Komentara: 3
Pregleda: 2576

Čestitka povodom Ramazanskog bajrama

10.04.2024. u 08:43h
Izvor: Subotica.com
Islamski vernici proslavljaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća praznika u Islamu, posle jednomesečnog posta, a koji se završio jutarnjom molitvom, odnosno bajram namazom. Redakcija portala Subotica.com čestita praznik našim sugrađanima koji ga slave.
Čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini. Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju „praznikom položenog ispita“. Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

ČESTITKA GRADONAČELNIKA STEVANA BAKIĆA - U ime Grada Subotice i lično ime svim sugrađanima islamske veroispovesti upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama. Želim da ovaj veliki praznik proslavite u dobrom zdravlju, miru i ljubavi, u krugu svoje porodice i prijatelja. Neka predstojeći praznični dani donesu sreću, radost i toplinu u vaše domove, i sve nas podsete na suštinske vrednosti poštovanja različitosti, međusobnog razumevanja i solidarnosti.

„Bajram šerif mubarek olsun!“

Bajramski ručak i poslastice koje se služe tokom praznika pripremaju se dan ranije. Nekoliko dana pred Bajram muslimani temeljno čiste i uređuju svoje kuće, stanove, avlije i ulice, spemaju kolače.

Bajram se čestita rečima „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Važan element Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje namaza, lepo oblačenje, poseta rodbini i prijateljima, čestitanju usmeno ili pismeno.

Početak Bajrama označava i početak širenja radosti i sreće u porodici.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja (groblja), te se ujedno obeležava i kao Dan šehida (palih boraca). Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorenjeno da se sklapaju prijateljstva.

Tokom dana Bajrama se jede u znak obožavanja Alaha, dok su vrste hrane koje karakterišu ovaj praznik sarme i baklave.

Ramazanskom bajramu prethodi tridesetodvni post, tokom kojeg su se vernici uzdržavali od hrane i pića od zore do zalaska sunca, loših misli i dela.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 5 dana
Komentara: 3
Pregleda: 2576

Povezana vest

Povezane teme

bajram

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.