Komentara: 5
Pregleda: 4011
Foto

Bunjevci obeležili Dan izbora prvog Nacionalnog saveta

24.02.2024. u 18:32h
Izvor: Subotica.com
Svečanom sednicom i dodelom priznanja zaslužnima za očuvanje bunjevačkog identiteta Nacionalni savet Bunjevaca obeležio je jedan od svoja četiri nacionalna praznika Dan izbora prvog Nacionalnog saveta – 23. februar.
Bunjevci obeležili Dan izbora prvog Nacionalnog saveta

Nacionalni savet Bunjevaca osnovan je pre 21 godinu, a ovaj praznik se obeležava proteklih devet godina.

- U prošloj godini smo imali tri Dužijance, u tri različita grada, među kojima je prvi put bio i Beograd. Postali smo ponosni vlasnici Bunjevačke kuće i  naša želja je da se ove godine tamo i uselimo i tamo nastavimo sa našim radom i projektima – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

U ime Ministarstva za informisanje i telekomunikacije  nacionalni praznik Bunjevcima je čestitao državni sekretar Dejan Prčetić.

Bunjevci obeležili Dan izbora prvog Nacionalnog saveta

- Bunjevačka nacionalna zajednica je veoma značajna za Republiku Srbiju, jer je to je jedina manjina kojoj je Srbija matična država. I zbog toga je veoma cenimo – poručio je Parčetić, dodajući da će savet, država Srbija, Subotica i Sombor uvek biti otvoreni za pitanje Bunjevaca.

Da će Bunjevci uvek imati podršku Grada Subotice poručio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu.

Bunjevci obeležili Dan izbora prvog Nacionalnog saveta- Grad Subotica je u poslednje tri i po godine, izuzetno korektno sarađujući sa BNS, zaista mnogo uradio na očuvanju nacionalne i kulturne posebnosti Bunjevaca. Nacionalni saveti se brinu o obrazovanju, kulturi, informisanju i upotrebi jezika i pisma. Upravo ta četvrta oblast uspešno je rešena početkom maja 2021. godine kada je doneta istorijska odluka o službenoj upotrebi bunjevačkog jezika u našem gradu – podsetio je Samardžić. – Naša zemlja je bila i ostaje posvećena zaštiti i kontinuiranom unapređenju manjinskih prava i upravo u našoj zemlji je manjinama obezbeđen najviši stepen prava u kulturi, informisanju, službenoj upotrebi jezika i svim drugim segmentima društvenog života.

Priznanje „Kalor Milodanović“ za informisanje na bunjevačkom jeziku ove godine pripalo je Vladanu Stefanoviću, dugogodišnjem novinaru, uredniku i direktoru medijskih kuća, kao i novinarki Ružici Parčetić.

Bunjevci obeležili Dan izbora prvog Nacionalnog saveta

- Ovo je nagrada celom našem kolektivu i grupi medija koje okupljamo. Ona puno znači i kao priznanje da smo na pravom putu kojim idemo  svih ovih godina a to je dda građanima Subotice omogućimo da ostvare svoje pravo a to je informisanje na maternjem jeziku – istakao je je Stefanović.

Priznanje „Mijo Mandić“ za doprinos u obrazovanju pripalo je Jadranki Tikvucki a nagrada „Ambrozije Šarčević“ za doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada prof. dr Žarku Bošnjakoviću. Priznanje za aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca dobili su Mirko Babičković i Božidar Radić, dok je za deceniju kontinuiranog rada na nagrađen Stanko Jozić.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta" Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika "23. februar - Dan izbora prvog nacionalnog saveta"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 2 dana
Komentara: 5
Pregleda: 4011
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.