Komentara: 6
Pregleda: 4315
Foto

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

25.02.2017. u 10:49h > 12:01
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom u Plavoj sali Gradske kuće u petak je obeležen „Dan izbora prvog Nacionalnog saveta“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.
Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

Kao i prethodnih godina, na dnevnom redu je bilo svečano obraćanje predsednice Bunjevačkog nacionalnog saveta i dodela priznanja za doprinos negovanju i očuvanju kulture i identiteta Bunjevaca.

U ime Grada Subotice okupljene je pozdravila zamenica gradonačelnika Timea Horvat, koja je istakla značaj rada Saveta kao krovne institucije bunjevačke nacionalne manjine.

- Kada je 23. februara 2003. godine osnovan prvi Nacionalni savet Bunjevaca udareni su temelji bunjevačke nacionalne zajednice. Bunjevci su kroz rad Saveta, kao i ostale nacionalne zajednice, stekli prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika. Samim tim su stvorili uslove za institucionalno kreiranje političkog i društvenog života – podsetila je Timea Horvat. - U početku nije bilo lako, ni jednostavno. Ali posle 14 godina upornosti i rada možemo reči da je dosta urađeno, ali predstoji još puno posla.

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

Predsednica BNS Suzana Kujundžić Ostojić sumirala je rad saveta u minuloj godini, sa posebnim osvrtom na očuvanje bunjevačkog govora i inicijativu da se akt iz 1945. godine proglasi ništavnim.

- Bunjevački govor se uči u 12 škola, predaje ga 14 učitelja i nastavnika a pohađa ga 456 dece. Uspeli smo da oformimo grupe veće od 15 đaka, kako bi predavače plaćalo Ministarstvo prosvete. U poređenju sa ostalim nacionalnim manjima, bunjevački govor je na drugom mestu u Srbiji po povećanju interesovanja đaka za učenje sa 24 odsto – predočila je Suzana Kujundžić Ostojić. - Ponovo smo se obratili Pokrajinskoj skupštini da poništi akt iz 1945. godine, jer je nedopustivo da se Bunjevcima osporava pravo na nacionalni identitet. Imamo obećanje da će se to razmatrati već na narednoj sednici.

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

Na svečanosti uručene su i nagrade za doprinos očuvanju bunjevačke kulture i nacionalnog identiteta. Za deceniju rada na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca priznanje su dobili KUD „Aleksandrovo“ i KUD „Bunjevka“. Priznanje „Blaško Rajić“ za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta dobili su Andrija Peić Tukuljac i Đuro Bošnjak, dok je nagrada „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada pripala Suzani Kujundžić Ostojić.

Bunjevci obeležili Dan nacionalnog saveta

Izvor: Subotica.com
Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine Svečana skupština Nacionalnog saveta bunjevačke manjine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 4315
Povezane teme

bunjevci

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

timea horvat

svečana skupština

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.