Komentara: 142
Pregleda: 21624
Foto

Bunjevci utvrdili nazive prigradskih naselja - Subotica na bunjevačkom nazivaće se Varoš Subatica

17.05.2021. u 17:34h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće danas je održana svečana sednica Bunjevačkog nacionalnog saveta na kojoj je glavna tema bila bunjevački jezik koji je od pre nekoliko dana i formalno četvrti jezik grada, ali i predstavljanje budućih naziva naselja na jeziku ove manjine.
Bunjevci utvrdili nazive prigradskih naselja - Subotica na bunjevačkom nazivaće se Varoš Subatica

Bunjevački jezik je od subote, 15. maja, u službenoj upotrebi na teritoriji Grada Subotice, a politički predstavnici Bunjevaca ističu da je ovo istorijski trenutak na koji su izuzetno ponosni.

- Ponos i sreću da je naš jezik i zvanično postao službeni jezik želimo da podelimo sa našom bunjevačkom zajednicom, da svako ko je Bunjevac ili Bunjevka, oseća ponos da svoju pripadnost nosi isto onako kako to nose i drugi u ovom gradu i državi, što nije uvek bilo, da sa ponosom i bez stida govorimo svoj jezik - predočava Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta. - Dalji koraci oko uvođenja bunjevačkog jezika biće koordinisani sa Gradom. Zamoljeni smo, ali i razumemo svakako, da će neke promene kao što su izrada i zamena tabli, ići malo sporijim tempom, ali velike korake smo napravili i imaćemo strpljenja i razumevanja.

U procesu implementacije bunjevačkog u službene jezike formirana je Komisija koja će u narednom periodu intenzivno raditi na prevođenju dokumenata. Među prvim formalizovanim promenama bili su nazivi naselja i Grada Subotice.

- Prvo smo sakupljali od starijih ljudi sve ono što je vezano za nazive određenih mesta koja danas postoje, pa smo seli i doneli ono što je najprikladnije, ono što se proteže kroz narod da se to mesto nekada tako zvalo - objasnio je Branko Pokornić, predsednik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Nazivi prigradskih naselja su u većoj meri ostali nepromenjeni u odnosu na nazive na srpskom, ali nekoliko njih ipak će da se promeni, odnosno prilagodi bunjevačkom jeziku pa je tako Bajmok - Bajmak, Ljutovo - Mirgeš, Bački Vinogradi - Kraljov Brig, Donji Tavankut - Doljnji Tavankut, Višnjevac - Višnjovac a Grad Subotica - Varoš Subatica.

Na svečanoj sednici Bunjevačkog nacionalnog saveta u gradonačelnikovo ime prisustvovao je Sava Stambolić, njegov šef kabineta.

- Bunjevački nacionalni savet je jednoglasno, koristeći svoje zakonsko pravo, iskoristio da utvrdi naziv grada i nazive prigradskih naselja. Prisustvovali smo na svečanoj sednici da i na ovaj način damo podršku jednom istorijskom događaju, sada sledi objavljivanje u Službenom glasniku grada i pokrajine Vojvodine, nakon čega će biti uvršteni u Statutu Grada sa jednom formalnom promenom, ali koju ovaj put neće pratiti javna rasprava. Očekujemo da će do sredine juna ovaj proces biti u celosti zaokružen - istakao je Stambolić. - Ovo je pravna odluka koja omogućava da svi narodi koji žive na teritoriji grada, posebno istorijski značajni, dobiju isti tretman.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 142
Pregleda: 21624
Povezane teme
bunjevci suzana kujundžić ostojić bunjevačka nacionalna manjina stevan bakić bunjevački jezik
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.