Komentara: 28
Pregleda: 9699
Foto

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

03.02.2017. u 10:03h > 13:26
Izvor: Subotica.com
Nacionalni savet Bunjevaca obeležio je sinoć u restoranu „Spartak“ Dan Velikog prela, jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine.
Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Prvo javno prelo održano je na Marin dan davne 1879. godine i od tada je jedan od najznačajnijih događaja u životu Bunjevaca.

- Tog dana Bunjevci su se okupili javno, obukli svoje nošnje i tadašnjoj Austrougarskoj kazali, danas je Marin dan, a ovo smo mi Bunjevci – podsetila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. - Živimo ovde i izgledamo ovako kako izgledamo. Lepo je kad se neguje tradicija i kad posle toliko dugo godina nismo zaboravili ni ko smo, ni šta smo.

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Čestitajući pripadnicima bunjevačke zajednice Dan velikog prela, gradonačelnik Bogdan Laban podsetio je koliki je značaj Bunjevaca u stvaranju današnje Srbije.

-Drago mi je da možemo zajedno, kako bi rekli Bunjevci, uvek uz igru i veselje, obeležimo ovaj praznik da proslavimo i da se setimo starih običaja – istakao je rekao je gradonačelnik Laban. - Lokalna samouprava pommagaće rad svin nacionalnih zajednica koje vekovima žive zajedno.

U ime predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, prisutne je pozdravio izaslanik Nedeljko Tenjović.

- Iako je Bunjevcima mnogo puta bilo zabranjivano, Bunjevci, otkako su došli na naše prostore, su sa dosta muke, ali i snage i upornosti, uspeli da sačuvaju svoje običaje, veru i jezik, da ostanu svoji, posebni i prepoznatljivi – poručio je Tenjović. - To što su se običaji sačuvali do danas govori da je Srbija prigrlila sve nacionalne zajednice, čuvala i razvijala njihovu posebnost, uvek sa ponosom ističući da su njeni građani različite vere, nacije i kulture njeno najveće bogastvo. Predsednik Srbije izuzetno poštuje bunjevačku nacionalnu manjinu i zato je omoćućio štampanje udžbenika na njihovom maternjem jeziku.

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Rad Bunjevačkog nacionalnog saveta podržaće i Pokrajinska Vlada a po rečima Mihalja Njilaša, pokrajinskog sekretara za obrazovanje, ove godine je 60 miliona dinara obezbeđeno za nacionalne savete.

- Bunjevačka nacionalna manjina je brojna i dobro organizovana i za Pokrajinu je bitno da kao takva održava i neguje svoje praznike – kaže Njilaš.

Kao što tradicija nalaže, gostima su služena tradicionalna bunjevačka jela – prisnac, krompirača i fanci. Članovi KUD "Bunjevka" odigrali su predstavu „Zemlja naših pradidova” kojom su predstavili stare običaje.

Bunjevci obeležili Dan Velikog prela

Autorka najlepše pesme o prelu je Gabrijela Diklić a njeni stihovi „Prelo je naše blago“ oduševili su sve goste. I ove godine birana je najlepša prelja, te je 12 devojaka prošetalo u prelepim nošnjama. Po mišljenju žirija, titula najlepše pripala je Aleksandri Vuković, učenici trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ i članica KUD „Bratstvo“, prva pratilja je Ivana Dulić, a druga pratilja je Ivana Brančić.

- Presrećna sam što sam deo ove divne bunjevačke tradicije i poručujem svima da se ne stide onoga što su, da sa ponosom nose ono što su nam preci ostavili. Ko će to održati, nego mi – poručila je Aleksandra.

Izvor: Subotica.com
Bunjevačko prelo Bunjevačko prelo Bunjevačko prelo Bunjevačko prelo Bunjevačko prelo Bunjevačko prelo Bunjevačko prelo Bunjevačko prelo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 9699
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

veliko prelo

bunjevačko prelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.