Komentara: 23
Pregleda: 5675
Foto

Da li tavankutska jabuka odlazi u zaborav? Iskrčeno više od polovine voćnjaka

06.04.2024. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Geopolitička situacija, poremećaji na tržištu, promena navika potrošača, promena kanala distribucije i, na koncu, promena klime prouzrokovali su veoma nepovoljnu situaciju u voćarstvu koja nije zaobišla ni Tavankut. "Kraljica voća" u ovom selu proizvodila se na 400 hektara, a u poslednjih pet godina iskrčeno je više od polovine voćnjaka dok se veći broj preostalih ne obrađuje u punom kapacitetu.
Da li tavankutska jabuka odlazi u zaborav? Iskrčeno više od polovine voćnjaka

Mali proizvođači  koji još uvek nisu digli ruke od voćarstva, jabuku proizvode pretežno za rusko tržište, jer kako kažu veliki domaći marketi ugovore sklapaju isključivo sa velikim proizvođačima.

- Rusko tržište nam najviše odgovara, jer roba relativno brzo stiže i, iako su tamo veoma pooštrili kriterijume kvaliteta, još uvek se nekako borimo mi koji još uvek nismo u potpunosti odustali od proizvodnja jabuke. Međutim, ne možemo se uzdati u izvoz za Rusiju na duže staze, budući da su oni uložili ogroman novac za podizanje novih zasada i najverovatnije da će uskoro moći da proizvedu dovoljnu količinu jabuka kako bi zadovoljili potrebe svog stanovništva u potpunosti - ističe Marjan Davčik, voćar iz Tavankuta i direktor Zemljoradničke zadruge "Voćko" koja je u najboljim godinama izvozila četiri hiljade tona voća godišnje, dok sada izveze svega hiljadu i po tona. 

Da li tavankutska jabuka odlazi u zaborav? Iskrčeno više od polovine voćnjaka

Dok oni koji još uvek polažu nadu u jabuku opstaju uz pomoć štapa i kanapa, oni koji su odustali od uzgoja ovog voća preorijentisali su se na ratarstvo, a mnogi su se i zaposlili u gradu.

Mi imamo taj hendikep što je ovo peskovito zemljište, pa ljudi koji su imali voćnjake na kvalitetnim zemljištima su se preorijentisali na ratarstvo. Kod peskovitih zemljišta to je neisplativo jer su manji prinosi - veli Davčik.

Da li tavankutska jabuka odlazi u zaborav? Iskrčeno više od polovine voćnjakaDa li tavankutska jabuka odlazi u zaborav? Iskrčeno više od polovine voćnjakaSagovornik ne veruje da je moguće u potpunosti zaustaviti trend krčenja voćnjaka, ali veruje da bi, intervencijom države, to moglo da se uspori.

Ako bi država malo povećala subvencije ili pomogla nekim merama može se usporiti i možda bi još jedan manji broj proizvođača pristao da radi pa da to bude kao neko seme, ukoliko se situacija promeni, iz kog će se ponovo podići ta proizvodnja. Plašim se da ako se totalno zaustavi proizvodnja da se više nikada neće pokrenuti - priča sagovornik.

Da li tavankutska jabuka odlazi u zaborav? Iskrčeno više od polovine voćnjaka

Ukoliko tavankutska jabuka zaista ode u zaborav, osim voćarima, tanji novčanici ne ginu ni brojnim lokalnim dobavljačima.

Nažalost, kako sada stvari stoje, najverovatnije jabuke u Tavakutu više neće biti. Velika šteta, jer nije to samo problem voćara koji će promeniti kulturu ili će se zaposliti negde, jer u jabuci su izuzetno velika ulaganja. Nabavljali smo puno repromaterijala raznog, te sve firme koje su nam bile dobavljači će osetiti taj pad. Ovde je, pored nekadašnjeg Medoprodukta, izgrađeno još tri velike hladnjače, one su zahvaljujući toj jabuci imale posla. U svakoj je radilo po 20 do 30 ljudi. Pored toga imamo domaće dobavljače ambalaže i oni će ostati bez posla. Puno je veća ta indirektna šteta - smatra Davčik.

Izvor: Subotica.com
Proizvodnja jabuke u Tavankutu Proizvodnja jabuke u Tavankutu Proizvodnja jabuke u Tavankutu Proizvodnja jabuke u Tavankutu Proizvodnja jabuke u Tavankutu Proizvodnja jabuke u Tavankutu Proizvodnja jabuke u Tavankutu Proizvodnja jabuke u Tavankutu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 nedelje i 2 dana
Komentara: 23
Pregleda: 5675
Povezane teme

tavankut

proizvođači jabuka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.