• Pregleda: 6249

Bunjevci obeležili nacionalni praznik, Dan Velikog prela

Bunjevačka nacionalna manjina sinoć je obeležila jedan od svoja četiri nacionalna praznika, Dan Velikog prela, koji se već više od jednog veka organizuje na Marin dan, 2. februara. U okviru svečanosti i bogatog programa, izabrana je najlepša prelja i najlepša preljska pesma 2018. godine.
Bunjevci obeležili nacionalni praznik, Dan Velikog prela

Dan Velikog prela je stari običaj Bunjevaca, koji je nekada postojao samo na salašima. Bunjevci ga obeležavaju u znak sećanja na 1879. godinu, kada su obučeni u svečanu nošnju, po prvi put izašli u javnost s željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo.

- Ovogodišnje Veliko prelo i 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, prikazuju kontinuitet Bunjevaca na ovom prostoru, opstajanje i uspešno snalaženje u današnjem vremenu. Da smo u 1879. godini, napolju bi bilo pola metra snega, te su takvi vremenski uslovi uticali na to da su ljudi više ostajali kod kuće i imali više vremena za druženje. Danas se to promenilo, snega nema, ali potreba da čuvamo svoj identitet, da budemo blizu jedni drugima i da proslavimo i obeležimo ovaj običaj, koji smo proglasili za nacionalni praznik, to se nije promenilo. Kratko i jasno, sadržaj prela je druženje i bliskost među ljudima, koja se nekada podrazumevala, a danas se neguje - rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Pored velikog broja gostiju i zvanica, svečanosti obeležavanja ovog značajnog praznika za Bunjevce, prisustvovao je i Vlado Radulović, savetnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koji je pozdravio i pružio prodršku aktivnostima Nacionalnog saveta u oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma.

- Danas prisustvujemo jednoj kulturnoj manifestaciji, koja je od velikog značaja za bunjevačku nacionalnu manjinu. Kancelarija već duži niz godina uspešno sarađuje sa Nacionalnim savetom i nadamo se da će ta saradnja u narednom periodu biti još bolja i kvalitetnija, a sve u korist što kvalitetnijeg obrazovanja bunjevačke nacionalne zajednice i prepoznavanja Bunjevaca kao posebne nacionalne zajednice koja živi u Vojvodini - istakao je Radulović.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, poželeo je sve najbolje bunjevačkoj nacionalnoj zajednici za njihov praznik.

- Kao i do sada, lokalna samouprava i država Srbija podržava bunjevačku nacionalnu zajednicu, koja je sa nama pre 100 godina pravila Kraljevinu SHS, a sa tim i državu Srbiju na današnjim nogama. Sve najbolje im želim, siguran sam da i ostale nacionalne zajednice podržavaju ovaj način na koji mi kao Srbija podržavamo sve naše multikulturalnosti i ono što čini bogatstvo jedne zemlje, a to je zajednica različitosti - poručio je Laban.

Na prvom Velikom prelu izabrana najlepša preljska pesma, a neke od njih ostale su upamćene i sačuvane kroz istoriju, te se pevaju i danas. U duhu tradicije, na sinoćnoj svečanosti, za najlepšu preljsku pesmu 2018. godine izabrana je pesma "Noć Marinska", pesnikinje Gabriele Diklić.

Najzanimljiviji deo večeri, upotpunio je izbor za najlepšu prelju Velikog prela. Titula druge pratilje pripala je Maji Antunović, prve pratilje Jovani Vidaković, a titulu najlepše ponela je Ivana Dulić, članica KUD "Železničar Bratstvo", koja se folklorom bavi već 18 godina.

- Ovo je jedno veliko iznenađenje i drago mi je što sam ponela titulu najlepše prelje, jer smatram da sam sa velikim ponosom nosila ovu nošnju, te je ovo veliko priznanje za moj trud i zalaganje. Učestvujem zato što volim i poštujem tradiciju i smatram da je veoma važno da se mladi uključe, jer je ovo dobar način da se mladi među sobom upoznaju i zbliže, a isto tako da se tradicija sačuva i da je mi na svoju decu prenesemo - rekla je uzbuđeno najlepša prelja, koja je nosila lionsku svilu, staru preko 100 godina, šlingovanu košulju, cipele i dukate oko vrata.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

17
Beli Brka Odgovori
Lepo je videti sve Bunjevacke starestine na jednom mesto. Konacno je doslo vreme da se svi nasi redovi ujedine i da nema neslaganja. Red bi bio da se dve nase poglavarske porodice Gabric I Baic ujedine brakom tako sto ce se Mirko i Blasko udat jedno zadrugo u Nizozemskoj i time oznace ujedinjenje svih Bunjevaca!
Realan
Po "Nizozemskoj" (Holandiji) reklo bi se da pripadate drugom taboru Bunjevaca i da nastupate ogorčeno i revanšistički. Uzgred, pisanije Vam otkriva da niste naročito pismeni (obrazovani) pa bi bolje bilo da se niste ni oglašavali. Danas svako pametuje.
Daddy Odgovori
Najlepse zelje!

Nek se znade da Bunjevac zivi!
Realan
Mislite, da izumire?
ffilozoff Odgovori
A di su lipce polovine politicara na raznim balovima i prelima??? Znaci da su shonje-jer ima narodna,da iza uspesnih muskaraca,stoje uspesne zene!!! A OVI su i nebitni i neuspesni....
bunjevac
Možda ih se žene stide, kao što ih se i mi stidimo. A i ova Suzana bolje da drži glavu u Novom Sadu, gde se i udala, a ne da svađa Bunjevcu po Subotici.
Luka
@BUNJEVAC Tako ti je to kad "preporod" vode žene, i to uglavnom udate za Srbe, znam nekoliko takvih. Naravno nemam ništa protiv Srba, ali se prepoznaje princip. Velike Bunjevke koje nacionalno vežu za svoje detinjstvo i svoje bake, i ne vide dalje od svog sopstvenog iskustva i svog šora. One uopšte nisu svesne da su baćki Bunjevci samo jedan mali dio, tj. 1% svih Bunjevaca na svitu. Ostalih 99% su teške Rvatine, da ne upotrebim težu rič.
Roks Odgovori
Milimir je bitan faktor u gradu, kada se svuda nudi i glumi padobranca?
mladost Odgovori
Da je pravna država ovde bi mnogi završili na nekom drugom mestu, na balu sigurno ne bi, počev od nimčevića, matkovića, ivića......
komsija Odgovori
"..a u kolu cura i momaka..",prosek godina 66...razmislite Bunjevci ...Di su vam dica?!
xy
U Bunjevackom kolu!
Luka
Dica znaju! GENI KAMENI!
Gondor Odgovori
sve bi bilo super da nisu i nezaobilaznu Mecku zvali na bal... taj se svuda uvuce gde vidi kamere
Inaj sa live strane Odgovori
Nama Bunjevcima su dobrodosli gosti,pa tako i gradonacelnik,pa i Milimir ,jedino oni sto nas ne priznaju,tu nemaju sta da traze.Bilo je tako,kako treba,dostojanstveno.
atila
Pismenost ti je jaca strana!
komsija Odgovori
XY pa zasto i niste pustili na prelo?!
xy
Dicu (mlade) niko ne sprečava da idu di hoće. Ali eto mladi znaju di im je misto. Sigurno nije pored i sa Mirkom Bajićem.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.