Komentara: 44
Pregleda: 5097

Da li je Vojvodina otvoreno ili zatvoreno društvo?

25.02.2014. u 16:04h
Izvor: RTV Yueco
Vojvođanske nacionalne zajednice sve više žive jedne pored drugih, nego jedne sa drugima i na sceni je multikulturalni nacionalnizam, getoizacija i autogetoizacija. Ovo je samo jedna od ocena koja je izneta na sinoćnoj tribini “Vojvodina – otvoreno ili zatvoreno društvo”. Sinoćna tribina organizovana je povodom izlaska iz štampe zbornika radova „Zatvoreno-otvoreno: društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000-2013“ u izdanju Centra za interkulturalnu komunikaciju (CINK).
Da li je Vojvodina otvoreno ili zatvoreno društvo?

Dinko Gruhonjić, novinar iz Novog Sada, koji za sebe kaže da je “autentični dođoš”, smatra da su etnički sukobi devedesetih neminovno odrazili na situaciju u Vojvodini, a da često političke elite te činjenice guraju pod tepih, istovremeno koristeći mantre o vojvođanskoj multietničosti. Gruhonjić, ne osporavajući vojvođansku multukulturalnost, za koju smatra da je narušena, ističe problematiku nedostatka interkulturalnosti, odnosno tezu da etničke zajednice sve više žive jedne pored drugih, a ne jedne sa drugima.

Politikolog Boško Kovačević smatra da je Vojvodina i otvoreno i zatvoreno društvo. Prema njegovom mišljenju, sudeći po brojnim segmentima rada i življenja, Vojvodina iskazuje spremnost za dijalog, toleranciju i razumevanje, a sudeći po drugim parametrima ona je duboko još uvek u nekim tradicionalnim vodama. Te hendikepe, po Kovačevićevom mišljenju, najviše koriste političari.

Sinoćna tribina organizovana je povodom izlaska iz štampe zbornika radova „Zatvoreno-otvoreno: društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000-2013“ u izdanju Centra za interkulturalnu komunikaciju (CINK). U tom zborniku autori pokušavaju da daju odgovore na pitanje u kojoj je meri Vojvodina u periodu posle tzv. demokratskih promena postala otvoreno i multikulturalno društvo, a u kojoj meri je, posebno pod uticajem trauma iz devedesetih godina prošlog veka i dominacije nacionalizma postala društvo nekomunikativnih entiteta.

Izvor: RTV Yueco
Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo Tribina: Vojvodina - zatvoreno ili otvoreno društvo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 44
Pregleda: 5097
Povezane teme

vojvodina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.