Komentara: 0
Pregleda: 1004

Četvrto noćenje "Flaneura" u Gradskoj biblioteci

24.07.2018. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
Članovi tinejdžerskog čitalačkog kluba "Flaneuri" Gradske biblioteke Subotica i ovu školsku godinu završiće noćenjem u biblioteci. Celodnevno druženje na temu "Put oko sveta" započeće sutra, kada će se kroz interaktivne radionice i potragu po karti sveta, upoznavati s kulturom i običajima različitih država, nakon čega će uslediti gledanje filma, a sutradan i skajp razgovor sa vršnjacima iz Gradske i univerzitetske biblioteke Osijek.
Četvrto noćenje "Flaneura" u Gradskoj biblioteci

Čitalački klub "Flaneuri" postoji već tri sezone, a ovo će im biti četvrto noćenje u Gradskoj biblioteci Subotica. Klub je prvobitno okupljao učenike osnovnih škola, koji su tokom školovanja učestvovali u različitim programima za podsticanje čitanja. Kako su godine prolazile, a oni izrastali u tinejdžere, stvorila se potreba da se napravi program koji će biti prilagođen njihovom uzrastu, te je svako novo noćenje u biblioteci propraćeno bogatim i pažljivo osmišljenim sadržajem, koji pripremaju Bernadica Ivanković, urednica kulturnog programa u Gradskoj biblioteci Subotica, i Ana Gaković, profesorka hrvatskog jezika u Gimnaziji "Svetozar Marković".

- Program je osmišljen tako da članovi, podeljeni u tri grupe, prvo učestvuju u radionicama u kojima obrađuju po jednu regiju, a ovoga puta to su Kina, Afrika i Amerika. Svaka grupa će dobiti određenu literaturu, različite medije i video zapise, uz pomoć kojih će imati zadatak da predstavi regiju kroz vremensku crtu, televizijsku emisiju ili turistički vodič. Nakon radionica, uslediće igra "Put oko sveta", u kojoj će kroz potragu po karti sveta koja se nalazi na različitim lokacijama u biblioteci, pronalaziti određeni literalni sadržaj za grad ili državu, kao i zadatak koji će ih odvesti do naredne lokacije. Na kraju, svi članovi će proći kroz ista mesta, ali ne istim redom, te će tokom noći sastaviti putopis, kako bi nam predstavili svoje putovanje i kako su ga doživeli - objašnjava Bernadica Ivanković.

"Flaneuri" će tokom noći prirediti i "Svetsku žurku", na kojoj će svaki član predstaviti državu po izboru, kroz zanimljivosti, anegdote i poneko tradicionalno jelo ili piće, kojim će se kasnije počastiti.

- Pojedini su me čak pitali da li mogu da se maskiraju na primer u kraljicu Engleske i donesu engleski čaj s mlekom, kako bi što bolje predstavili državu. Naravno da je to poželjno, jer kroz zabavu i igru deca najbolje uče. Tokom večeri, puštaćemo i muziku iz tih država, tako da ćemo imati pravu malu žurku, nakon koje će uslediti gledanje filmova koji su u skladu s temom noćenja, a to je "Put oko sveta za 80 dana" - dodala je Ivanković.

Sutradan, članovi čitalačkog kluba će putem skajpa razgovarati sa vršnjacima iz Gradske i univerzitetske biblioteke Osijek, kako bi razmenili iskustva sa još jedne provedene večeri u bibiloteci.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1004
Povezane teme

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.