Komentara: 26
Pregleda: 5837
Foto

Budućnost Subotice je u Evropi

09.05.2013. u 16:38h
Izvor: SuMedija
Osmi put, grad Subotica, zajedno sa Centrom lokalne demokratije, povodom 9. maja, organizovao je na Trgu slobode, gde su bili postavljeni štandovi sa promotivnim materijalima, koje promovišu evropske vrednosti u mnogim oblastima, i svečanost povodom obeležavanja Dana Evrope.
Budućnost Subotice je u Evropi

Predstavile su se i civilne organizacije poput EPuS-a, CEKOR-a, Terasa, bili su tu još Kulturalni različak, PlanPlus, Edukativni centar Roma, Fondacija "Danilo Kiš", koja je takođe prepoznala značaj uključivanja velikog broja mladih i Kancelarija za mlade.

Povodom Dana Evrope, predstavnik Vlade AP Vojvodine, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, konzul Hrvatske u Subotici, Dragan Đurić, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupština grada Maria Kern Šolja, svečano su otvorili štandove EU na Trgu.

Modest Dulić je istakao da su u osnovi evropskih pridruživanja i evropske zajednice vrednosti i principi koji su proistekle iz antifašističke borbe i pobede nad fašizmom, na postulatima tolerancije, mira i čovekoljublja, humanosti i saradnje.

- Subotičani su ponosni na te vrednosti, jer su u osnovi bića našeg grada i ljudi kroz vekove. Subotica će uvek negovati tradiciju slobodnog evropskog grada, jer ova multikonfesionalna i multikulturalna sredina poseduje takve evropske vrednosti. U Subotici dolazi do prožimanja komunikacija i kulturne saradnje različitih naroda. Tom idealu međusobnog suživota i života jednih sa drugima težimo kroz ideale svih građana ove multinacionalne sredine - istakao je Dulić.

On je podsetio i na francusku Deklaraciju ministra Roberta Šumana od pre 63 godine, u čiju čast se danas proslavlja Dan Evrope.

- Naši susedi na severu i istoku već su deo evropske zajednice, a uskoro će biti i naš zapadni sused Hrvatska. Francuskom Deklaracijom pozvane su evropske zemlje da se ujedine u evropsku zajednicu, a bio je to i korak ka ujedinjenju i pomirenju koje EU simbolizuje i danas, preko modernih demokratskih evropskih zajednica, sa visokim stepenom zaštite ljudskih prava i Evropom bez granica. Danas je vidljivo da je veliki deo tih snova i vizija o ujedinjenoj Evropi i ostvaren kvalitetnijim životom i uključivanjem u veliku evropsku zajednicu. Subotica stoga ostaje verna toj evropskoj ideji i zajednici, posebno u odnosu na činjenicu da poseduje tradicionalni multikulturalizam, te stoga ima šta i da brani kada su evropske vrednosti u pitanje. Subotica će iskorisititi šansu evropske komisije i kandidovati se u procesu evropskih integracija 2020. godine za grad - prestonicu kulture - rekao je pored ostalog Dulić.

Budućnost Subotice je u Evropi

Marija Kern Šolja je prenela svoje utiske oko rođendana EU.

- Subotica se danas ovom proslavom pridružila članicama EU, iako zvanično još nije član. Sigurno je međutim, da je budućnost Subotice u Evropi, jer ona čuva vrednosti mira i tolerancije. Današnja manifestacija nam daje novu priliku da dobijemo informacije šta moramo učiniti da se pridružimo porodici evropske zajednice - istakla je Šolja.

Dragan Đurić, konzul Hrvatske rekao je da je Evropa naša zajednička postojbina i da se nada da ćemo se svi uskoro sresti u njoj.

- Republika HRvatska će 1. jula postati 28. članica EU. Ja se nadam da će i hrvatski jezik postati 24. službeni jezik EU. Evropa nije danas u idealnoj situacijiji, kao ni evro-zona. Međutim, sve će to biti prevaziđeno, uvek je tako bilo, jer „nikada nije bilo, da nekako nije bilo” - citirao je Đurić Kerempuha iz Krležinih balada i naglasio misao da je evropska zajednička sudbina.

Hrvatski konzul u Subotici je istakao i vrednost vekovne zgrade Gradske kuće ispred koje je proslava održana, kao jedan od najvećih graditeljskih bisera kojim se Subotica svrstava u srednju Evropu.

Izvor: SuMedija
Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope Obeležavanje Dana Evrope
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 nedelju
Komentara: 26
Pregleda: 5837

Povezana vest

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

dan evrope

Modest Dulić

miroslav vasin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.