Komentara: 1
Pregleda: 2564
Foto

Centralna svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u petak

15.01.2018. u 13:33h
Izvor: Subotica.com
Centralna svečanost Nacionalnog praznika Rusina, koji se obeležava u nekoliko gradova Srbije u kojima žive Rusini, održaće se u petak, 19. januara, u našem gradu. Organizatori su pripremili bogat program, a ovogodišnja Svečana akademija posvećena je poznatom rusinkom pesniku Mafteju Vinaju i jedinom rusinskom komozitoru Ivanu Kovaču.
Centralna svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u petak

Rusinska zajednica u Srbiji svakog 17. januara slavi svoj nacionalni praznik, kao podsetnik na 1751. godinu, kada je Franc Jozef de Pedl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko državnog bačkog distrikta, potpisao ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica u Velikom Krsturu.

Od tada, ovaj praznik se obeležava u svim mestima gde žive Rusini, dok se Centralna svečanost svake godine organizuje u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog dugoročnog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa. Ove godine, Centralna svečanost održaće se u našem gradu, prostoru koji je za rusinsku zajednicu pun simbolike.

- Rusini u Subotici žive od davnina, ali je njihov organizovan život počeo 2001. godine, kada je osnovano Društvo Rusina u Subotici. Tada su započete različite sekcije, fakultativno izučavanje rusinskog jezika, folklorna i dramska sekcija i mnoge druge - istakao je Ivan Hardi, predsednik Društva Rusina u Subotici. 

Centralna svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u petak

Osim sećanja na dolazak i naseljavanje, obeležavanje ovog značajnog datuma ima za cilj i da prikaže kako su Rusini kao nacionalna zajednica ostavili relevantan trag u kulturi na ovim prostorima. Tako je ovogodišnja Svečana akademija posvećena poznatom rusinkom pesniku Mafteju Vinaju, koji je živeo i radio u Subotici, i jedinom rusinskom komozitoru Ivanu Kovaču. Pored Svečane akademije, Centralnu svečanost uveličaće izložba radova, predstavljanje Etno kuhinje Rusina i monografije "Rusini u Subotici", koja je napisana posebno za ovaj praznik.

- Monografija je jedno zaista veliko delo koje će predstaviti značajne Rusine, ali i veliko zalaganje Društva Rusina u Subotici koje je požrtvovano radilo na očuvanju rusinskog identiteta u okruženju u kojem ima vrlo malo Rusina. Samim tim, njihov rad je mnogo značajniji - rekla je Anamarija Ranković, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina.  

Centralna svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u petak

Program obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina 

Petak, 19. januar

  • 17:00 Arhijerejska blagodarna liturgija, Franjevačka crkva;
  • 18:15 Izložba radova Aleksandra M. Lukića, Eugena III Kočiša i Andree Palatinus, Vestibil Gradske kuće;
  • 19:00 Promocija monografije "Rusini u Subotici" i Etno-sto, Hol Gradske kuće;
  • 20:00 Svečana akademija, Velika većnica Gradske kuće.
Izvor: Subotica.com
Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina Najava Centralne svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2564

Povezana vest

Povezane teme

rusini

rusinska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.