Komentara: 8
Pregleda: 3478
Foto

Budžet za agrar manji za deset odsto

23.12.2014. u 17:29h
Izvor: Subotica.com
Sednici Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici prisustvovala je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, koja je najavile mere štednje u agraru.
Budžet za agrar manji za deset odsto

Prema rečima ministarke sredstva namenjena poljoprivredi u narednoj godini biće za šest milijardi evra, odnosno skoro deset odsto manja nego u 2014.

- Smanjena sredstva su rezultat odluke da se krajnje racionalno koriste budžetska sredstva i da se naredne godine subvencionišu poljoprivredne površine do 20 hektara, kao i da se ne daju subvencije za državno zemljište u zakupu – najavila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković. - Sve ostalo će biti isto, uvodimo nove mere za stimulisanje stočarstva, jer smo do sada veliki deo novca izdvajali za stimulisanje ratarske proizvodnje i očekivali da će to uticati i na rast stočarske proizvodnje, ali to se nije desilo. Podsticaćemo stočarstvo i štititi mala i srednja gazdinstva, izmene se ne odnose na 95 odsto ili više od 210 hiljada registrovanih gazdinstava, koja ne samo da neće biti oštećena nego će moći da konkurišu i za subvencije za priplodne krave i tovnu jarad.

Budžet za agrar manji za deset odsto

Ministarka je dodala da ukidanjem kvota za mleko iz EU naši proizvođači neće biti ugroženi jer su se stvorili uslovi za plasman proizvoda na tržište Ruske federacije.

- To je nasleđen problem, rešeni smo da povučemo zaštitnu klauzulu i zaštitimo domaće tržište i proizvođače mleka, a iako ne uspemo u tome verujem da nećemo imati viška mleka jer smo u proteklih nekoliko meseci radili na tome da plasiramo naše proizvode u Rusku federaciju – objasnila je ministarka.

Slobodan Vojinović, predsednik RPK u Subotici, istakao je  da neobrađene zemlje ne sme biti i da naš seljak ne bi smo imati tri puta manji prihod nego što ima seljak u Austriji ili Nemačkoj.

- Nedopustivo je da prihod iz budžeta za kompletan agrar, uključujući nadgradnju, bude 2.5 do 3 posto, a ono što mi tražimo je da to za koju godinu bude 5 do 10 posto – naglasio je Vojinović. - Moramo prestati da izvozimo sirovinu, jer tako osakaćena poljoprivreda učestvuje u gradnji budžeta više o 20 posto, istovremeno ima više od 25 posto izvoza koji je u suficitu 100 odsto.

Nagrađeni za uspešno poslovanje

Budžet za agrar manji za deset odsto

Ovi povodom podeljene tradicionalne godišnje nagrade za uspešno poslovanje u ovoj godini, koje su dobili preduzeća "Selma" d.o.o Subotica, Industrija mesa "Topola" d.o.o. Bačka Topola, Norma grupa jugoistočna Europa d.o.o Subotica, Livnica preciznih odljevaka d.o.o Ada i Samostalna zanatska radnja "Autoservis Disić" Subotica.

Izvor: Subotica.com
Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici Sednica Skupštine Regionalne privredne komore u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3478
Povezane teme

privredna komora

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.