Komentara: 30
Pregleda: 8704

Bunjevci traže dijalog sa Hrvatima

25.10.2017. u 13:58h
Izvor: Subotica.com
Savez bačkih Bunjevaca danas je ponovo javno zatražio da se akt iz 1945. godine, kojim se negira postojanje bunjevčke nacionalne manjine, proglasi aktom nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate. Takođe, pozvao je zvanične institucije hrvatske manjine da uspostave direktnu i otvorenu komunikaciju sa bunjevačkim institucijama.
Bunjevci traže dijalog sa Hrvatima

Naime, proglasom od 14. maja 1945. godine glavni Narodnooslobodilački odbor Vojvodine izdao je naredbu po kojoj Bunjevci i Šokci moraju da se izjašnjavaju kao Hrvati.

- Tražimo da  se ta naredba proglasi aktom nasilne asimilacije, što uostalom i jeste. A on se neformalno i indirektno i danas primenjuje – tvrdi Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, dodajući da je pre rata bilo više od 80.000 Bunjevaca a sada ih ima 16.706. - Tu inicijativu je pre godinu dana podneo Nacionalni savet Bunjevaca, održan je i naučni simpozijum, uskoro će da bude objavljen i zbornik, ali ništa još nije učinjeno. Zato  sada to pitanje želimo da postavimo i politički. Inicijativa je saglasno statutom AP Vojvodine i zato treba da bude na dnevnom redu Skupštine. Da ubuduće nikome ne padne na pamet da tako nešto naredi.

Po Bajićevim rečima, NSB je poslao Hrvatskom nacionalnom vijeću i poziv za uspostavljanje direktne komunikacije, jer se u pripremama za otvaranje poglavlja 23 konstatuje da odnosi Bunjevaca i Hrvata nikada nisu bili gori.

- Već mesec dana nemamo nikakav odgovor, HNV poziv nije ni prihvatio, ni odbio i njihov odgovro je očigledno ignorisanje. To nećemo da prihvatimo i pozivamo ih da razgovaramo – poručuje Bajić.

Savez bačkih Bunjevaca podržao je i akciju Fondacije „Tijana Jurić“ za uvođenje kazne doživotnog zatvora ubicama dece, kao i osnovanje nove partije Pokret za obnovu Kraljevine Srbije.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za medije Saveza bačkih Bunjevaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 8704

Povezana vest

Povezane teme

bunjevci

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.