Komentara: 9
Pregleda: 6606

Centar za socijalni rad čeka licencu za uslugu ličnog pratioca

14.02.2014. u 15:40h
Izvor: RTV Yueco
Iako Zakon o socijalnoj zaštiti predvidja uslugu personalnog asistenta u cilju smanjenja socijalne isključenosti osoba sa invaliditetom, ovaj servis još nije svuda realizovan. Usluga personalnog asistenta značajna je pre svega aktivnim osobama sa invaliditetom, a reč je o podršci kojom se izjednačavaju njihova prava, jer mogu da vode samostalan život. Grad Subotica je usvojio rešenje o visini naknade za obavljanje usluga ličnog pratioca deteta i personalne asistencije. Naknada iznosi 8000 dinara mesečno po jednom korisniku usluge.
Centar za socijalni rad čeka licencu za uslugu ličnog pratioca

Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa uslugu personalnog asistenta koju većina lokalnih samouprava nije u potpunosti realizovala. Grad Subotica je obezbedio dva miliona dinara iz budžeta za ovu uslugu. Ima 32 korisnika, od kojih je 30 ličnih pratilaca i dva personalna asistenta, koji su studenti.

Usluga ličnog pratioca podrazumeva individualno pružanje pomoći detetu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, što uključuje i pripremu knjiga i opreme za vrtić odnosno školu; pomoć u korišćenju gradskog prevoza, odlazak na igralište odnosno mesta za provođenje slobodnog vremena, uključujući kulturne ili sportske aktivnosti i druge servise podrške. Personalnom asistencijom se pruža podrška punoletnom korisniku usluge u održavanju i unapređivanju kvaliteta života kroz održavanje što većeg stepena samostalnog života uz aktivno učestvovanje u zajednici. U Centru za socijalni rad objašnjavaju da treba da dobiju licence za navedene programe i da je postupak pokrenut.

U lokalnoj samoupravi ističu da je u planu da se izradi novi Pravilnik o pružanju usluge personalnog asistenta. Pravilnikom će biti određeni i novi kriterijumi.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 6606

Povezana vest

Povezane teme

centar za socijalni rad

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.