Komentara: 19
Pregleda: 5574

"Bunjevci zajedno" pobedili na izborima za nacionalni savet

05.11.2018. u 15:50h > 18:13
Izvor: Subotica.com
Na izborima za članove Nacionalnog saveta Bunjevaca najviše glasova pripalo je listi „Bunjevci zajedno“ čiji je nosilac Suzana Kujundžić Ostojić.
"Bunjevci zajedno" pobedili na izborima za nacionalni savet

Ovoj listi pripašće oko 15 mandata u budućem sazivu NSB, dok će ostalih pet pripasti listi „Bunjevačko kolo“ iz Sombora.

Ono što je pak obeležilo ove izbore je slabija izlaznost birača – svoje pravo je iskoristilo oko 27 odsto Bunjevaca, što je za sedam odsto manje nego pre četiri godine.

- Razlog za to je što birački spiskovi manjina nisu bili sređeni, iz njega je ispisano oko hiljadu ljudi, pozive nisu dobili oni koji su upisani na spisak, oni koji su tek napunili 18 godina niti su upisani u spisak, niti su dobili poziv, a dobijali su pokojnici ili ljudi koji uopšte nisu na spisku. Čitave porodice su izbrisane sa spiska, a u nekima je jedan član dobio poziv, a ostali nisu. Žao mi je što smo mi kao nacionalni savet bili nemoćni da reagujemo – predočava Suzana Kujundžić Ostojić. - Imam utisak da su to bile opstrukcije. Četvrti nacionalni savet treba da bude primer svima nama da nastavimo putem koji smo započeli, da osvežimo svoje redove i da krenemo punom parom napred.

"Bunjevci zajedno" pobedili na izborima za nacionalni savet

Po rečima Mirka Bajića, dosadašnjneg predsednika IO NBS, predsednica budućeg saziva biće ponovo Suzana Kujundžić Ostojić.

- Nacionalni savet se mora konstituisati 20 dana posle objave rezultata. Još uvek nemamo rezultate iz Novog Sada, Bečeja, ali ni iz Sombora, gde nismo imali nikoga ni na jednom biračkom mestu da je bio član biračkog odbora tako da nikakvu kontrolu izbora nismo imali, niti imamo zapisnik – kaže Mirko Bajić. - Čim smo čuli da pojedini nisu dobili pozive reagovali smo, ali su nam u Pošti Srbije rekli da je sve u redu i da iako ima propusta, to su individualni slučajevi.

"Bunjevci zajedno" pobedili na izborima za nacionalni savet

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 5574
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

mirko bajić

suzana kujundžić ostojić

nacionalna manjina

bunjevački nacionalni savet

nacionalni saveti

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

nacionalna zajednica

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.