Komentara: 9
Pregleda: 6546

Curenje amonijaka u „Medoproduktu“

19.10.2018. u 15:32h
Izvor: Subotica.com
U proizvodnom pogonu „Medoprodukta“ iz Tavankuta u proteklih desetak dana dva puta je došlo do curenja amonijaka, a iako nije bilo pretnje po bezbednost ljudi i životnu sredinu, fabrika je preventivno zatvorena.
Curenje amonijaka u „Medoproduktu“

Čim su saznali za havariju, samostalni inspektor za zaštitu životne sredine Gradske uprave u Subotici odmah je izvršio uviđaj i utvrdio da je došlo do curenje amonijaka u fabrici. Konstatovano  da je došlo do pucanja cevi u jednom od kondenzatora rashladnog sistema i do mešanja amonijaka sa vodom za hlađenje u rashladnom sistemu.

- Od strane prisutnog šefa održavanja preduzete su mere u mašinskom pogonu gde je došlo do akcindentne situacije radi sprečavanja širenja zagađenja. Zatvoreni su  izlazni i ulazni sigurnosni ventili za dalji dotok amonijaka i vode i istovremeno je započeto i razblaživanje vode za hlađenje radi smanjenja koncentracije amonijaka u vodi za hlađenje – objašnjava inspektorka Ksenija Erdeg, koja je potom izdala zabranu korišćenja dela rashladnog sistema do sanacije kvara.

Curenje amonijaka u „Medoproduktu“

Curenje amonijaka u „Medoproduktu“

Potom, posle samo dva dana, 11. oktobra, ponovo je došlo do havarije u fabrici, pri čemu je došlo do ponovnog curenja amonijaka prilikom izbijanja poklopca od kondenzatora koji je bio van upotrebe. Proizvodnja je zaustavljena i radnici su pušteni kući, a inspektorka je u pomoć pozvala vatrogasce u slučaju da je potrebna evakuacija dela naselja. Od strane inspektora je izdato Rešenje u kojem se zabranjuje  korišćenja rashladnog sistema u celosti  do sanacije kvara i provere tehničke ispravnosti iste. Istovremeno je obavešten Inspektor za kontrolu opreme pod pritiskom, kao i pokrajinski Sektretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

- Ne možemo da kažemo koja je količina amonijaka iscurela jer je deo ispario, a deo se pomešao sa vodom. U preduzeću ima oko deset tona amonijaka, koji ima izuzetno oštar miris, ali ta oštrina nije merilo količine – dodaje Erdeg u današnjem obraćanju medijima.

Kazne predviđene po Zakonu o zaštiti životne sredine se kreću kada je pravno lice u pitanju u iznosu od milion i po do tri miliona dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu  od sto do dvesto hiljada dinara.

Curenje amonijaka u „Medoproduktu“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 6546
Povezane teme

medoprodukt

ekološka havarija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.