• Pregleda: 1604

Centralna svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u petak

Centralna svečanost Nacionalnog praznika Rusina, koji se obeležava u nekoliko gradova Srbije u kojima žive Rusini, održaće se u petak, 19. januara, u našem gradu. Organizatori su pripremili bogat program, a ovogodišnja Svečana akademija posvećena je poznatom rusinkom pesniku Mafteju Vinaju i jedinom rusinskom komozitoru Ivanu Kovaču.
Centralna svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u petak

Rusinska zajednica u Srbiji svakog 17. januara slavi svoj nacionalni praznik, kao podsetnik na 1751. godinu, kada je Franc Jozef de Pedl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko državnog bačkog distrikta, potpisao ugovor o naseljavanju prvih 200 rusinskih porodica u Velikom Krsturu.

Od tada, ovaj praznik se obeležava u svim mestima gde žive Rusini, dok se Centralna svečanost svake godine organizuje u drugom mestu, kao zahvalnica lokalnim rusinskim zajednicama zbog dugoročnog zalaganja za očuvanje rusinske kulture, jezika i nasleđa. Ove godine, Centralna svečanost održaće se u našem gradu, prostoru koji je za rusinsku zajednicu pun simbolike.

- Rusini u Subotici žive od davnina, ali je njihov organizovan život počeo 2001. godine, kada je osnovano Društvo Rusina u Subotici. Tada su započete različite sekcije, fakultativno izučavanje rusinskog jezika, folklorna i dramska sekcija i mnoge druge - istakao je Ivan Hardi, predsednik Društva Rusina u Subotici. 

Osim sećanja na dolazak i naseljavanje, obeležavanje ovog značajnog datuma ima za cilj i da prikaže kako su Rusini kao nacionalna zajednica ostavili relevantan trag u kulturi na ovim prostorima. Tako je ovogodišnja Svečana akademija posvećena poznatom rusinkom pesniku Mafteju Vinaju, koji je živeo i radio u Subotici, i jedinom rusinskom komozitoru Ivanu Kovaču. Pored Svečane akademije, Centralnu svečanost uveličaće izložba radova, predstavljanje Etno kuhinje Rusina i monografije "Rusini u Subotici", koja je napisana posebno za ovaj praznik.

- Monografija je jedno zaista veliko delo koje će predstaviti značajne Rusine, ali i veliko zalaganje Društva Rusina u Subotici koje je požrtvovano radilo na očuvanju rusinskog identiteta u okruženju u kojem ima vrlo malo Rusina. Samim tim, njihov rad je mnogo značajniji - rekla je Anamarija Ranković, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina.  

Program obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina 

Petak, 19. januar

  • 17:00 Arhijerejska blagodarna liturgija, Franjevačka crkva;
  • 18:15 Izložba radova Aleksandra M. Lukića, Eugena III Kočiša i Andree Palatinus, Vestibil Gradske kuće;
  • 19:00 Promocija monografije "Rusini u Subotici" i Etno-sto, Hol Gradske kuće;
  • 20:00 Svečana akademija, Velika većnica Gradske kuće.
Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Grunčić Odgovori
Ivan Kovač je jedini kompozitor OZBILJNE muzike kod rusina .U drugim žanrovima ima pristojan broj uspešnih kompozitora.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.