Komentara: 0
Pregleda: 3000

Crveni krst Subotice primer odlične organizacije i promoter pravih vrednosti

25.01.2020. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst Subotica kroz razne programe dnevno pomaže između 1.300 i 1.500 ljudi. U programima, između ostalih, nalaze se podela hrane, kuvanih obroka i drugih životnih namirnica, zatim higijenskih potrepština, odeće i obuće, a po potrebi i kroz omogućavanje privremenog smeštaja u Prihvatilištu u Gajevoj ulici. Volonteri su posebna priča i oni danas predstavljaju ozbiljnu podršku u radu organizacije.
Crveni krst Subotice primer odlične organizacije i promoter pravih vrednosti

Pored ovih aktivnosti lokalni Crveni krst organizuje letovanja i oporavke za decu korisnika Narodne kuhinje. Jedna od akcija koja je realizovana u septembru je uključivala društveno odgovorne subotičke knjižare koje su donirale školske torbe, knjige, sveske i drugi školski materijal za 59-oro dece iz Subotice i prigradskih naselja.

Što se tiče broja korisnika na "narodnom kazanu", na listi koju sačinjava Centar za socijalni rad, trenutno se nalazi oko 1.200 sugrađana, koji svaki dan dobijaju kuvane tople obroke i prateće namirnice, kako za porodice, tako i za individualne korisnike, što Suboticu stavlja u sam vrh Narodnih kuhinja u Vojvodini, ali i u Srbiji. Po rečima dr Siniše Trajkovića, sekretara Crvenog krsta Subotica, obroci se na teritoriji grada dele na 33 punkta, svakodnevo.

- Tokom 2019. godine pripremili smo i podelili preko 300.000 obroka, zatim rekordnih oko 4.000 paketa životnih namirnica i higijenskih potrepšina, odnosno 20 tona garderobe, što je cifra koja je već duži niz godina aktuelna kada je u pitanju Crveni krst Subotice, s obzirom da garderobu svakodnevno prikupljamo i distribuiramo dalje gde je potrebno - kaže dr Trajković napominjući da je godina za nama, kao i nekoliko prethodnih, bila puna izazova za celokupnu organizaciju, ali da su ostvareni rezultati vrlo dobri.

Narodna kuhinja veći deo godine, jedino pravi kratku pauzu tokom leta, ali i u tom periodu korisnici nisu bez obroka, Crveni krst Subotica se pobrine i za njihove potrebe, dok nema kuvanih obroka, sa akcijom podele zaliha pre svega prehrambenih artikala za pojedinačnog korisnika, za minimalno jedan obrok dnevno, dok traje pauza u radu. Nažalost primetan je sve veći broj dece koji su na spisku socijalno ugroženih porodica.

- Distribucijom po gradskim i prigradskim mesnim zajednicama svakodnevno opslužujemo sveže kuvanim obrocima oko 1.200 korisnika. Nažalost, za mnoge od njih to je jedini obrok u toku dana. Na spisku se trenutno nalazi 235 maloletnih lica. Trudimo se da im pomažemo na razne načine, ne samo sa kuvanim obrocima, pokušavamo da obezbedimo i sveže voće, pekarske proizvode i druge potrepštine - objašnjava Miodrag Varo, kordinator programa Narodne kuhinje - Decu nismo zaboravili ni tokom ovih božićnih i novogodišnjih praznika pa smo tako našim mladim sugrađanima sa spiska korisnika organizovali i podelili slatke paketiće i tako im izmamili osmehe na lica, zbog čega smo posebno srećni.

Iako tokom letnje pauze nema kuvanih obroka, Crveni krst Subotica, ovaj period redovno koristi da se pripremi za nastavak rada, pre svega da okreči prostorije kuhinje, izvrši tekuća održavanja opreme i sredstava za rad, ali i servisira transportna sredstva koja svakodnevno prelaze više stotina kilometara.

Pored svakodnevnog pomaganja socijalno ugroženim sugrađanima i drugim licima kojima njihova pomoć može biti od velike koriste, Crveni krst Subotica, uz veliku podršku mreže volontera, organizuje brojne edukativne susrete, pogotovo za mlađe sugrađane, i daju podrške brojim akcijama koje se tokom godine održavaju u našem gradu, među kojima su svakako i podrška u organizaciji zdravstveno-preventivnih pregleda, akcije dobrovoljnog davanja krvi, pružanja prve pomoći, asistencije u programu delovanja u nesrećama.

- Poslednje dve godine naši omladinci volonteri, vršnjački edukatori, koji su prošli specijalnu obuku, organizuju u mesnim zajednicama i školama, radionice i predavanja na različite teme, od vršnjačkog nasilja, preko trgovine ljudima, tema vezanih za bolesti zavisnosti, pa sve do demonstracije osnova prve pomoći - dodaje dr Trajković - Naše aktivnosti podrazumevaju i rad sa migrantima koji se nalaze na našem području, koje se ogledaju pre svega u psiho-socijalnoj podršci, a u prihvatno-tranzitnim centrima držimo radionice, pretežno za decu.

Novina u 2020. godini za Crveni krst Subotica je da će ova lokalna organizacija ponovo biti uključena u program nacionalne organizacije vezan za promociju humanih vrednosti, što će obuhvatiti i obrazovne ustanove na teritoriji grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 5 dana
Komentara: 0
Pregleda: 3000
Povezane vesti
Povezane teme
narodna kuhinja socijalno ugroženi građani pomoć za socijalno ugrožene crveni krst subotica dr siniša trajković miodrag varo deca iz socijalno ugroženih porodica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.