Komentara: 19
Pregleda: 6049

Bunjevački savet traži donošenje Deklaracije o poništavanju akta nasilne asimilacije Bunjevaca

14.05.2018. u 14:17h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, koje je potpisala njegova predsednica Suzana Kujundžić Ostojić, a vezano za Deklaraciju o poništavanju akta nasilne asimilacije Bunjevaca, prenosimo u celosti.
Bunjevački savet traži donošenje Deklaracije o poništavanju akta nasilne asimilacije Bunjevaca

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine ukazuje da je na današnji dan, pre 73 godine, doneta naredba GNOV-a, kojom je Bunjevcima oduzeto pravo na lično izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i kojom je izvršena  potpuna asimilacija Bunjevaca u Hrvate. Bunjevci su, na žalost,  i danas izloženi osporavanju sopstvenog identiteta, jezika i kulture, iako imaju svoj Nacionalni savet i priznati su u Republici Srbiji kao autohtona nacionalna manjina. Brojni su primeri ovakvog delovanja i postoje strukture koje se ponašaju kao da je naredba i danas na snazi.

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine je podneo inicijativu Skupštini APV, da donese Deklaraciju kojom bi se naredba GNOOV-a od 14. maja 1945. godine okarakterisala kao akt nasilne asimilacije i kojom bi se konačno konstatovala ništavnost tog akta.

Vlada Vojvodine je javno podržala ovu inicijativu, ali do danas ništa nije učinjeno po ovom pitanju.

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i dalje instistira na donošenju Deklaracije, jer je to jedini način da se zaustave negativni tokovi i otvore putevi normalne komunikacije i saradnje.

// kraj saopštenja

Prilog: Naredba GNOOV-a

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 6049
Povezane teme
bunjevci bunjevci u subotici bunjevački nacionalni savet nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine bunjevačka nacionalna manjina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.