• Pregleda: 5637

Bunjevci proslavili nacionalni praznik

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeležen 25. novembar, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, poznatiji kao Dan Velike narodne skupštine.
Bunjevci proslavili nacionalni praznik

Za svoj nacionalni praznik, bunjevačka zajednica uzela je i dan kada se 1918. godine u Novom Sadu održala Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena i na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji. Na Velikoj narodnoj skupštini bilo je čak 84 delegata Bunjevaca, koji su imali značajnu ulogu u donošenju velike istorijske odluke.

- Kad se sećamo svetle prošlosti naši predaka, moramo pogledati i sagledati sebe u sadašnjem trenutku – naglasila je mr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Posle izbora formiran je treći saziv Bunjevačkog nacionalnog saveta, a  već  je 12 kako ova krovna bunjevačka institucija postoji. Tokom tog vremena urađeno je puno na buđenju bunjevačke svesti, očuvanju kulture, izučavanju istorije, uveden je bunjevački divan u škole a s njim je započet i proces konačnog uboličavanja naše ikavice u standardni jezik. Sve ove započete istorijske, kulturne i naučne procese potrebno je nastaviti dalje i u buduće četiri godine mandata ovog nacionalnog saveta a da bi uspeli u svim navedenim zadacima potreban je rad svakog od 19  članova.

Po njenim rečima, svaki nacionalni savet imao je svoj put, ali i stranputice, iz kojih su Bunjevci kao zajednica morali dosta da nauče.

- Moramo se prilagoditi vremenu u kome živimo, da nas ono svojim tokom i modernizacijom ne bi prigazilo, a to nam se kao narodu u proteklim vekovima našeg istorijskog pamćenja znalo dešavati – dodala je Kujundžić Ostojić. -  Potrebno je osmisliti pravi način i meru kako tradiciju i običaje prenet imodernim generacijama, kako salaše i lampaše približiti onima kojima rastu uz tekovine moderne civilizacije.

O značaju Velike narodne skupštine govorio je prof. dr Saša Marković sa Pedagoškog fakulteta u Somboru.

- Pre 96 godina Bunjevci su odabrali na koji će način svoj identiter stvarati u modernom vremenu a Velika narodna skupština je imala višeslojan karakter: narodne, nacionalne, socijalne i humanističke emancipacije diskriminisanih naroda nekadašnje Austrougarske carevine – podsetio je profesor Marković. - U tom kontekstu trijumf je ostvaren zahvaljujući međusobnoj saradnji malih naroda koji su u dijalogu i bliskosti pronašli način  da odole isključivom nacionalizmu. I Bunjevci su bili svedoci da su nekim narodima, u jednom trenutku, arogancija, netolerantnost, uobrazilja i sujeta obesmislili priliku da budu uspešni i pretvorili je u fantazmagorija sopstvene veličine.

U ime lokalne samouprave goste je pozdravio pomoćnik gradonačelnika Ljuben Hristov.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

73
Bunjevac Odgovori
Nek se znade da Bunjevac živi!!!
Pozdrav za nacionalni savet bunjevačke nacionalne zajednice!
pajo Odgovori
Dali su svi gradjani imali pravo da glasaju na skupstini ? Mislim predstavnici svih naroda ravopravno? Istprija se ponovila i isto se desi na Kosovu.
Mohamed Odgovori
Mislim da je red da bunje priznajy da su srpskoga roda. Nije to nista strasno i bauk stideti se. Ne mojte biti ko hrati koji se stide i preZiru svoje srbsko poreklo. To je naucno dokazano. A inace lepi je oformiti svoju skupstinu i podrzavam svake manjine jer svi smo mi manjina i trebamo se drzati zajedno...
srbenda iz backe topole Odgovori
....Srecan vam praznik Braco nasa...
sasa Odgovori
Nije bilo bolje u Austrougarjkoj carevini? Hajde sada da emigriramo..
horatio caine Odgovori
bunjevci - Hrvati...koliko god to neko negodovao ! cinjenice su cinjenice.
Pupija Odgovori
U prvom redu ljubav cvata. Njima je svaki dan praznik.
Bunjevac Odgovori
Prošle godine bio nam i predsednik Srbije.Sada ne vidim ni načelnika okruga.
giza Odgovori
i ja sam Bunjevka,ali ovo nije moj praznik.Nasi preci nisu tili ujedinjenje sa Srbijom jel je Gavro Covic na gradsku kucu izvisio nasu zastavu.
Demokrata Odgovori
Ta je narodna skupština bila demokratska ko SAO skupštine u BIH i Hrvatskoj.
giza Odgovori
Ovaj Markovic se trudio da puno divani a ne kaze nista.To stvarno nije jednostavno jel triba imat debeli politicki obraz.
Daddy Odgovori
Ostro Trnje, Ljutite Koprive, i Bunjevacke Klompe


Odavno jos, pa i od davnije
mudrosti nas uce i neznim srcem cuvaje
nasi pradide i pramajke
zato Podvikuje Bunjevacka Vila nasa himna
i najdraza pisma je

Svecana ruva i najlipce osmehe
danas smo obukli
ko bljestavi biseri
carobnim Subatickim nebom
bunjevacki prvaci su zasjali

Pobidili su danas nasi dragi
mr Suzana Kujundžić Ostojić i gospodin Mirko Bajic
svaki Bunjevac se danas dici i vazan pravi
svaki Bunjevac je danas sritan
svaki Bunjevac danas slavi

A kad slavlje braco i sestre prodje
u oci pogledat cemo nepogode prirodne
i stare neprijatelje, kockaste
jos jace i jos bolje
slagat, cuvat i postovat se

Obuc radna ruva i klompe
dobro zasukat rukave
na putu ka nasoj sutrasnjici
zgazit ostro trnje i ljutite koprive
da nam ne bi dosli, ni imena, ni glave


Bunjevac zivi!
op Odgovori
Treba javiti Plenkoviću i Piculi u Bruxelles da ovu sprdačinu koju Srbija radi od Bunjevaca stave pred Europski parlamet.
Žmaronja Odgovori
Treba ovaj dan proglasiti za dan grada Subotice umesto 1. septembra.
Alvatna Odgovori
Ne vidim neke poznate bunjevacke akdamike, kao sto su: Sedlak, Marjanusic i Bela Ivic.
boa Odgovori
" op "

Čekaj malo da "sabor" svari babarogu šešelja dao im je veliki domaći zadatak, pa onda nerede u Dalmaciji i Istrii, pa prelazak ogromnog broja hr. putnika u Er-Srbiju, onda moraju sačuvati 10-tak ćiriličnih tabli da pokažu, kako ispisana slova U na svakom ulasku izlasku iz svakog grada u celoj kroatiji nisu znak ustaštva već nekakav znak dobrodošlice, samo još da smisle na kom jeziku...vidiš, zauzeti su oni, posle svega toga možda dođemo i mi Bunjevci na red, a i onda mogu samo da kleknu pod našu lipu granu :)
Nenad Odgovori
@op
Kakve veze Plenkovic i Picula imaju sa Bunjevackim narodom?
pajo Odgovori
Nadam se da ste svi u Vecnici dobro razgledali procitali imena onih vladara na prozorima? Jeste diskriminacija od njih ni jedan nije bio bunjevac. A mogao bih se kladiti da Deset posto vas tamo u vecnici je viszahonositot! Cujte Bunjevci oni koji su uzeli nazad Madjarsko drzavljanstvo su rekli da nepriznaju Vas Sabor ! Drago mi je sto i buljevci i Srbi uzimaju Staro Drzavljanstvo i Nepriznaju svoje predke pobuljenike ili te one koji su radili protiv svoje Drzave Madjarske! Svi mi bi se sada mogli reci da radimo protiv svoje drzave jer smo po nasledstvu dobili nazad svoje drzavljanstvo koje nam je na silu uzeto predcima! Postujo svoje korenove! Da smo uzeli drzavljanstvo po osnovu prebivalista ili braka sa polozenim ispitom bila bi drugacija stvar! Da dodam drago mije sto Srbi priznaju svoje Madjarske korene a naj vise sto oni zato uzimaju da bi se odselili!
Arpad Odgovori
Bunjevački narod je isto što i hrvatski narod.Kako se čini,vlast u Srbiji se u zadnje vreme jako distancira od podupiranja veštačke "bunjevačke nacije",verovatno zbog pritiska iz EU koje je Hrvatska sastavni deo,tako da će "Bunjevci" ako hoće da opstanu morati ići kod Putina po podršku,.
Daddy Odgovori
@boa
"""" op "

Čekaj malo da "sabor" svari babarogu šešelja dao im je veliki domaći zadatak, pa onda nerede u Dalmaciji i Istrii, pa prelazak ogromnog broja hr. putnika u Er-Srbiju, onda moraju sačuvati 10-tak ćiriličnih tabli da pokažu, kako ispisana slova U na svakom ulasku izlasku iz svakog grada u celoj kroatiji nisu znak ustaštva već nekakav znak dobrodošlice, samo još da smisle na kom jeziku...vidiš, zauzeti su oni, posle svega toga možda dođemo i mi Bunjevci na red, a i onda mogu samo da kleknu pod našu lipu granu :)"""


Nesto ni ja ne mirisem tog @op al vi ste mu bas lepo objasnili.

Dodo bi samo na: "a i onda mogu samo da kleknu pod našu lipu granu"

To ako nauce da se lipo ponasaju pa ih primimo
boa Odgovori
"pajo"

Kao prvo: Ne uzimaju samo Srbi mađarsko državljanstvo, već svi, ili oni građani Republike Srbije koji imaju preduslove i volju, želju za podnošenje zahteva za dobijanje istog.
Drugo: Postoji li neka verovatnoća da si čuo za pojam DVOJNOG državljanstva? Znači ne odričeš se automatski srpskog državljanstva, već stičeš još jedno u ovom slučaju mađarsko.
Treće: Procentualno najviše odlaze građani Srbije mađarske nacionalnosti, logično, jer oni najviše i podnose zahtev za državljanstvo, i to zanimljivo ne odlaze u Mađarsku, već u države zapadne evrope.
Daddy Odgovori
@op
"""Treba javiti Plenkoviću i Piculi u Bruxelles da ovu sprdačinu koju Srbija radi od Bunjevaca stave pred Europski parlamet."""


Malo ti slabo vidis a jos slabije razmisljas, ima nas Bunjevaca u Hrvatskoj jos milion samo sto ne smeju da se izrazavaju sta su da ne bi poslove pogubili a mozda cak i glave.

Ovo su zadnji trzaji Hrvatski uzaludni pokusaja da nas izbrisete, bice vama lepo kad u Briselu priznaju Bunjevce[*...*]
Daddy Odgovori
@Arpad
"""Bunjevački narod je isto što i hrvatski narod.Kako se čini,vlast u Srbiji se u zadnje vreme jako distancira od podupiranja veštačke "bunjevačke nacije",verovatno zbog pritiska iz EU koje je Hrvatska sastavni deo,tako da će "Bunjevci" ako hoće da opstanu morati ići kod Putina po podršku,."""


Memorija ti je slaba a dusa zlocudna. Koliko znam bunjevacki udzbenici su darovani od predsednika Srbije licno, ne bas tako davno.
Pupija Odgovori
@ Alvatna

Šta će Bunjevcima akademici, dosta ste ti i Mirkec, dva finansijska stručnjaka opšte namene.
krompirača Odgovori
Zuru i Huru
" Tandem snova Suzana Kujundžić Ostojić i Mirko Bajić dobili su jasnu poruku ko su i šta su. Na proslavi Bunjevačkog nacionalnog praznika novosadsko-ravnogorskom tandemu glavni gosti u smislu zvaničnika bili su pomoćnik gradonačelnika, Subotice,za malu privredu i šef kabineta gradonačelnika Novog Sada. Izvinjavam se pomenutim gostima, ali njihov četvoroligaški rejting adekvatan je značaju magistrice i fizičara, a na žalost umanjio je značaj praznika Bunjevaca.
- Prošle godine mobingovana od strane Bajića, Suzana K.O. je sada sa njim u materijalno-interesnom zajedništvu, što kazuje da Suzana vrlo brzo zaboravlja ko joj je šta uradio u životu.
- Suzana i Mirko zar vas nije sramota poluprazne većnice?
- Nisu vam došli ni svi Bunjevci sa vaših izbornih lista!
- Gde su mnogi ugledni Bunjevci?
- Gde su Bunjevci iz Sombora?
- Gde su pripadnici ostalih naroda i nacionalnih zajednica, uključujući i Mirkove Ravnogorce?
Suzana i Mirko ovo je početak vašeg kraja, tek ćete osetiti kakav ste sramni čin uradili prema Bunjevcima.
Suzana i Mirko uništićete i ovo malo Bunjevaca, zbog čega ćete snositi posledice kad- tad.
Suzana zamislite se o svojoj radnoj budućnosti, jer ste magistrica"zdravo traženog profila", a ušli ste u igru sa jednim praktično penzionerom i istrošenim političarem.
U tišini gradskog zdanja
Mirko Bajić novu funkciju sanja.
Brki iz Đurđina draga je fotelja
zbog toga ima samo (ne)priljatelja.
U proteklim decenijama Bajić je naoro svima
jer kada se novci dile uvik je među prvima.
Bajićeva stranka mala je i bisna
kad se svi okupe ni parasnička kola nisu tisna.
Za sina Borisa Mirko je svugdi našo mista
pa čeljadi valjda znate Bajić je poznati moralista.
Što Bajić nema više sinova prava je sreća
jer bi svi poput Borisa bili u Nacionalnom savetu i u odborima preduzeća.
Ostaće samo priča, bio jedan Bajić Mirko
na izborima uvik profitiro
a decenijama od budžeta parazitiro
i sve građane Subotice nerviro
Daddy Odgovori
@pajo
"""Nadam se da ste svi u Vecnici dobro razgledali procitali imena onih vladara na prozorima? Jeste diskriminacija od njih ni jedan nije bio bunjevac. A mogao bih se kladiti da Deset posto vas tamo u vecnici je viszahonositot! Cujte Bunjevci oni koji su uzeli nazad Madjarsko drzavljanstvo su rekli da nepriznaju Vas Sabor ! Drago mi je sto i buljevci i Srbi uzimaju Staro Drzavljanstvo i Nepriznaju svoje predke pobuljenike ili te one koji su radili protiv svoje Drzave Madjarske! Svi mi bi se sada mogli reci da radimo protiv svoje drzave jer smo po nasledstvu dobili nazad svoje drzavljanstvo koje nam je na silu uzeto predcima! Postujo svoje korenove! Da smo uzeli drzavljanstvo po osnovu prebivalista ili braka sa polozenim ispitom bila bi drugacija stvar! Da dodam drago mije sto Srbi priznaju svoje Madjarske korene a naj vise sto oni zato uzimaju da bi se odselili!"""


E zlocudna bud*lo, kukat ce te i vi Madjari sutra ko sto vec kukaju Hrvati da ih je bunjevacki i srpski narod iskoristio za pasose.

Zar ste vi "za stvarno" mislili da ce ti (ja nisam vadio) Bunjevci i Srbi sto su uzeli Hrvatske i Madjarske pasose glasat za bilo koga drugo osim za svoje Bunjevce / Srbe?

Sta mislis kad se ti sto su vas "ko budale iskoristili" za "vase" pasose snadju u inostranstvu i krenu slat pare kuci, dal ce slat u Srbiju ili mozda u Hrvatsku il Madjarsku?

A to sto kazes da je dobro sto se sele, nemoj zaboravit da ce se jednog dana i "vracat" al ne u Madjarsku il Hrvatsku, nego svojima u svoju zemlju Srbiju.

To vam je bio jako "naivan" politicki potez,
fifi Odgovori
Jednom recju... strashno...
fifi Odgovori
Jedna manja nacionalna grupa,s reca da ih ima malo samo 16.000 po popisu
Daddy Odgovori
@krompiraca
"""Za sina Borisa Mirko je svugdi našo mista
pa čeljadi valjda znate Bajić je poznati moralista."""


Koje licemerje, spomenit cu samo Martina Bacica i njegovog prvaka.
Arpad Odgovori
Nikolić i Vučić izgleda "peru ruke" od Bunjevaca zbog ove ujdurme sa Šešeljom[*...*]
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.