• Pregleda: 5663

Curenje amonijaka u „Medoproduktu“

U proizvodnom pogonu „Medoprodukta“ iz Tavankuta u proteklih desetak dana dva puta je došlo do curenja amonijaka, a iako nije bilo pretnje po bezbednost ljudi i životnu sredinu, fabrika je preventivno zatvorena.
Curenje amonijaka u „Medoproduktu“

Čim su saznali za havariju, samostalni inspektor za zaštitu životne sredine Gradske uprave u Subotici odmah je izvršio uviđaj i utvrdio da je došlo do curenje amonijaka u fabrici. Konstatovano  da je došlo do pucanja cevi u jednom od kondenzatora rashladnog sistema i do mešanja amonijaka sa vodom za hlađenje u rashladnom sistemu.

- Od strane prisutnog šefa održavanja preduzete su mere u mašinskom pogonu gde je došlo do akcindentne situacije radi sprečavanja širenja zagađenja. Zatvoreni su  izlazni i ulazni sigurnosni ventili za dalji dotok amonijaka i vode i istovremeno je započeto i razblaživanje vode za hlađenje radi smanjenja koncentracije amonijaka u vodi za hlađenje – objašnjava inspektorka Ksenija Erdeg, koja je potom izdala zabranu korišćenja dela rashladnog sistema do sanacije kvara.

Potom, posle samo dva dana, 11. oktobra, ponovo je došlo do havarije u fabrici, pri čemu je došlo do ponovnog curenja amonijaka prilikom izbijanja poklopca od kondenzatora koji je bio van upotrebe. Proizvodnja je zaustavljena i radnici su pušteni kući, a inspektorka je u pomoć pozvala vatrogasce u slučaju da je potrebna evakuacija dela naselja. Od strane inspektora je izdato Rešenje u kojem se zabranjuje  korišćenja rashladnog sistema u celosti  do sanacije kvara i provere tehničke ispravnosti iste. Istovremeno je obavešten Inspektor za kontrolu opreme pod pritiskom, kao i pokrajinski Sektretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

- Ne možemo da kažemo koja je količina amonijaka iscurela jer je deo ispario, a deo se pomešao sa vodom. U preduzeću ima oko deset tona amonijaka, koji ima izuzetno oštar miris, ali ta oštrina nije merilo količine – dodaje Erdeg u današnjem obraćanju medijima.

Kazne predviđene po Zakonu o zaštiti životne sredine se kreću kada je pravno lice u pitanju u iznosu od milion i po do tri miliona dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu  od sto do dvesto hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
city woman Odgovori
Proteklih 10 dana cureo amonijak a građani tek sada obavešteni!
Inspektor nakon prvog curenja očigledno nije pteduzeo potrebne mere.
Petar Lakovic
CITY WOMAN
Потпуно си у праву. Видели је и у току дневне смене,било је заташкавање али су у ова два случаја морала алармирали надлежна инспекција,МУП и Ватрогасци.Драги Бог нас је погледао,тј становнике Љутова ,Таванкутска и околине. Неће то увек бити тако! Власнику се више исплати да користи амонијак за хлађење а да не улаже у застарелу опрему то је суштина. Неко од надлежних није радио свој посао а казну неће добити коју заслужује јер је огромна па ће се ићи на Пола-Пола. Пола платиш Пола даш где треба! Пратите само!
Kukuriku Odgovori
A sta je sa ostalim curenjima??
Pripyat Odgovori
tavankutski černobilj.... a sada ozbiljno. ovo je katastrofa!!!
Olga Odgovori
LOL ''nije opasno'' a hteli su da evakuisu naselje i zatvorili su fabriku.
Realan, (anti)sistem Odgovori
Amonijak je odavno zabranjen u prehrambenoj industriji, nekada se upotrebljavao u hladnjačama i rashladnim postrojenjima ali je zbog otrovnosti zamenjen drugim gasovima. Naravno, u Srbiji je sve naopako.
Pajo Odgovori
Sta preziveli ste!Moglo je biti i gore! Ali sve je proslo OK! I za dan grada je je nesto izcurelo i ceo grad je smrdeo na trulo jaje! Pa sta !Ja zato imama zastitne maske spremljene i to je to!Ako nekom nedgovara neka se seli gde je bolje!Boljeje?
Pravdoljub Odgovori
Zašto je inspekcija ćutala ovoliko vremena? I zašto izjavljuju da je fabrika zatvorena kada radi...
C Odgovori
"akcidentne situacije"? Zamolio bih da se ne izmišljaju reči i koriste već postojeće, srpske.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.