Komentara: 13
Pregleda: 5471

Čestitke povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

30.03.2018. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Vernici koji obeležavaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru u nedelju će proslaviti ovaj najveći hrišćanski praznik, Hristovo uskrsnuće, a tim povodom usledile su poruke predstavnika grada, katoličke i pravoslavne crkve.
Čestitke povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

Uskrs je najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedelje posle Velikog petka.

U prazničnoj čestitki gradonačelnik Bogdan Laban i predsednik Skupštine Tivadar Bunford uputili su poruku svima koji slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru.

"Svim građanima Subotice koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke. Želim da radost ovog najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojim najbližima, u zdravlju i miru. Srećan Uskrs!" - poruka je gradonačelnika

"Mir u duši i ljubav u srcu želim svim dragim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru. Sledeći vaskrslog Hrista, radujte se, praštajte, volite i poštujte jedni druge. Srećan Uskrs!" - poručuje  predsednik gradske skupštine

* * * * * * * * * *

Prezviter Dragan Stokin uputio je čestitiku za Uskrs i osvrnuo se na sam značaj praznika.

Čestitke povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

Draga braćo i sestre,

Mi Hrišćani ovoga veka, za razliku od svih Hrišćana ranijih epoha, vrlo retko u odnosu na njih, se prisećamo onoga što je najbitnije u životu, a to je da je Hristos došao da nas spase od svake muke, svake bede, obesmišljenja i svega onoga što je posledica bogootpalosti. Hrišćani ranijih epoha su gledali svaku priliku da iskoriste kako bi se prisetili tog spasonosnog događaja jer je on ulivao u njihove živote snagu, motivaciju i smisao. Nad tom činjenicom bi trebalo da se zamislimo i da ovaj povod iskoristimo da se usredsredimo šta se zaista zbilo i koliko je to znači za živote naše pa ćemo u ova smutna vremena koja su poprilično teška... jer čovek kao da se otrgao od ljudskog principa, baulja rušeći sve pred sobom i time šteti samom sebi. Neka je blagosloveno praznovanje Vaskrsa braći Rimokatolicima i svima koji ga slave.

Hristos Vaskrese, braćo i sestre. Hristos, spas naš je došao da nas spase! Radujmo se tome i ugradimo to u temelje svoje i imaćemo snage i mudrosti da pobedimo svako iskušenje.

Bog vas blagoslovio. Srećan praznik svima!

* * * * * * * * * *

Čestitiku svim vernicima uputio je biskup subotički, Ivan Penzeš.

Čestitke povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

Kršćanska braćo i sestre!

Današnje prvo čitanje započinje konstatacijom koju Petar izriče na početku svoga govora: Vi znate što se događalo… Dakle, njegovi slušatelji znaju što se dogodilo. Time se i nama daje do znanja da je, kao odgovor na Božji poziv, ponajprije potrebno naučiti i znati ono što kršćanstvo doista jest. Osim odgovora srcem, potrebno je i razumom odgovoriti na Božji milosni poziv. Svakomu od nas danas valja ispitati savjest pod tim vidom i vidjeti koliko vremena i snage koristimo da bismo što kvalitetnije spoznali Isusovo evanđelje i spasenje koje nam je donio te otajstva što ih Crkva čuva i prenosi.

Najočitiji simbol Uskrsa je uskrsna svijeća koju smo u vazmenom bdijenju svečano upalili. Svijeća svojim svjetlom razgoni mrak. Molimo milosrdnog Boga da nam dade ustrajnosti i snage da svjetlom spoznaje razgonimo mrak neznanja i zabluda.

Uskrsnućem započinje nova etapa u povijesti spasenja. Krist nam je svojom smrću i uskrsnućem omogućio pristup u rajsko zajedništvo s Bogom. Imamo pristup Ocu, no hoćemo li doista Ocu i doći ovisi o tomu koliko u svom životu surađujemo s milošću Duha Svetoga i koliko nasljedujemo Isusa Krista koji je put, istina i život.

Nije dovoljno znati. Potrebno je ono što smo umom spoznali i srcem prihvatili doista i živjeti. Kršćanstvo nije teoretsko analiziranje ili besplodno nadmudrivanje, nego stil života koji nasljeduje Kristov primjer. Ako smo doista Kristovi, potrebno nam je životom to i posvjedočiti i težiti za onim što nam je Krist omogućio.

Jedna od najvećih napasti u našem duhovnom životu je duhovna tromost, odnosno duhovna lijenost. Kao da nam nedostaje snage da u zajedništvu s Crkvom sudjelujemo u euharistijskom slavlju svake nedjelje i blagdana. Kao da nam nedostaje snage da svjedočimo iz dana u dan svoje kršćansko opredjeljenje. Krštenjem nismo dobili samo otvoren pristup u rajsko zajedništvo s Bogom, nego i obavezu da budemo živi svjedoci Božje prisutnosti i dobrote.

Molimo Boga da uskrsna svijeća rasprši tamu naše malodušne mlakosti te da svjetlom vjere obasjani unesemo to svjetlo u cijeli svijet, posebno u one njegove dijelove koji su u mraku bijede, besmisla, očaja i izgubljenosti.

Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od uskrslog Spasitelja!

* * * * * * * * * *

Redakcija sajta subotica.com želi srećan Uskrs svim sugrađanima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru. Želimo svima da ga proslave u dobrom zdravlju, radosti, blagostanju i u krugu svojih najdražih.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 nedelje
Komentara: 13
Pregleda: 5471
Povezane teme

Uskrs

biskup Ivan Penzeš

bogdan laban

dragan stokin

tivadar bunford

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.