Komentara: 0
Pregleda: 3924

Cene ogreva nepromenjene, očekuje se rast pred početak grejne sezone

16.08.2020. u 14:00h
Izvor: TV Subotica
Cene ogreva nepromenjene, očekuje se rast pred početak grejne sezone

Kako se leto bliži kraju, pitanje nabavke ogreva sve je aktuelnije. Cene u drvarama su na nivou prošlogodišnjih, pa je za kubni metar drva potrebno izdvojiti oko 6.200 dinara, a cena uglja se kreće od 8.000 do 14.000 dinara za tonu. Dok jedan broj Subotičana o ovome ne mora da vodi računa, drugi koji se greju na čvrsto gorivo polako se snabdevaju.

- Imamo svoj plac i drva smo obezbedili sa tog placa, tako da to imamo, a eventualno dokupimo još ugalj i to je to - kaže jedna sugrađanka.

- Imam centralno grejanje, tako da se ne pripremam za zimu - dodaje starija sugrađanka.

- Još malo kad nakupim novaca, pripremaću se, jer se sve vrti oko novaca i penzije, ali žena i ja planiramo da vrlo brzo počnemo da kupujemo drva, obično kupujemo palete i dva-tri kubika bukve - objašnjava jedan stariji sugrađanin.

U subotičkim drvarama se užurbano radi, a kako se sezona grejanja približava, interesovanje je sve veće. U ponudi su tvrda drva koja su i najtraženija, kao i ugalj i drva na paletama, a na isporuku se čeka od jednog do tri dana.

- U ponudimo imamo tvrdo drvo, dakle bukvu i hrast koji koštaju 6.200 dinara i bagrem koji je 6.100 dinara, a od uglja imamo sušeno koje je pogodno za centralno grejanje i kreće se od 13.000 do 14.000 dinara, kao i drveni ugalj koji košta 8.000 dinara. U programu imamo i drva na paletama koja 13.000 dinara, otpadno drvo za 8.300 dinara i to je ono što se najviše traži - kaže Nikola Žigić, vlasnik drvare "Hepek".

Iako se prvi kupci standardno javljaju od maja, ove godine je sezona otvorena mesec dana ranije, odnosno u aprilu, jer su, kako objašnjava vlasnik drvare, građani zbog epidemije korona virusa bili uplašeni da će ostati bez ogreva i u nabavku krenuli vrlo rano. Kako vreme odmiče, prodaja je sve veća, a vrhunac se očekuje u septembru.

- Najtraženija su drva, to se najviše kupuje, a količina zavisi od toga kako se ljudi greju. Oni koji imaju centralno grejanje uzimaju više, od 10 do 20 kubika, a oni koji imaju manje peći uzimaju manje, od 5 do 10 kubika, dok imamo i one kupce koji dođu i kupe dva kubika, pa dođu za mesec dana i ponovo uzmu dva kupika, jer nemaju dovoljno sredstava i na taj način se pripremaju - dodaje Žigić.

Većina se za zimu opskrbi do novembra, ali će oni koji budu čekali "zadnji čas" za drva i ugalj morati da izdvoje više, jer će cene rasti, objašnjava sagovornik i dodaje da za penzionere, koji su najčešći kupci, imaju dodatne pogodnosti.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3924
Povezane teme

grejna sezona

grejanje

ogrev

nabavka ogreva

drvo za ogrev

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.