Komentara: 6
Pregleda: 3150
Foto

Brojne aktivnosti povodom meseca borbe protiv raka dojke

30.09.2021. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
U Subotici su prošle godine bitku sa rakom dojke izgubile 53 žene, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Subotica. Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke, zdravstvene ustanove i udruženja iz našeg grada organizovaće u petak nekoliko aktivnosti, ne bi li na taj način skrenuli pažnju javnosti na ovu bolest i važnost prevencije.
Brojne aktivnosti povodom meseca borbe protiv raka dojke

Na osnovu rutinski prikupljenih podataka Zavoda za javno zdravlje Subotica, prošle godine je u subotičkoj bolnici lečeno 112 žena od raka dojke, pri čemu je svaka druga žena u dobi radno aktivnog stanovništva. Ostvareno je ukupno 368 epizoda lečenja, što znači da je svaka od ovih žena bar tri ili četiri puta hospitalizovana u toku 2020. godine. Po rečima dr Nade Kosić Bibić, načelnice Centra za promociju zdravlja, prevencija je ključna i najvažnija, jer rani pregledi mogu da spase život.

- Simptomi ove bolesti se kasno javljaju i dug vremenski period žena nema nikakve znakove. Zbog toga je skrining mamografija zlatni standard, jer može otkriti promene koje su milimetarske veličine. Kada se simptomi jave, tada je već bolest uznapredovala i veliki deo žena sam primeti te promene. Najčešća su to pomene u veličini ili obliku dojke, vrlo često žena napipa neko zadebljanje u samoj dojci ili pazušnoj jami, a često primeti i neki iscedak ili promene na samoj bradavici. Ono što treba naglasiti, jeste da bol obično nije važan simptom ove bolesti, može da se javi, ali kod velikog broja žena bol nije prisutan - objašnjava dr Kosić Bibić, dodajući da zbog epidemije koja je u toku, u subotičkoj bolnici ne postoje uslovi da se skrining mamografija sprovodi. - Prekid je nastao prošle godine, bolnica je još uvek u kovid sistemu i ne postoje uslovi da se mogu raditi organizovani skrining pregledi. Čim se steknu uslovi, oni će se nastaviti, ali poruka svim ženama koje posumnjaju ili imaju nekakve tegobe, jeste da se jave svom izabranom lekaru, koji će ih uputiti hirurgu ili onkologu koji će dati uput za kliničku mamografiju i svaka od tih žena moći će da dobije zdravstvenu zaštitu koja joj je neophodna.

Brojne aktivnosti povodom meseca borbe protiv raka dojkeMilica Pećerić, predsednica Udruženja za podršku obolelim i lečenim ženama od karcinoma dojke "Jedna uz drugu", kaže da u Subotici svakog meseca 13 novih pacijentkinja dobije ovu dijagnozu, te da je ovo udruženje nastalo upravo iz potrebe da se skrene pažnja javnosti na ovu bolest, da se ženama obolelim i lečenim od raka dojke pruži podrška, ali i da se skrene pažnja svim zdravim ženama na važnost prevencije.

- Mi, žene, lako se odlučujemo za tretmane kod frizera, kozmetičara, ali kad je pregled u pitanju, to mnogo žena izbegava. Teško dopiremo do žena i jedino lično iskustvo njima najbolje prenosi šta je ono što treba da urade, ali i onda imaju stav 'neće to mene', 'pa možda nije', 'šta će mi reći'. Čak mi je jedna žena pre neki dan rekla 'bolje da ne odem, ko zna šta će mi naći'. Dakle, osnova poruka je da rano otkrivanje raka spašava život - podvukla je Pećerić, dodajući da se u Udruženje sve češće javljaju mlađe žene. - Pomerena je granica obolevanja i to su žene koje u doba rađanja otkrivaju karcinome. Naš cilj je da ovaj problem učinimo vidljivijim, da rak dojke i druge maligne bolesti više ne budu tabu tema, jer žene često iznose utiske da se okolina prema njima ponaša kao da su zarazne i da mogu bolest da prenesu na druge.

Brojne aktivnosti povodom meseca borbe protiv raka dojkePo rečima Jasmine Vukše, direktorke Apoteke Subotica, strah je najčešći razlog zbog kojeg žene odbijaju da odu na pregled, iako su svesne da mogu da se razbole.

- To je jedan veliki strah od saznanja da možemo biti bolesni i da se možemo razboleti i verujem da je to kočnica mnogim ženama da se jave na ove preglede. Mislim da žene jesu svesne da mogu od toga da se razbole i, po mom mišljenju, praktično ne postoji porodica koja nema neki slučaj raka ili maligne bolesti, ali je strah taj koji je velika kočnica - kazala je Vukša.

Brojne aktivnosti povodom meseca borbe protiv raka dojkeDa strah ne pobedi, već da se na vreme odazovu na preventivne preglede, Zavod za javno zdravlje Subotica i Udruženje "Jedna uz drugu" će, u partnerstvu sa Domom zdravlja Subotica, Apotekom Subotica, Opštom bolnicom Subotica, Crvenim krstom Subotica i Društvom za borbu protiv raka Grada Subotice, organizovati u petak, 1. oktobra, nekoliko aktivnosti povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke.

Prva od njih je šetnja, odnosno trka za zdravlje "Snažniji zajedno!", koja će okupiti žene koje se leče od raka dojke, žene koje su ovu bolest ostavile za sobom, ali i njihove članove porodice, prijatelje, kolege i sve zainteresovane građane koji žele da im na ovaj način pruže podršku. Okupljanje je zakazano u 17 časova na Sunčanom satu u centru grada, a učesnicima su na raspolaganju dve staze, jedna u dužini od tri kilometara  (Sunčani sat-jedan krug Dudova šuma-Gradski trg) i u dužini od pet kilometara (Sunčani sat-tri kruga Dudova šuma-Gradski trg). Dres kod je zaštitna maska, ružičasta ili bela majica, duks, trenerka.

Nešto kasnije tog dana, od 19 časova, u prostorijama Crvenog krsta Subotice održaće se promotivna akcija "Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?", u okviru koje su planirani preventivni palpatorni pregledi dojki, određivanje BMI i kompozicije tela, merenje ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i saveti lekara.

Akciji se priključuje i Apoteka Subotica, čiji će farmaceuti pružati podršku obolelim ženama  kroz proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova u  terapiji, od 10 do 14 časova u prostorijama ove zdravstvene ustanove na adresi Matije Gupca 26

Izvor: Subotica.com
Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke Najava aktivnosti povodom meseca (oktobra) borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3150
Povezane teme

apoteka subotica

zavod za javno zdravlje

rak dojke

nada kosić bibić

udruženje jedna uz drugu

jasmina vukša

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.