Komentara: 142
Pregleda: 23941
Foto

Bunjevci utvrdili nazive prigradskih naselja - Subotica na bunjevačkom nazivaće se Varoš Subatica

17.05.2021. u 19:34h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održana svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta na kojoj je glavna tema bila bunjevački jezik koji je od pre nekoliko dana i formalno četvrti jezik grada, ali i predstavljanje budućih naziva naselja na jeziku ove manjine.
Bunjevci utvrdili nazive prigradskih naselja - Subotica na bunjevačkom nazivaće se Varoš Subatica

Bunjevački jezik je od subote, 15. maja, u službenoj upotrebi na teritoriji Grada Subotice, a politički predstavnici Bunjevaca ističu da je ovo istorijski trenutak na koji su izuzetno ponosni.

- Ponos i sreću da je naš jezik i zvanično postao službeni jezik želimo da podelimo sa našom bunjevačkom zajednicom, da svako ko je Bunjevac ili Bunjevka, oseća ponos da svoju pripadnost nosi isto onako kako to nose i drugi u ovom gradu i državi, što nije uvek bilo, da sa ponosom i bez stida govorimo svoj jezik - predočava Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. - Dalji koraci oko uvođenja bunjevačkog jezika biće koordinisani sa Gradom. Zamoljeni smo, ali i razumemo svakako, da će neke promene kao što su izrada i zamena tabli, ići malo sporijim tempom, ali velike korake smo napravili i imaćemo strpljenja i razumevanja.

Bunjevci utvrdili nazive prigradskih naselja - Subotica na bunjevačkom nazivaće se Varoš SubaticaU procesu implementacije bunjevačkog u službene jezike formirana je Komisija koja će u narednom periodu intenzivno raditi na prevođenju dokumenata. Među prvim formalizovanim promenama bili su nazivi naselja i Grada Subotice.

- Prvo smo sakupljali od starijih ljudi sve ono što je vezano za nazive određenih mesta koja danas postoje, pa smo seli i doneli ono što je najprikladnije, ono što se proteže kroz narod da se to mesto nekada tako zvalo - objasnio je Branko Pokornić, predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Bunjevci utvrdili nazive prigradskih naselja - Subotica na bunjevačkom nazivaće se Varoš SubaticaNazivi prigradskih naselja su u većoj meri ostali nepromenjeni u odnosu na nazive na srpskom, ali nekoliko njih ipak će da se promeni, odnosno prilagodi bunjevačkom jeziku pa je tako Bajmok - Bajmak, Ljutovo - Mirgeš, Bački Vinogradi - Kraljov Brig, Donji Tavankut - Doljnji Tavankut, Višnjevac - Višnjovac a Grad Subotica - Varoš Subatica.

Na svečanoj sednici Bunjevačkog nacionalnog saveta u gradonačelnikovo ime prisustvovao je Sava Stambolić, njegov šef kabineta.

Bunjevci utvrdili nazive prigradskih naselja - Subotica na bunjevačkom nazivaće se Varoš Subatica- Bunjevački nacionalni savet je jednoglasno, koristeći svoje zakonsko pravo, iskoristio da utvrdi naziv grada i nazive prigradskih naselja. Prisustvovali smo na svečanoj sednici da i na ovaj način damo podršku jednom istorijskom događaju, sada sledi objavljivanje u Službenom glasniku grada i pokrajine Vojvodine, nakon čega će biti uvršteni u Statutu Grada sa jednom formalnom promenom, ali koju ovaj put neće pratiti javna rasprava. Očekujemo da će do sredine juna ovaj proces biti u celosti zaokružen - istakao je Stambolić. - Ovo je pravna odluka koja omogućava da svi narodi koji žive na teritoriji grada, posebno istorijski značajni, dobiju isti tretman.

Izvor: Subotica.com
Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 142
Pregleda: 23941
Povezane teme

bunjevci

suzana kujundžić ostojić

bunjevačka nacionalna manjina

stevan bakić

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.