• Pregleda: 6292

Čišćenje jezera Palić nemoguće bez dotoka sveže vode

Potpuna revitalizacija zagadjenog Palićkog jezera nemoguća je bez dovodjenja sveže vode, a procene su da je vodu najlakše dovesti iz Tise, ocenjeno je danas na zajedničkoj sednici odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, koja je održana na Paliću.
Čišćenje jezera Palić nemoguće bez dotoka sveže vode

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić je kazao da će se Ministarstvo poljoprivrede i gradska uprava Subotice o načinu sanacije Palićkog jezera izjasniti u kratkom periodu.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Milica Vojić Marković da još uvek ne postoji nikakav plan ili projekat za rešavanje zagadjenja jezera. Prema njenim rečima, što pre trebalo bi raspisati konkurs sa projektnim zadatkom za rešenje problema, "jer je svaka akcija van toga bacanje para".

Predstavnici lokalne samouprave su na sednici podsetili da je izgradjeno postrojenje za prečišćvanje otpadnih voda, kao i da se radi na tome da se završi kanalizaciona mreža oko Palića koja će onemogućiti da zagadjena voda uliva u jezero. Dodali su da je neophodno formirati i zaštitni pojas oko jezera izmedju vode i njiva, da bi se sprečilo ulivanje djubriva, herbicida i pesticida.

U jezeru Palić, koje se tokom 19. veka koristilo za lečenje, prvenstveno kožnih obolenja, kupanje je zbog zagadjenja fekalnim bakterijama iz otpadnih voda zabranjeno već nekoliko godina.

Obala jezera Palić, koje je od Subotice udaljeno osam kilometara, duga je 17 kilometara, jezero se prostire na na 4,6 kilometara kvadratnih.

Izvor: Agencija "Beta"

povezane teme

17
bender Odgovori
Ako ce vec da cistite jezero mogli bi i da ulijete beton pored strandova da se ne gazi vise po mulju dok se kupamo. :)
Bona fide Odgovori
Sad se opet predlaze "Raspisivanje konkursa za sanaciju jezera". Pa sta smo do sada radili i gde smo potrosili novac. Pa sta je radio Institut za vodoprivredu"Jaroslav Cerni", pa taj Nemac, pa jos neki znani i ne znani i opet sve izpocetka. Pare se trose a situacija sve gora i nevidi se resenje.
borut Odgovori
Precistac,kanal do Tise,zastitni bedem,itd,itd....
Pa zar nije bilo jeftinije iskopati novo jezero ?
istina Odgovori
A onaj "kombajn" sto je bio postavljen u jezero pred izbore koga je trebao da nasamari? Da preformulisem pitanje, koliko je koštalo postavljanje te grdosije u jezero, kojim parama smo to platili i kad treba da zaboravimo na to da bi nam opet prodali istu pricu o čišćenju jezera Palić?

Molim za odgovor
palicanin Odgovori
to što narod nije informisan mogu da razumem ali da ovi pričaju gluposti je neverovatno. "Palic naselje" ne zagađuje jezero Palić već se Palićka kanalizacija direktno uliva u Ludoško jezero (rezervat prirode).
Galeb sa Palickog jezera Odgovori
Neko je pre godinu dana pricao posve drugu pricu,a dovezli su i neke masine na brodu.Sada se ne
moze nista uraditi,a zna se i zasto? Postoji neki potok kod Tresetista na Palicu,koji bi trebalo nekako
usmeriti da mu voda tece u Palicko jezero! No,neko to ne smatra ozbiljni predlogom,jer predlog dolazi od obicnog sveta i nije placen nekoj ageniciji,a onda ona vrati deo novca onima koji narucuju
sve te planove za Palicko jezero.Treba otici u svet i pitati recimo u Svajcarskoj kako se to radi,jer
je to zemlja hiljadu jezera.Ipak,nije to moj posao,neka to rade oni koji za to primaju lepu platu!
Always Ultra Odgovori
Procena ?? Pa to znamo jos od Titovog vremena ???
Mister No Odgovori
Vidim ja da ovi odvajaju garež od prašine , što bi rekli humoristi iz TLN-a.
Naslov Odgovori
Sudeći po naslovu, koji sugestivno definiše zaključak, skupštinski odbor ili autor ovog teksta promašili su temu.
Čišćenje jezera MOGUĆE je bez dotoka vode , ali nije moguće "oživljavanje" jezera bez dotoka vode.
Biće da je ovaj stub razvoja Subotice uveliko utonuo u glib.
Bic Boziji Odgovori
Da bi covek dosao do ovog zakljucka stvarno treba da bude debelo skolovan i da ima bar tri cetiri savetnika ,a trba i vise puta otici u Nemacku po savete itd itd...
marko Odgovori
Pa kanal za dovod vode iz Tise što vodi preko Oroma i Velebita nije završen pre desetak i više godina??gde je zapelo??
albatros Odgovori
Besposlen pop,zna se šta radi i koga krsti?!Ne mogu da razumem ljude da u 21 veku ''izmišljaju'' toplu vodu ili rupu u saksiji.Pre 40 i više godina su stručnjaci iz ove oblast izradili detaljnu studiju ovog ''problema'',kojim bi trajno bio rešen ovaj problem!A ta studija i plan regulacije jezera je predviđao izradu kanala od Tise do Palića i dalje do Bezdana (tzv.prsten),koliko me sećanje služi pre nekoliko godina je održana tribina na ovu temu,u organizaciji AGORE na radni.univerzitetu.Znači manite se praznih priča,i zamajavanja naroda rešenja imaju već gotova samo treba zasukati rukave i krenuti u rešavanje problema.Jedino ako neko tu svesno ne gura klipove u točkove,u rešavanju ovog problema da bih komšije imale veće turističke zarade,a ''NEKO''ovde dobru apanazu za to?!
Sand Odgovori
Ovo je smešno...tu se mažnjava velika lova...što lošije stanje u zemlji to bogatiji političari
snekica Odgovori
KUD PLOVI OVAJ BROD? Ovde se neko ozbiljno igra sa inteligencijom svog stanovnistva.. Stvarno, mi ne znamo nista. Ni za DEBELE pare za precistac, ni za onu LJUTU MASINU koja je plivala 3 dana ..kao veliki izum se pojavio,ni za najavu nekoga iz SLovenije, ni za najavu AQVA PARKA..itd itd..Ne zna ovaj narod ni matematiku..NISTA mi ne znamo..Jezero zagadjeno..Neverovatno. Para nema..Zanimljivo.A gde su???????? Za pocetak da kazemo pregovaracima da je u jezeru bomba.Dok ne sravne svaki dinar oko Palica unazad 20 godina zabranila bi svima da Palic spomenu a ne da izdvajaju jos. Palic je bivse jezero zahvaljujuci ljudima koji su velikim recima pokrivali mnog shta..Sada se pojavila opet pricha..trebalo bi Tisa, trebalo bi..Ocekujemo da se neko seti da nas spoji sa Jadranskim morem ali pre toga da prikupi novac od stanovnistva..E to je jedino ispravno.
Zoki Odgovori
Brze se izgradio Rim, neg' sto ce te vi ocistiti jezero...
albatros Odgovori
@snekica
Kada bi ovaj projekat uzeli da rade ozbiljni ljudi,ni pare ne bih trebalo uzeti ni od naroda ni od ''Države'',već bi se finansirao ili iz pred pristupnih fondova EU,ili davanjem u koncesiju nekom stranom investicionom fondu.Nego na zapadu bolje znaju budite sigurni kakvi mešetari su ovde,i njima nedaju sretstva iz tog razloga!I ovo nazovi PANELI po ovim i sličnim problemima,se i održavaju sa tim ciljem i pokušajem nebili se prodala magla srancima,da izmame novac a ne da bih stvarno rešili taj problem!
ali g Odgovori
joj što volil da pročitam vesti o čišćenju jezera svaki put se smejem ko lud. Pa ovo nema nigde, toliko stručnjaka a ne znaju ništa da urade!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.