Komentara: 10
Pregleda: 4508

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

08.07.2019. u 14:18h
Izvor: Subotica.com
Iako se u narednom periodu očekuje početak cvetanja ambrozije, korovske biljke koja izaziva jake alergijske reakcije, nadležni poručuju da se sa košenjem parložne trave počelo još u maju, te da i građani treba da održavaju svoje parcele kako bi se sprečilo njeno širenje, a time smanjila koncentracija polena u vazduhu.
Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle nedelje u vazduhu je zabeleženo jedno zrno polena ambrozije, što je prema rečima biologa Božane Đurašković, samo nagoveštaj da se uskoro očekuje početak cvetanja ove korovske biljke.

- Očekivano je za ovaj period godine da se na dva to tri preparata registruje po jedno do dva polenova zrna ambrozije, međutim, ono nas ne ugrožava, niti može nepovoljno da utiče na nečije zdravlje, već samo nagoveštava početak emisije polena ove korovske biljke čije cvetanje se uskoro očekuje - objašnjava Đurašković, dodajući da se najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu očekuje u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra. - To je period od četiri nedelje kada je emisija polena ambrozije najintenzivnija, dok se maksimumi godine beleže u poslednjim danima avgusta i prvim danima septembra.

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

Iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj kažu da se zbog specifičnih klimatskih prilika, sa planskim košenjem parložne trave ove godine započelo nešto ranije, odnosno 3. maja, a da će trajati sve do 30. septembra, dok će se ambrozija u toku sezone cvetanja kositi četiri do šest puta, u zavisnosti od lokacije i potreba.

- Košenje se vrši četiri puta godišnje na 22 lokacije, što ukupno obuhvata 87.254 m2, dok je 31 lokacija, gde se ambrozija pojavljuje sporadično, obuhvaćena programom redovnog održavanja travnjaka druge kategorije sa po šest košenja godišnje - navode iz nadležnog Sekretarijata, dodajući da su prigradska naselja i delovi grada koji se nalaze na pesku najugroženiji ambrozijom. - Prva zbog toga što se u blizini nalaze poljoprivredne površine sa kojih se ova biljka širi i na naselja, dok su peskoviti tereni povoljni za razvoj ambrozije jer je ona, za razliku od kultivisanijih biljaka, veoma otporna na sušu i visoke temperature što joj omogućuje da preovlada na ovakvim površinama i namnoži se u velikom broju.

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

Ambrozija može da se suzbije i uništi redovnom primenom agrotehničkih mera na poljoprivrednim površinama, tretiranjem korova dozvoljenim hemijskim preparatima ili na mehanički način, odnosno košenjem i čupanjem stabla biljke zajedno s korenom. Pored planskog košenja koje je u nadležnosti JKP "Čistoća i zelenilo", prema gradskoj Odluci o suzbijanju ove alergene biljke, vlasnici parcela su takođe dužni da ispred stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele.

- U putnom i pružnom pojasu, kao i obalama vodotokova suzbijanje i uništavanje ambrozije vrše pravna lica koja njima upravljaju. Takođe, vlasnici i korisnici poljoprivrednog i šumskog zemljišta, pašnjaka i livada, kao i nosioci prava korišćenja duž poljskih puteva dužni su da suzbijaju i uništavaju ovu korovsku biljku - objašnjavaju iz nadležnog Sekretarijata, dodajući da i građani mogu da daju doprinos u borbi protiv ovog jakog alergena. - Najvažnije je da građani održavaju svoja dvorišta i placeve, odnosno da ih redovno kose. Time se znatno smanjuje mogućnost širenja ambrozije, ali i drugih alergenih biljaka koje su takođe štetne po zdravlje ljudi. Redovnim košenjem sprečava se da biljka procveta, čime se umnogome smanjuje koncentracija polena u vazduhu, a time i mogućnost alergijskih reakcija.

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

Ipak, poznato je da gotovo svake godine problem prave napuštene privatne parcele, koje su pogodne za rast korovske vegetacije, a samim time i ambrozije. Iz nadležnog Sekretarijata poručuju da građani uvek mogu da prijave neodgovorne vlasnike, nakon čega će ih komunalna policija opomenuti, a ukoliko ne ispune svoju obavezu, kazniti novčanim iznosom u visini od 5.000 do 75.000 dinara za fizička lica, od 10.000 do 250.000 dinara za preduzetnike, dok za pravna lica taj iznos može biti od 50.000 i 1.000.000 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4508
Povezane teme

ambrozija

cvetanje ambrozije

suzbijanje ambrozije

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.