Komentara: 34
Pregleda: 9433

Čestitke za Božić po Julijanskom kalendaru

06.01.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Čestitke za Božić po Julijanskom kalendaru

Danas je Badnji dan za one koji slave po Julijanskom kalendaru. Svečana trpeza je posna, te će riba i pasulj biti na stolu gotovo svih koji danas slave, dok će se dan kasnije, za Božić, uživati u pečenici, ali i slasnim đakonijama. Oni koji ne slave Božić u ponedeljak iskoristiće priliku da ovaj praznik čestitaju svojim prijateljima, komšijama, kolegama i poznanicima.

Svima koji slave ovaj veliki hrišćanski praznik po Julijanskom kalendaru redakcija portala SUBOTICA.com želi srećan Badnji dan, a zatim i srećan Božić, u nadi da će ga provesti u toplom domu, uz porodicu i najbliže, u duhu praznika rođenja Hristovog.

SREĆAN BADNJI DAN, SREĆAN BOŽIĆ!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Bogdana Labana, gradonačelnika Subotice

Čestitke za Božić po Julijanskom kalendaru

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitam ovaj najradosniji hrišćanski praznik i novu 2019. godinu, uz želju da praznične dane provedu sa najbližima u dobrom zdravlju, miru, ljubavi, radosti i blagostanju.

Mir Božiji, Hristos se rodi! Srećna Nova godina!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Tivadara Bunforda, predsednika Skupštine Subotice

Čestitke za Božić po Julijanskom kalendaru

Svim svojim dragim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru čestitam Božić i želim toplinu u domu, sreću i dobro raspoloženje na dan koji stvara neraskidive spone i sklad u porodici.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka Dragana Stokina, protonamesnika

Čestitke za Božić po Julijanskom kalendaru

Na prvom mestu želim u ime svoje braće sveštenika, svoje porodice i svoje lično ime, da uputim Bogomladencu molbu da dođe, da se useli u srca i domove naše Svojim Višnjim Mirom, Blagodaću Svojom, a potom želim da svoj pravoslavnoj  braći i sestrama, koja slave Božić po julijanskom kalendaru, čestitam ovaj radosni Praznik uz pozdrav:

MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI, UISTINU SE RODI!

* * * * * * * * * *

Božićna poruka dr. Ivana Penzeša, subotičkog biskupa

Čestitke za Božić po Julijanskom kalendaru

Kršćanska braćo i sestre!

Svi ćemo se složiti da je Božić jedan od najradosnijih, ili bolje rečeno najpopularnijih kršćanskih blagdana; pa i u tome da ga svi slave, vjernici i oni koji manje vjeruju, oni koji idu u crkvu i oni koji u nju ne idu. Očito, Božić u sebi nosi takvu radost kakva ovom svijetu uvelike nedostaje.

Čovjeku današnjice cjelovita poruka ovoga blagdana očito ne predstavlja nešto životno potrebno. Lako je u proslavi Božića probrati samo „religiozne igračke“ i tako potvrditi onu staru maksimu: od religije itekako možemo učiniti opijum koji odmara i zabavlja, koji ne dopušta da se ispravno vidi.

Pokušajmo zato sići ispod površine i otkriti bit ove noći. G. K. Chesterton je rekao: „Božić se temelji na jednom prekrasnom i namjernom paradoksu, paradoksu da se rođenje beskućnika slavi u svakom domu“. Bog se rodio kao beskućnik u obitelji siromaha, usred štale, jer za njih nije bilo mjesta u svratištu. Svaka je od ovih činjenica puno više od puke blagdanske svečanosti. Bog je od samog početka bolno iskusio što znači biti čovjekom. Došao je kao bespomoćno dijete, kako svijet ne bi uznemirio ili prisilio da ga prihvati.

Ovo su iskusili prvi svjedoci Isusova rođenja: pastiri. Njihova idila svjetla i pjesme anđela nije dugo trajala. Možda baš onoliko koliko traje jedna polnoćka. Ni mi, dvije tisuće godina nakon pastira, nemamo gotovih rješenja. Ali zato treba zastati i dopustiti da nam Bog u tišini odgovori.

Temeljna poruka Božića jest: prepoznati Spasitelja, Boga koji može suosjećati s čovjekom i spasiti ga preko njegovih problema. Jer na kraju krajeva, svojim utjelovljenjem Bog je čovjeku zacrtao samo jedan cilj: postati onakvim čovjekom kakvim je Bog danas postao. Bog nije došao na zemlju da nam ispriča simpatičnu priču i tako pruži kratkotrajni opijum. Ne, doista se pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi, odgojila nas je da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu i držimo otvorene oči za Boga koji dolazi.

To ćemo najbolje učiniti ako se poput pastira spustimo što dublje u surovu stvarnost našega svijeta kako bismo vidjeli da ima mnogo, čak previše onih koje je život samljeo i još uvijek melje. I za njih je on Spasitelj, Ozdravitelj i Razveselitelj, i to ponajprije tako da im je Supatnik i Suputnik. Njihova molitva šutnje i gorčine Bogu nije tuđa. I oni su Njegovi. Stoga ćemo i mi ćemo moliti za sve one koji pate. A možda će molitva za njih zapravo biti molitva i za nas.

Želite li dobro proslaviti Božić? Nađite načina da nekome budete suputnikom i supatnikom i, ako je moguće, razveseliteljem. Možda će to biti baš preko bespomoćne šutnje, a ako mognete, pronađite načina da to bude i djelom, ali tako da nikome ne zasmetate.

Ovim mislima želim svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu!

// kraj božićnih poruka

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 34
Pregleda: 9433
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.