Komentara: 0
Pregleda: 2867

Budite heroj - postanite donor, spasite nekome život!

03.08.2021. u 16:18h
Izvor: Subotica.com
Budite heroj - postanite donor, spasite nekome život!

Naša sugrađanka Melinda Tot Demek imala je 42 godine kada je saznala da boluje od leukemije. Kako kaže, bila je u punoj snazi, ispunjena kao majka i supruga, na vrhuncu karijere i mislila je da je ceo svet njen, ali to nije sprečilo bolest da nađe svoj put.

- Povremeno sam bila umorna od puno posla, vođenja domaćinstva, ali sam mislila da je to sasvim normalno. Na nagovor kolega, otišla sam na vađenje krvi. Kad sam dobila nalaz, ceo svet se preokrenuo za tren oka - priseća se Melinda. - Čim sam videla rezultate, znala sam da nešto nije u redu. Doktorici sam dala rezultate i ona je rekla: „Juhh, ovo liči na leukemiju”.

Budite heroj - postanite donor, spasite nekome život!Lečenje je počelo odmah i to sa jako agresivnom terapijom. Dve vrste citostatika. Jedna tih terapija išla je sedam dana 24 sata u kontinuitetu. Kako objašnjava Melinda, ove terapije su izuzetno teške, jer svaki put padnu vrednosti krvne slike, što za posledicu ima infekcije, temperaturu, slabost...

- Imala sam tri ciklusa hemioterapije. Svaki ciklus je značio mesec dana izolacije u sterilnom bloku, gde si sȃm sa svojim mislima i strahovima. Posle prvog ciklusa hemioterapije smo već znali da, hvala dragom Bogu, moj rođeni brat odgovara kao donor matičnih ćelija. Nikad neću zaboraviti trenutak kad mi je profesor saopštio ovu lepu vest. Bila sam najsrećnija na svetu - priča nam uz osmeh Melinda.

Posle trećeg ciklusa terapije, krenule su pripreme za transplantaciju. Melindin brat, Florijan Demek, morao je pet dana da prima injekcije da bi se matične ćelije iz koštne srži „isterale” na periferiju. Na dan transplantacije, bio je priključen na aparat, gde su mu kroz centralni venski kateter krv filtrirali i odvajali matične ćelije, a ostalo vratili nazad. Ova procedura je trajala nekoliko sati, a sve je izgledalo kao transfuzija krvi. 

- Za to vreme, ja sam bila u sterilnom bloku i dobijala jake citostatike. Moj imuni sistem je trebalo da bude skroz uništen da bi se nove matične ćelije mogle zalepiti i preuzeti hematopoezu tj. stvaranje novih krvnih ćelija. Moja koštna srž je trebalo skroz da se uništi da bi bratovljeve matične ćelije mogle da stvaraju krv za mene. To je čudo - objašnjava Melinda.

Budite heroj - postanite donor, spasite nekome život!

Za nju, transplantacija je bila teška, ali se ne žali. Uvek je gledala napred, kako ističe, s verom u Boga, da će sve da prođe, da će da ozdravi i da se vrati svom starom životu.

- Hvala dragom Bogu što sam u tih 25 odsto srećnika koji imaju srodnog donora. Ja sam imala svog brata, koji se nijednog trenutka nije dvoumio da to uradi za mene, da mi spasi život. Bilo je bolnih trenutaka i za njega, ali se hrabro držao. Hvala mu za to - beskrajno je zahvalna Melinda. - Sad sledi čekanje, ali se borim i ne dam se. Želim da ozdravim. Ima još mnogo stvari u životu koje želim da uradim. Želim da vidim sa porodicom kad Tisa cveta, da jedemo riblji paprikaš kraj reke, da sedim na našoj terasi i da slušam žabe, da kuvam žutu supu, da probam sve začine ovog sveta, da kandiram voće, jer do sad nisam znala kako treba. I da zagrlim sve vas, koji se brinete za mene, onako najače što znam, i da kažem da će sve biti dobro.

Budite heroj - postanite donor, spasite nekome život!Kako bi i drugi pacijenti dobili šansu za izlečenje, Melinda je pozvala sve ljude dobrog srca da postanu donori matičnih ćelija. Kako kaže, sama procedura je vrlo jednostavna i podrazumeva da se zainteresovani jave na Odeljenje transfuziologije, gde će im izvaditi jednu epruvetu krvi, a nakon toga je potrebno samo da popune formular za prijavu.

- To je sve. Uzorak se šalje u Institut za transfuziju krvi Srbije, gde se radi HLA tipizacija. Dobićete karticu da ste registrovani u Registru donora matičnih ćelija. I onda predstoji čekanje. Čekanje da vas pozovu, da vam kažu da ste vi jedina šansa nekome za život. Život na dar. Ovi ljudi su za mene pravi heroji - ističe Melinda. - Zato, želim da vas zamolim da postanete donori matičnih ćelija. Verovatnoća da nekome odgovaraju rođeni brat ili sestra je 25 odsto. To je mali postotak, ali zato postoji Registar donora matičnih ćelija, da svi dobiju šansu za život. Zamislite osećaj kada se ujutru probudite, i znate da neko na ovom svetu živi zato što ste se vi javili i poklonili mu život.

Budite heroj - postanite donor, spasite nekome život!Kako bi ukazali na značaj transplantacije, jedinog leka za obolele od leukemije, Udruženje pacijenata za borbu protiv akutne leukemije „Leuka“, uz podršku Skupštine grada, održaće u petak, 6. avgusta, skup na Velikoj terasi na Paliću. U periodu do 17 do 20 časova, svi zainteresovani sugrađani će moći da se prijave u Registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, trombocita i koštne srži, biće održana edukativna tribina, izložba slika i koncert.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2867

Povezane vesti

Povezane teme

transplantacija koštane srži

melinda tot demek

transplantacija matičnih ćelija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.