Komentara: 0
Pregleda: 4152

Čuvajte se salmonele

14.06.2017. u 14:59h
Izvor: TV Subotica
Iako se broj obolelih od salmonele značajno smanjio u poslednjih deset godina, sa oko 40 do 50 na oko 25 obolelih na 100.000 stanovnika, treba biti oprezan, naročito tokom letnjih meseci, upozoravaju lekari. Jedina mera prevencije protiv ove zarazne bolesti je dovoljna termička obrada svake životinjske namirnice.
Čuvajte se salmonele

Letnji period je vreme kada se češće hranimo napolju, manje kod kuće – usput pojedemo sladoled kod omiljenog poslastičara, ili pak odemo na neki roštilj u prirodi. Međutim, tu vreba opasnost i to od jednog od najpoznatijeg zaraznog oboljenja – salmonele. Anketirani Subotičani kažu da su pažljivi leti, naročito kada pripremaju obroke za svoju decu.

Bakterija salmonele u ljudski organizam uvek ulazi na isti način: konzumiranjem neke namirnice životinjskog porekla, koja nije dovoljno termički obrađena, objašnjava epidemiolog, dr Nebojša Bohucki.  Zbog toga, upozorava dr Bohucki, jaja se ne smeju konzumirati sirova, a mogu biti opasni i kolači i torte koji sadrže ili sirova jaja ili mleko koje nije pasterizovano. Opasnost vreba i od omiljene letnje poslastice – sladoleda, ali i mesa, naročito onog koje se na roštilju nedovoljno ispeče. Budući da je reč o oboljenju koje nije bezazleno, treba biti oprezan, dodaje naš sagovornik.

U najvećem broju slučajeva oboljenje je blago do umereno teško. Međutim, problem nastaje kada bakterija prodre u krvotok i nastane trovanje krvi – tada salmonela postaje ozbiljna i potencijalno životno  ugrožajuća i zahteva hospitalizaciju, kao i lečenje antibioticima. Zato, kada konzumirate neku namirnicu koja je sirova ili samo delimično termički obrađena, uvek imajte na umu – upravo salmonelu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4152
Povezane teme

letnja sezona

salmonela

zarazna bolest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.