Komentara: 31
Pregleda: 7778

Da li je i „Sever“ na spisku spornih privatizacija

11.09.2012. u 11:40h
Izvor: Politika Online
Članovi udruženja „Solidarnost“ kažu da je posredstvom Interpola utvrđeno da su mašine od tri i pet hiljada evra ovde knjižene kao ulaganje od 180.000 i 160.000 hiljada evra
Da li je i „Sever“ na spisku spornih privatizacija

Udruženje građana „Solidarnost“ uvereno je da će se i pitanje privatizacije fabrike elektromotora „Sever“ naći na spisku spornih privatizacija u državi. Pismom su se obratili predsedniku države Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, ministru Aleksandru Vučiću u kome ukazuju na nepravilnosti u procesu privatizacije i tvrde da kupac, austrijski „A-tek“ nije ispunio ugovorne obaveze.

– Kao članovi koordinacionog tima Radnički protesti Srbije mi smo podneli zahtev da i „Zastava PES“ iz Sevojna i subotički „Sever“ budu priključeni onom spisku od 24 sporne privatizacije. Ne znamo da li je to prihvaćeno, ali zahtev za preispitivanje ove prodaje poslali smo i novoj vlasti jer prethodna nije imala volje da se pozabavi ovim problemom. Mi smo, paralelno, još novembra prošle godine u slučaju „Severa“ podneli krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici i policija istražuje naše navode – kaže za „Politiku“ Mikloš Olajoš Nađ, član Izvršnog odbora „Solidarnosti“.

Optimizam bivših „severaša“ koji su ukazivali da privatizacija fabrike nije urađena valjano, prema rečima Olajoš Nađa sada je potkrepljen i prvim dokazima do kojih je došla policija, posredstvom Interpola.

– Mi smo stalno tvrdili da kupac nije ispunio investicioni ugovor, te da su ulaganja u „Sever“ bila „fingirana“. Tako je posredstvom Interpola utvrđeno da su dve kupljene mašine na buvljoj pijaci u Nemačkoj koštale pet, odnosno tri hiljade evra, a da su ovde u poslovnim knjigama te iste mašine prikazane kao investiciono ulaganje u vrednosti od 180.000 i 160.000 evra. Takođe, mi smo imali podatak da je „A-tek“ kao vlasnik „Severa“ rasprodavao opremu ove fabrike elektromotora i da je u pitanju oko 700 raznih mašina i agregata. Prema dosadašnjim podacima iz fabrike je rasprodato čak oko dve hiljade komada delova opreme – tvrdi Olajoš Nađ.

Fabrika „Sever“ privatizovana je 31. decembra 2004. godine kada ju je za 4,1 milion evra kupio austrijski koncern „A-tek“ koji je prihvatio obavezu i petogodišnjeg investiranja u visini od 16,1 milion evra. Novi vlasnik otpustio je i veliki broj radnika, a prošle godine nakon što je matična firma u Austriji proglasila bankrot, a za njeno poslovanje zainteresovala se i finansijska policija, subotički „Sever“ prodat je kineskoj grupaciji „Volong“. Olajoš Nađ kaže da promena vlasnika sigurno komplikuje njihovu borbu za utvrđivanje nepravilnosti u ovoj privatizaciji, ali da nedavno otpuštanje 19 radnika iz „Severa“ pokazuje da se i dalje sprovodi devastacija ove firme i njeno svođenje na radionicu jer je ovde trenutno zaposleno tek 340 radnika.

– Pre nešto više od godinu dana i skupština grada je donela odluku da se preispita privatizacija „Severa“, a mi smo nedavno imali razgovor i sa novim gradskim rukovodstvom i pomoćnikom gradonačelnika Hristov Ljubenom, ali naš je utisak da u Subotici i dalje nema strategije revitalizacije privrede. U gradu koji ima oko 20.000 nezaposlenih, nedopustivo je da se dozvoli da toliko vremena nema odgovarajuće reakcije vlasti jer za to vreme preduzeća gube reference i položaj na tržištu – kaže Olajoš Nađ.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 7778
Povezane teme

atb sever

prodaja severa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.