Komentara: 7
Pregleda: 2667

Čestitke povodom početka meseca Ramazana

11.03.2024. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Počeo je mesec mira, praštanja i posta za islamske vernike, odnosno početak meseca Ramazana.
Čestitke povodom početka meseca Ramazana

Pripadnici islamske veroispovesti obeležavaju početak meseca Ramazana. Tim povodom čestitke su uputili brojni zvaničnici, kako državni, pokrajinski tako i lokalni predstavnici. Među njima je i gradonačlenik Subotice, Stevan Bakić.

"U ime Grada Subotice i lično ime svim sugrađanima islamske veroispovesti upućujem najsrdačnije čestitke povodom početka meseca Ramazana. Želim vam da predstojeći mesec Ramazana provedete u dobrom zdravlju i miru i da vaše domove ispuni ljubav i radost.


Neka nas ovaj sveti mesec, ispunjen molitvama, strpljivošću i praštanjem, podseti na značaj  međusobnog poštovanja, tolerancije i negovanja različitosti.
 

Ramazan šerif mubarek olsun!"

Čestitkama sugrađanima islamske veroispovesti pridružuje se i portal Subotica.com.

Ramazanski bajram je jedan od najvažnijih islamskih praznika koji označava kraj Ramazana, islamskog svetog meseca posta. Ramazan je jedan od posebnih meseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mesecu.

Ramazanski bajram se kod Bošnjaka obično čestita sa "Bajram šerif mubarek olsun" - u prevodu: "Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen" a odgovara se sa "Allah razi olsun", u prevodu "Neka je Allah zadovoljan".

Tokom Ramazana, odnosno u persijskoj verziji Ramadana, uz molitve, od zore do zalaska Sunca 30 dana u nizu vernici se potpuno uzdržavaju od jela, pića i telesnih zadovoljstava.

Cilj je iz Ramazana izaći bolji, zdraviji, sa oproštenim gresima.

U pojedinim delovima sveta, pripremaju se Ramadanski paketi, sa osnovnim namirnicama, i dele kao pomoć onima koji ne mogu da obezbede iftar, večernji obrok, koji svoj puni smisao ima samo ako se podeli sa drugima.

Dobrotvorstvo je veoma važan deo islama i još je značajnije tokom Ramazana kada se muslimani podsećaju na velikodušnost i povećavaju svoje dobrotvorne aktivnosti. Posebno se poštuje onaj ko nahrani gladnog.

Deo ramazanske tradicije su pitaljke ili ramazanke, posebne lepinje koje pekari prave samo tokom ovog meseca.

Veruje se da je 27. noć Ramazana najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Svete knjige Kurana. To je noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrednost „veća od hiljadu meseci u kojima nema takve noći“.

Post se završava Ramazanskim bajramom, ove godine 10. aprila.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 2667

Povezana vest

Povezane teme

mesec ramazan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.