez obzira što je reč o komediji – kaže Đorđe Marković.

Miloš Milić kaže da ga je ovom pozorišnom komadu privukla ljubavna priča koja se provlači kroz mutno doba tranzicije.

- To je priča o ženi koja čeka 15 godina i o dva muškarca koji 15 godina nemaju mira zbog nje – rekao je Milić.

Za scenografkinju Ljubicu Milanović rad na predstavi „Čudo u Poskokovoj Dragi“ bio je veliki izazov, jer kada je pročitala knjigu prvo što je videla bio je film, brzi kadrovi, simultane radnje i sve drugo što pozorište nije.

- S rediteljkom smo pokušali da napravimo prostor sa simbolima dubljeg značenja od onoga što je opisivanje prostora i mesta gde se radnja dešava. Bilo je trenutaka kada nisam znala kako i šta i da li će biti moguće, ali sam uživala u radu, jer je sve inspirativno i zanimljivo – zaključuje Milanovićeva.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4151
Povezane teme

Narodno pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.