• Pregleda: 3590

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Svečanošću u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je obeležen Dan Velike narodne skupštine, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, u okviru koje je prikazan i deo dokumentarnog filma "Velikani srpske Vojvodine".
Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Ovogodišnji praznik obeležen je u duhu stogodišnjice od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, koja je bila svojevrsna istorijska prekretnica za sve prostore severno od Save i Dunava.

- Pre sto godina zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti naših predaka stvorena je sloboda. Naš grad, naša Bačka, naša Vojvodina postali su sastavni deo Srbije. Srbi, Bunjevci, Slovaci, Rusini, Rumuni i drugi narodi izborili su se za svoju nezavisnost – podsetio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Danas odajemo počast naporima junačke srpske vojske da pobedi u ratu za oslobođenje. Naša je obaveza da se poklonimo njihovim senima, dužnost da slavimo njihove žrtve i da odamo počast sugrađanima koji su odlučno, bez kalkulacija da 25. novembra 1918. daju svoj glas za prisajedinjenje Bačke, Banata, Baranje slobodarskoj Srbiji. Bilo ih je 75 a među njima pet hrabrih žena, koje su prvi put u istoriji Evrope imale pravo glasa. Njihova dalekovida odluka predstavlja zaveštanje koje nas obavezuje. Danas su druga vremena u odnosu na 1918., politika našeg predsednika nije da vodimo ratove, već da živimo u miru i gradimo bolju budućnost za našu decu. Zbog njih moramo biti svesni da je najveća vrednost biti čovek i da je obaveza svih nas da se borimo za prosperitet zajednice.

Dan Velike narodne skupštine obeležava se od 2004. godine, kada je Nacionalni savet Bunjevaca doneo odluku da ovaj istorijski datum bude i nacionalni praznik.

- Posle sto godina mi smo još uvek tu i to pored svih stvari koje su nam se dešavale. I zato treba podići glavu visoko, naročito danas kada se obeležava sto godina od velikog istorijskog datuma jer vidimo da nismo pogrešili i da smo krenuli u dobrom pravcu – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić. - Sačuvali smo svoje ime, svoju posebnost, a ovih dana očekujemo da se naš govor proglasi jezikom. Zbog toga moramo biti ponosni na ono što su delegati uradili pre sto godina i ucrtali put za nas danas. Trebalo nam je 320 godina da napravimo svoju zastavu i grb, a stogodišnjica je i povod da imamo i značku, koju ćemo ponosno nositi.

Pozdrave bivšeg predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, preneo je Nedeljko Tenjović, v.d. direktora Kancelarije nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

- Uloga Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini je nemerljiva, a vaša zajednica mora da bude poštovana u našoj državi od strane svih generacija. Istorija to svedoči, a možemo i danas videti sa koliko ste patriotizma i ljubavi okrenuti ka Srbiji. - poručio je Tenjović, u pozdravnoj poruci Nikolića

Prisutnima se zatim obratio Aleksandar Petrović, zamenik gradonačelnika Novog Sada, istakavši da je 25. novembar „dan zlatnim slovima ispisan u istoriji srpskog naroda”.

- Bunjevci su te, 1918. godine, zajedno sa većinskim narodom, kreirali jedan prelep istorijski period. To srpski narod neće nikada zaboraviti. - rekao je Petrović

U ime Igora Mirovića, predsednika Vlade Vojvodine, nacionalni praznik Bunjevcima je čestito i Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

- Ono na šta posebno treba da budemo ponosni jeste jedan konfesionalni, kulturološki i svaki drugi sklad. To nije samo politička proklamacija, nego način života. To su, svojim odlukama, jasno podvukli poslanici Velike narodne skupštine. - ističe Milošević

Nakon formalnog programa upriličenog govorima usledio je zanimljiv kulturno-umetnički program prošaran recitovanjem, pevanjem i folklorom u duhu bunjevačke kulture. Nastupili su Subotički tamburaški orkestar i KUDŽ "Bratstvo", Nela Ivić čitala je odlomak iz priče „Ni mrtva u tuđini” Mare Đorđević Malagurski, dok su Tihomir Vrbanović i Dušan Ivić čitali govore Jaše Tomića i Blaška Rajića.

Veče je okončano druženjem u holu Velike većnice, uz prigodnu trpezu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
Anaa Odgovori
Bilo bi vrime da gospoja Suzana prodivani Bunjevacki!
Redovan bunjevac
Gospoja Suzana je divanila na čistom bunjevačkom(bio sam prisutan),ali je autor ovog teksta to "preveo" na srpski. Izgleda da se "uplašio" da Subotičani ne razumidu bunjevački.
Шнајцо Odgovori
Свака част. Лепо,достојанствено и свечано. Тако се показује приврженост својој домовини и подсећа на допринос који су Буњевци дали стварању Србије у данашњим границама на северу. Тако се понашају они који немају резервну домовину.
Шнајцо Odgovori
Свака част! Да се сви овако односе према домовини не би били ту где јесмо.
Лепо,достојанствено,свечано и искрено. Овако славе они који су дали велики допринос у стварању Србије у данашњим границама. Они који немају и не желе резервну домовину. Они чија је једина домовина Србија,они чији су преци страдали због идеје присаједињењу словенској браћи! Сви они којима је ово негативан догађај имају такав осећај и према Србији,а вероватно имају и резервну домовину која им је дража од ове од ове у којој живе равнопрано и у миру.
Живели Буњевци, живела Србија !
Trovach
Meni bas nije drago sto su moji preci ispali toliko glupi. Mogla je Vojvodina biti republika, a da ostanemo zajedno sa Srbijom, ali da se zna koji je ciji budjelar. Pogledajte samo koliki procenat naplate potrosnje struje je u Vojvodini, a koliki dole. Meni je neshvatljivo da ne platim ono sto sam potrosio, a juznjaci gledaju kako samo da zajebu nekoga. Zato i mora struja biti skupa, a tu razliku placamo mi savesni (citaj Vojvodjani). Zavrsio sam u vezi struje. Da nastavim u vezi drugih stvari?
Bunjevac Odgovori
Ovo je običan politički cirkus a ne nikakav kulturni događaj.
SImica Odgovori
Hajde okončajte vec jednom sto godišnje ratove razilaženja,bedu,i propadanje Vojvodine!OKRENUTE SE BUDUCNOSTI !!

ps(; DOSAD NI STE !!
Trovach
Vrati se u osnovnu skolu da malo proucis pravopis.
MILENIJA Odgovori
Vojvodina u sastav nove države ulazi kao jedan od njenih najbogatijih krajeva. Odmah posle Slovenije. U novoj državnoj zajednici Vojvodina je naglo siromašila. Vojvođani su plaćali 939 dinara poreza, a stanovnici Srbije 180 dinara. Sa druge strane, državne investicije su znatno više usmeravane ka Srbiji, nego prema Vojvodini. Petnaest pute se više investiralo u Srbiju!
Sta se slavi?
Sto godina osiromašenja Vojvodine u svakom smislu: materijalnom i duhovnom!
avet
Nažalost, i posle 100 godina je Vojvodina i dalje jako dobra krava muzara.
Slave oni koji muzu i oni koji ne znaju da ih muzu.
Trovach
Jedan primer. Fabrika "Zorka" je posle "oslobodjenja" ocerupana i premestena u Sabac (bas cudno pod istim imenom). Ipak, originalna "Zorka" se nije dala, ali dosla su druga vremena, pa su pored nje propali i "Sever", "Agroseme-Panonija", "Pionir", "Fidelinka", "29. Novembar"...
Hrvat Bunjevac Odgovori
Dan kada je Blasko Rajic zelio da Vojvodina pripadne Kraljevini Hrvata Srba i slovenaca a kasnije se potajno nadao da Vojvodina pripadne Hrvatskoj jer je uvik tvrdio da su Bunjevci cestica Hrvatskog naroda...a i nije imao puno izbora na sednici bilo2trecine Srba a tada u Vojvodini samo30%Srba...
Cudna neka DEMOKRATSKA SEDNICA??
avet
Politika ti je nešto slično kao šah.
U prvom momentu pomeraš igrača na tabli ubeđen da si odigrao jako dobar potez.
Ponekad ipak naknadno shvataš da si povukao pogrešan potez, da si pogrešio, ali onda već nema mogućnosti za natrag.
Шнајцо
Делегати су се одређивали по систему: 1 на сто припадника свог народа, што осликава бројно стање Буњеваца ( 82*100=?),а Хрвата је било 2(два). Треба ли још објашњења. Паметном је довољно и ово.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.