Komentara: 14
Pregleda: 4392
Video
Foto

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

24.11.2018. u 12:28h
Izvor: Subotica.com
Svečanošću u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeležen Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, u okviru koje je prikazan i deo dokumentarnog filma "Velikani srpske Vojvodine".
Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Ovogodišnji praznik obeležen je u duhu stogodišnjice od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, koja je bila svojevrsna istorijska prekretnica za sve prostore severno od Save i Dunava.

- Pre sto godina zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti naših predaka stvorena je sloboda. Naš grad, naša Bačka, naša Vojvodina postali su sastavni deo Srbije. Srbi, Bunjevci, Slovaci, Rusini, Rumuni i drugi narodi izborili su se za svoju nezavisnost – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Danas odajemo počast naporima junačke srpske vojske da pobedi u ratu za oslobođenje. Naša je obaveza da se poklonimo njihovim senima, dužnost da slavimo njihove žrtve i da odamo počast sugrađanima koji su odlučno, bez kalkulacija da 25. novembra 1918. daju svoj glas za prisajedinjenje Bačke, Banata, Baranje slobodarskoj Srbiji. Bilo ih je 75 a među njima pet hrabrih žena, koje su prvi put u istoriji Evrope imale pravo glasa. Njihova dalekovida odluka predstavlja zaveštanje koje nas obavezuje. Danas su druga vremena u odnosu na 1918., politika našeg predsednika nije da vodimo ratove, već da živimo u miru i gradimo bolju budućnost za našu decu. Zbog njih moramo biti svesni da je najveća vrednost biti čovek i da je obaveza svih nas da se borimo za prosperitet zajednice.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Dan Velike narodne skupštine obeležava se od 2004. godine, kada je Nacionalni savet Bunjevaca doneo odluku da ovaj istorijski datum bude i nacionalni praznik.

- Posle sto godina mi smo još uvek tu i to pored svih stvari koje su nam se dešavale. I zato treba podići glavu visoko, naročito danas kada se obeležava sto godina od velikog istorijskog datuma jer vidimo da nismo pogrešili i da smo krenuli u dobrom pravcu – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić. - Sačuvali smo svoje ime, svoju posebnost, a ovih dana očekujemo da se naš govor proglasi jezikom. Zbog toga moramo biti ponosni na ono što su delegati uradili pre sto godina i ucrtali put za nas danas. Trebalo nam je 320 godina da napravimo svoju zastavu i grb, a stogodišnjica je i povod da imamo i značku, koju ćemo ponosno nositi.

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Pozdrave bivšeg predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, preneo je Nedeljko Tenjović, v.d. direktora Kancelarije nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

- Uloga Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini je nemerljiva, a vaša zajednica mora da bude poštovana u našoj državi od strane svih generacija. Istorija to svedoči, a možemo i danas videti sa koliko ste patriotizma i ljubavi okrenuti ka Srbiji. - poručio je Tenjović, u pozdravnoj poruci Nikolića

Prisutnima se zatim obratio Aleksandar Petrović, zamenik gradonačelnika Novog Sada, istakavši da je 25. novembar „dan zlatnim slovima ispisan u istoriji srpskog naroda”.

- Bunjevci su te, 1918. godine, zajedno sa većinskim narodom, kreirali jedan prelep istorijski period. To srpski narod neće nikada zaboraviti. - rekao je Petrović

U ime Igora Mirovića, predsednika Vlade Vojvodine, nacionalni praznik Bunjevcima je čestito i Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

- Ono na šta posebno treba da budemo ponosni jeste jedan konfesionalni, kulturološki i svaki drugi sklad. To nije samo politička proklamacija, nego način života. To su, svojim odlukama, jasno podvukli poslanici Velike narodne skupštine. - ističe Milošević

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Nakon formalnog programa upriličenog govorima usledio je zanimljiv kulturno-umetnički program prošaran recitovanjem, pevanjem i folklorom u duhu bunjevačke kulture. Nastupili su Subotički tamburaški orkestar i KUDŽ "Bratstvo", Nela Ivić čitala je odlomak iz priče „Ni mrtva u tuđini” Mare Đorđević Malagurski, dok su Tihomir Vrbanović i Dušan Ivić čitali govore Jaše Tomića i Blaška Rajića.

Veče je okončano druženjem u holu Velike većnice, uz prigodnu trpezu.

Izvor: Subotica.com
Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Proslava Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4392
Povezane teme

bunjevci

suzana kujundžić ostojić

dan velike narodne skupštine

bogdan laban

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.