Komentara: 30
Pregleda: 7738

Bunjevci traže dijalog sa Hrvatima

25.10.2017. u 11:58h
Izvor: Subotica.com
Savez bačkih Bunjevaca danas je ponovo javno zatražio da se akt iz 1945. godine, kojim se negira postojanje bunjevčke nacionalne manjine, proglasi aktom nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate. Takođe, pozvao je zvanične institucije hrvatske manjine da uspostave direktnu i otvorenu komunikaciju sa bunjevačkim institucijama.
Bunjevci traže dijalog sa Hrvatima

Naime, proglasom od 14. maja 1945. godine glavni Narodnooslobodilački odbor Vojvodine izdao je naredbu po kojoj Bunjevci i Šokci moraju da se izjašnjavaju kao Hrvati.

- Tražimo da  se ta naredba proglasi aktom nasilne asimilacije, što uostalom i jeste. A on se neformalno i indirektno i danas primenjuje – tvrdi Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, dodajući da je pre rata bilo više od 80.000 Bunjevaca a sada ih ima 16.706. - Tu inicijativu je pre godinu dana podneo Nacionalni savet Bunjevaca, održan je i naučni simpozijum, uskoro će da bude objavljen i zbornik, ali ništa još nije učinjeno. Zato  sada to pitanje želimo da postavimo i politički. Inicijativa je saglasno statutom AP Vojvodine i zato treba da bude na dnevnom redu Skupštine. Da ubuduće nikome ne padne na pamet da tako nešto naredi.

Po Bajićevim rečima, NSB je poslao Hrvatskom nacionalnom vijeću i poziv za uspostavljanje direktne komunikacije, jer se u pripremama za otvaranje poglavlja 23 konstatuje da odnosi Bunjevaca i Hrvata nikada nisu bili gori.

- Već mesec dana nemamo nikakav odgovor, HNV poziv nije ni prihvatio, ni odbio i njihov odgovro je očigledno ignorisanje. To nećemo da prihvatimo i pozivamo ih da razgovaramo – poručuje Bajić.

Savez bačkih Bunjevaca podržao je i akciju Fondacije „Tijana Jurić“ za uvođenje kazne doživotnog zatvora ubicama dece, kao i osnovanje nove partije Pokret za obnovu Kraljevine Srbije.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 7738
Povezana vest
Povezane teme
bunjevci mirko bajić savez bačkih bunjevaca bunjevačka nacionalna manjina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.