Komentara: 0
Pregleda: 2660
Foto

Đaci „Svetomir Bojanin“ delili poruke sugrađanima

02.12.2022. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Đaci „Svetomir Bojanin“ delili poruke sugrađanima

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se širom sveta obeležava 3. decembra, učenici i nastavnici OiSŠ „Svetomir Bojanin“ u centru grada delili su poruke sugrađanima koje afirmišu položaj osoba sa invaliditetom.

- Želeli smo da još jednom skrenemo pažnju i povećamo vidljivost osoba sa inavliditetom. Deljenjem poruka sugrađanima želeli smo da pokažemo da su deca sa invaliditetom prisutna i itekako vredna u našem društvu. Poruke naglašavaju da su potrebe dece sa izazovima u odrastanju jednako vredne i važne kao kod ostale dece – poručuje Boris Živkov, pomoćnik direktora OiSŠ „Svetomir Bojanin“. – Često pričamo o inkluziji i vezujemo je za školovanje, međutim ona je proces koji je jednako važan za celokupno društvo – sprovodi se na ulici i svim  drugim mestima gde se kreću ljudi. Subotica spada u red gradova koji je mnogo puta pokazao humanost i inkluzivnost i sa te strane se razlikujemo od mnogih drugih gradova.  Osobe sa invaliditeom treba posmatrati kao osobe sa izazovom i kada shvatimo da svi mi imamo izazove u životu, onda ni njih ne treba da posmatramo drugačije nego jednake nama.

Đaci „Svetomir Bojanin“ delili poruke sugrađanimaĐaci „Svetomir Bojanin“ delili poruke sugrađanimaPo rečima defektologa Anike Hetvani izuzetno je značajno da deca sa invaliditetom budu uključena u celokupno obrazovanje.

- U školi obuhvatamo sve nivoe obrazovanja i vaspitanja, od predškolskog do srednjoškolskog. Imamo četiri predškolska odeljenja, u osnovnoj školi imamo 140 štićenika i posle toga srednju školu gde deca mogu da završe različite struke. Kod nas su zaposleni stručnjaci, odeljenske starešine su defektolozi a uz to u školi imamo i individualne tretmane logopeda, somatopeda, redukatora koji su potrebni našoj deci, d abi došlo do razvoja kod njih – objašnjava nastavnica.  – Radimo u manjim grupama, imamo obezbeđene rape i lift za decu u invalidskim kolicima, sarađujemo sa „Kolevkom“...  Naša deca jesu različita, ali sa tom različitošću smo isti i deo ovog društva.

Đaci „Svetomir Bojanin“ delili poruke sugrađanima

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2660
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

deca sa invaliditetom

dan osoba sa invaliditetom

podrška osobama sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.