• Pregleda: 2994

Budžet za agrar manji za deset odsto

Sednici Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici prisustvovala je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, koja je najavile mere štednje u agraru.
Budžet za agrar manji za deset odsto

Prema rečima ministarke sredstva namenjena poljoprivredi u narednoj godini biće za šest milijardi evra, odnosno skoro deset odsto manja nego u 2014.

- Smanjena sredstva su rezultat odluke da se krajnje racionalno koriste budžetska sredstva i da se naredne godine subvencionišu poljoprivredne površine do 20 hektara, kao i da se ne daju subvencije za državno zemljište u zakupu – najavila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković. - Sve ostalo će biti isto, uvodimo nove mere za stimulisanje stočarstva, jer smo do sada veliki deo novca izdvajali za stimulisanje ratarske proizvodnje i očekivali da će to uticati i na rast stočarske proizvodnje, ali to se nije desilo. Podsticaćemo stočarstvo i štititi mala i srednja gazdinstva, izmene se ne odnose na 95 odsto ili više od 210 hiljada registrovanih gazdinstava, koja ne samo da neće biti oštećena nego će moći da konkurišu i za subvencije za priplodne krave i tovnu jarad.

Ministarka je dodala da ukidanjem kvota za mleko iz EU naši proizvođači neće biti ugroženi jer su se stvorili uslovi za plasman proizvoda na tržište Ruske federacije.

- To je nasleđen problem, rešeni smo da povučemo zaštitnu klauzulu i zaštitimo domaće tržište i proizvođače mleka, a iako ne uspemo u tome verujem da nećemo imati viška mleka jer smo u proteklih nekoliko meseci radili na tome da plasiramo naše proizvode u Rusku federaciju – objasnila je ministarka.

Slobodan Vojinović, predsednik RPK u Subotici, istakao je  da neobrađene zemlje ne sme biti i da naš seljak ne bi smo imati tri puta manji prihod nego što ima seljak u Austriji ili Nemačkoj.

- Nedopustivo je da prihod iz budžeta za kompletan agrar, uključujući nadgradnju, bude 2.5 do 3 posto, a ono što mi tražimo je da to za koju godinu bude 5 do 10 posto – naglasio je Vojinović. - Moramo prestati da izvozimo sirovinu, jer tako osakaćena poljoprivreda učestvuje u gradnji budžeta više o 20 posto, istovremeno ima više od 25 posto izvoza koji je u suficitu 100 odsto.

Nagrađeni za uspešno poslovanje

Ovi povodom podeljene tradicionalne godišnje nagrade za uspešno poslovanje u ovoj godini, koje su dobili preduzeća "Selma" d.o.o Subotica, Industrija mesa "Topola" d.o.o. Bačka Topola, Norma grupa jugoistočna Europa d.o.o Subotica, Livnica preciznih odljevaka d.o.o Ada i Samostalna zanatska radnja "Autoservis Disić" Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Vesko Odgovori
Kolike su vam plate? Sramota vam je i reci. Samo se mozete smeskati. Vi ce te
najvise pomoci poljoprivredi i propalim kombinatima, da ozive. Dobar vic za danas.
Deks Odgovori
Ja bih ukinuo većinu subvencija za poljoprivredu jer ako jedna radnička porodica ne dobija ništa od države zašto bi to bio slučaj za poljoprivredne porodice? Dao bih subvencije samo onim poljoprivrednicima koji imaju preduzetnički duh i žele da svoje poljoprivredne proizvode prerađuju u sireve, sokove, džemove, alkoholna pića i druge prerađevine, i da na taj način povećaju rast ekonomije i zaposle radnike.
Uvek u pravu Odgovori
Volim da vidim ovog neuništivog lika. Nadam se da i drugima kao i meni uliva nadu u bolji život i lepšu budućnost. Moralna gromada i ljudska veličina 50 godina odoleva naletima sposobnih i kvalitetnih mlađih kolega i čvrsto se drži u sedlu i moramo priznati da nas veoma uspešno jaše.
pedja Odgovori
Ali ljudi, obrijao je brke', jedno vreme je furao fazon šmekera sa sedim brkovima....
kojot Odgovori
E "CRNA" Snežana, jadna si ti ministarka, kada te ubedi ovaj GLAVONJA koji je studirao ekonomiju 20 godina a za to vreme urnisao subotičku industriju...još ćeš ti jesti holandsku ribu iz Subotice...a mi ćemo da uživamo u smradu iznutrica
Joso Odgovori
Zašto te mere niste objavili pre nego što su poljoprivrednici izlicitirali državno poljoprivredno zemljište?
Nebitno Odgovori
Onako kako EX YU partokratija zamišlja poljoprivredu, privredu i ekonomiju zamišljaju i mali Perica, ostala dečica, dileje i naivna biračka javnost.

Kratak pregled "uspeha" sadašnjeg predsednika privredne komore:

24.03.1980. – 31.06.1981. – „Jugokoža“ Subotica – Interni finansijski kontrolor.
01.07.1981. – 31.12.1989. – „Jugokoža“ Subotica – Tehnički direktor; Rukovodilac radne jedinice; Šef plana i analize
01.01.1990. – 22.02.1991. – DP „Jugokoža“ Subotica – V.D. Generalni direktor.
23.02.1991. – 13.02.1994. – HP „Jugokoža“ Subotica (1200 radnika) – Generalni
direktor.

(Jugokoža - propalo preduzeće)

Odmah naredne godine (za sve zasluge, valjda) dobija "priznanje" u vidu povelje "YU Manager 95“ i novu, opet, direktorsku funkciju:

14.02.1994. – 25.02.1998. – DD „29. novembar“ Subotica (2200 radnika) –
Generalni direktor.

(29. Novembar - propalo preduzeće)

Sve nagrade, plakete, priznanja, titule, zahvalnice i ostalu galanteriju, uključujući "Oskar popularnosti", kao i CV dotičnog uspešnog privrednika možete pročitati na:

http://www.subotica.info/sites/default/files/documents/standard/2014/08/27/111158/cv_slobodan_vojinovic.pdf

Što bi rekao Zoran Radmilović u filmu "Majstori, majstori": Intelektualci! Turim vas...
ffilozoff Odgovori
Ciji je igrac taj Vojinovic,da pola veka bude nezamenljiv??? SUBOTICA zivi i dalje u 20-tom veku,a sad je 21. METUZALEMI "koce" SUBOTICU-nazalost!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.