Komentara: 73
Pregleda: 6153
Foto

Bunjevci proslavili nacionalni praznik

26.11.2014. u 09:50h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeležen 25. novembar, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, poznatiji kao Dan Velike narodne skupštine.
Bunjevci proslavili nacionalni praznik

Za svoj nacionalni praznik, bunjevačka zajednica uzela je i dan kada se 1918. godine u Novom Sadu održala Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena i na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. Na Velikoj narodnoj skupštini bilo je čak 84 delegata Bunjevaca, koji su imali značajnu ulogu u donošenju velike istorijske odluke.

- Kad se sećamo svetle prošlosti naši predaka, moramo pogledati i sagledati sebe u sadašnjem trenutku – naglasila je mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Posle izbora formiran je treći saziv Bunjevačkog nacionalnog saveta, a  već  je 12 kako ova krovna bunjevačka institucija postoji. Tokom tog vremena urađeno je puno na buđenju bunjevačke svesti, očuvanju kulture, izučavanju istorije, uveden je bunjevački divan u škole a s njim je započet i proces konačnog uboličavanja naše ikavice u standardni jezik. Sve ove započete istorijske, kulturne i naučne procese potrebno je nastaviti dalje i u buduće četiri godine mandata ovog nacionalnog saveta a da bi uspeli u svim navedenim zadacima potreban je rad svakog od 19  članova.

Bunjevci proslavili nacionalni praznik

Po njenim rečima, svaki nacionalni savet imao je svoj put, ali i stranputice, iz kojih su Bunjevci kao zajednica morali dosta da nauče.

- Moramo se prilagoditi vremenu u kome živimo, da nas ono svojim tokom i modernizacijom ne bi prigazilo, a to nam se kao narodu u proteklim vekovima našeg istorijskog pamćenja znalo dešavati – dodala je Kujundžić Ostojić. -  Potrebno je osmisliti pravi način i meru kako tradiciju i običaje prenet imodernim generacijama, kako salaše i lampaše približiti onima kojima rastu uz tekovine moderne civilizacije.

O značaju Velike narodne skupštine govorio je prof. dr Saša Marković sa Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Bunjevci proslavili nacionalni praznik

- Pre 96 godina Bunjevci su odabrali na koji će način svoj identiter stvarati u modernom vremenu a Velika narodna skupština je imala višeslojan karakter: narodne, nacionalne, socijalne i humanističke emancipacije diskriminisanih naroda nekadašnje Austrougarske carevine – podsetio je profesor Marković. - U tom kontekstu trijumf je ostvaren zahvaljujući međusobnoj saradnji malih naroda koji su u dijalogu i bliskosti pronašli način  da odole isključivom nacionalizmu. I Bunjevci su bili svedoci da su nekim narodima, u jednom trenutku, arogancija, netolerantnost, uobrazilja i sujeta obesmislili priliku da budu uspešni i pretvorili je u fantazmagorija sopstvene veličine.

U ime lokalne samouprave goste je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Ljuben Hristov.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 73
Pregleda: 6153
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

suzana kujundžić ostojić

velika većnica

bunjevačka matica

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.