• Pregleda: 2404

Centar za regionalizam održao okrugli sto u Gradskoj kući

U Plavoj sali Gradske kuće održan je okrugli sto na temu „Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Mađarske“, na kome je Centar za regionalizam predstavio rezultate istraživanja o uticaju bilateralnog sporazuma na poboljšanje položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Okrugli sto je deo projekta realizovanog uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.
Centar za regionalizam održao okrugli sto u Gradskoj kući

Bilateralni sporazumi mogu biti dobar mehanizam za unapređenje prava nacionalnih manjina, prema mišljenju direktora Centra za regionalitam, Aleksandra Popova, jer predstavljaju sistem ranog upozoravanja, pod uslovom redovnog održavanja sednica međuvladinih mešovitih komisija.

- Ako se koriste kao što je predviđeno, bilateralni sporazumi mogu doprineti poboljšanju statusa nacionalnih manjina, ukoliko bi se sednice mešovitih komiteta redovno održavale, jer se na tim sednicama na vreme skreće pažnja na pitanja kod kojih se smatra da je pravo nacionalne manjine ugroženo - kaže Popov i dodaje - Centar za regionalizam je analizirao sva četiri bilateralna sporazuma Srbije i Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Makedonije. Iz analize se vidi da je Međuvladina mešovita komisija za manjine Srbije i Mađarske bila najaktivnija i u tom slučaju je i najmanje problema bilo u odnosima. Otklonjene su mnoge prepreke i prevaziđeni su napadi na pripadnike mađarske nacionalne manjine, koji su bili aktuelni sredinom prošle decenije.

Okrugli sto je bio organizovan i u cilju pripreme za sednicu Međuvladine mešovite komisije, koja će biti održana sledeće nedelje u Subotici. Poslednji put ovo telo je u našem gradu zasedalo pre 11 godina.

- Subotica je pravo mesto da pričamo na ovu temu. Ne postoje otvorena, nerešena pitanja između Srbije i Mađarske kada se govori o nacionalnim manjinama, ali uvek postoji prostor za poboljšanje položaja nacionalnih manjina. Na tome ćemo raditi zajedno sa kolegama iz Mađarske. Sednica Međuvladine mešovite komisije će biti jedna od pripremnih za sednicu dve vlade, koja bi trebalo da bude održana na leto u Beogradu - kaže Nenad Ivanišević, koopredsednik Međuvladine mešovite komisije za manjine Srbije i Mađarske.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
student Odgovori
Daš manjinama prava koja nemaju ni u matičnim zemljama I nemaš problema, do daljnjeg.
Veteran Odgovori
Gospodo,ima li neko da mi objasni,ko je ovaj A.Popov,otkud on,ko ga bira na tu funkciju,kako je on dospeo u tu fondaciju,dali i ko kontroliše te "organizacije",ko finansira te organizacije,i otkud zvaničnici republika Srbije,na tim sesijama,i šta taj regionalizam znači za našu zemlju?Meni se čini da ovo ništa dobrog neće doneti našoj zemlji,čak naprotiv,možemo od ovakvih očekivati samo daljnje rasturanje Srbije!
maslacak Odgovori
komisija za manjine je tako bila aktivna da se sastaju svake 4 , god,
bona fide Odgovori
@Veteran: Gospodin Popov je faca koja po svim pitanjima kontrira ovoj nasoj zemlji.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.