Komentara: 1
Pregleda: 2078

Crveni krst prošle godine pripremio više od 250 hiljada kuvanih obroka i podelio 20 tona garderobe

14.01.2020. u 12:57h
Izvor: RTV Yueco
Crveni krst Subotice je i protekle godine bio izuzetno aktivan u pružanju pomoći najsiromašnijima, a zahvaljujući brojnim socijalnim programima ove organizacije, najugroženijim sugrađanima su i u 2019. godini bili obezbeđeni kuvani obroci, paketi hrane i higijene, kao i garderoba.
Crveni krst prošle godine pripremio više od 250 hiljada kuvanih obroka i podelio 20 tona garderobe

U najvećoj Narodnoj kuhinji u Vojvodini svakodnevno se pripremaju kuvani obroci za 1.200 korisnika. Samo prošle godine podeljeno je više od 250 hiljada kuvanih obroka i preko 125 hiljada vekni hleba. Među korisnicima Narodne kuhinje su i deca, a poslednjih godina broj dece na narodnom kazanu se konstantno povećava.

- U 2018. godini smo imali 189 korisnika uzrasta između dve i 18 godina, a 2019. godine je taj broj porastao na 235. Ažuriranjem listi za januar ove godine, videćemo kakva je situacija, ali mislim da će se za po koje dete taj broj ponovo povećati - kaže Miodrag Varo, koordinator programa Narodne kuhinje. - Toj deci pokušavamo da pomognemo i na druge načine, ne samo putem obroka Narodne kuhinje. Početkom septembra smo za 59 mališana sakupili školski pribor, tako da su bili snabdeveni, kako se kaže od glave do pete, bili svim školskim potrepštinama.

Crveni krst prošle godine pripremio više od 250 hiljada kuvanih obroka i podelio 20 tona garderobe

Osim kuvanih obroka, najsiromašnijim sugrađanima i prethodne godine, u nekoliko navrata, delili su se paketi hrane, pa je tako svaki korisnik Narodne kuhinje bio snabdeven prehrambenim proizvodima tokom jula i avgusta kada Narodna kuhinja nije radila.

- Tada je podeljeno 1.200 paketa hrane svim korisnicima, a tokom čitave godine je podeljeno još 900 paketa. Imamo i drugu kategoriju paketa koje finansira Gradska uprava sa nešto više od 3 miliona dinara na godišnjem nivou, a s distribucijom tih paketa počinjemo na Svetski dan borbe protiv siromaštva, 16. oktobra. Imali smo i 685 velikih porodičnih paketa hrane, 1.322 mala paketa hrane i 328 paketa higijene - objašnjava Varo. 

Crveni krst prošle godine pripremio više od 250 hiljada kuvanih obroka i podelio 20 tona garderobe

Tokom letnjih meseci podeljeno je i 500 paketa hrane i isto toliko paketa higijene, zahvaljujući donaciji iz pokrajinskih robnih rezervi, a u pomoć najugroženijim sugrađanima pritekli su i Subotičani, koji su se odazvali velikoj akciji Crvenog krsta.

- Sabirna akcija prikupljanja artikala hrane i higijene bila je organizovana u jednom subotičkom tržnom centru i tom prilikom smo uspeli da prikupimo više od 880 kilograma raznih artikala, od kojih je pripremljeno 80 paketa i od njih je oko 80 odsto već podeljeno - dodaje Varo. 

Crveni krst Subotice je prošle godine prikupio preko 20 tona polovne i nove garderobe, koja je distribuirana socijalno najugroženijem stanovništvu. Zahvaljujući akciji "Solidarnost na delu", koja se sprovodila u subotičkim školama, mališani koji su korisnici programa Narodne kuhinje boravili su u odmaralištima Crvenog krsta. Ova organizacija, zajedno sa svojim partnerima, lokalnom samoupravom, Centrom za socijalni rad, Karitasom i donatorima i u 2020. godini nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj pružanje pomoći najsiromašnijima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2078

Povezana vest

Povezane teme

crveni krst

narodna kuhinja

crveni krst subotica

miodrag varo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.