Komentara: 14
Pregleda: 6664

Bunjevci obeležili svoj praznik

27.02.2012. u 15:48h
Izvor: RTV Yueco
Bunjevci obeležili svoj praznik

U prostorijama Bunjevačke matice u subotu je obeležen jedan od četiri nacionalna praznika San osnivanja prvog nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Bunjevački savet je je osnovan 23. februara 2003. godine na elektorskoj skupštini.

Bunjevački nacionalni savet, kao i ostali saveti nacionalnih manjina radi na unapređenju: obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika i pisma. Osnivanjem Saveta Bunjevci su dobili pravo da se izjašnjavaju kao Bunjevci.

Plan i program za ovu godinu Savet je morao da prilagodi novcu koji je dobio. Iz republičke kase izdvojeno je za rad saveta 5,7 miliona, pokrajinske 1,6 miliona dinara, a grad po prvi put je izdvojio 1,3 miliona za radio emisiju na bunjevačkom jeziku i 500.000 dinara za rad Saveta.

Savet ove godine će se ozbiljnije pozabaviti standardizacijom bunjevačkog jezika.U okviru programa Stela Bukvić i Zvonko Stantić pročitali su pesmu„Postojimo“, autorke Gabrijele Diklić, dok su veterani Kulturno umetničkog društva „Bunjevka“ odigrali splet bunjevački igara, a u programu su učestvovao i tamburaški orkestar Sledbenici Tumbas Pere Haje i solistkinja Tamara Babić.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 6664
Povezane teme

bunjevci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.