Komentara: 4
Pregleda: 2879
Foto

Centar za regionalizam održao okrugli sto u Gradskoj kući

29.03.2016. u 14:18h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće održan je okrugli sto na temu „Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Mađarske“, na kome je Centar za regionalizam predstavio rezultate istraživanja o uticaju bilateralnog sporazuma na poboljšanje položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Okrugli sto je deo projekta realizovanog uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.
Centar za regionalizam održao okrugli sto u Gradskoj kući

Bilateralni sporazumi mogu biti dobar mehanizam za unapređenje prava nacionalnih manjina, prema mišljenju direktora Centra za regionalitam, Aleksandra Popova, jer predstavljaju sistem ranog upozoravanja, pod uslovom redovnog održavanja sednica međuvladinih mešovitih komisija.

- Ako se koriste kao što je predviđeno, bilateralni sporazumi mogu doprineti poboljšanju statusa nacionalnih manjina, ukoliko bi se sednice mešovitih komiteta redovno održavale, jer se na tim sednicama na vreme skreće pažnja na pitanja kod kojih se smatra da je pravo nacionalne manjine ugroženo - kaže Popov i dodaje - Centar za regionalizam je analizirao sva četiri bilateralna sporazuma Srbije i Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Makedonije. Iz analize se vidi da je Međuvladina mešovita komisija za manjine Srbije i Mađarske bila najaktivnija i u tom slučaju je i najmanje problema bilo u odnosima. Otklonjene su mnoge prepreke i prevaziđeni su napadi na pripadnike mađarske nacionalne manjine, koji su bili aktuelni sredinom prošle decenije.

Centar za regionalizam održao okrugli sto u Gradskoj kući

Okrugli sto je bio organizovan i u cilju pripreme za sednicu Međuvladine mešovite komisije, koja će biti održana sledeće nedelje u Subotici. Poslednji put ovo telo je u našem gradu zasedalo pre 11 godina.

- Subotica je pravo mesto da pričamo na ovu temu. Ne postoje otvorena, nerešena pitanja između Srbije i Mađarske kada se govori o nacionalnim manjinama, ali uvek postoji prostor za poboljšanje položaja nacionalnih manjina. Na tome ćemo raditi zajedno sa kolegama iz Mađarske. Sednica Međuvladine mešovite komisije će biti jedna od pripremnih za sednicu dve vlade, koja bi trebalo da bude održana na leto u Beogradu - kaže Nenad Ivanišević, koopredsednik Međuvladine mešovite komisije za manjine Srbije i Mađarske.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske" Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske" Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske" Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske" Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske" Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske" Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske" Okrugli sto na temu "Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Srbije i Mađarske"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2879
Povezane teme

Nenad Ivanišević

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.