Komentara: 9
Pregleda: 5014

Broj sklopljenih i razvedenih brakova u porastu

12.03.2012. u 20:50h
Izvor: RTV City
Broj sklopljenih i razvedenih brakova u porastu

Prema podacima gradske službe matičara, u Subotici je prošle godine sklopljeno 613 brakova, a 2010. godine 551 brak.

Subotica je multinacionalni grad, pa su brakovi između pripadnika različitih nacionalnosti sasvim nomalna pojava. U Gradskoj matičnoj službi iz godine u godinu beleže sve veći broj sklopljenih mešovitih brakova.

Onu manje lepšu stranu braka čine neslaganja i nesuglasice između partnera koje često dovode do raskida braka. Tokom prošle godine u Osnovnom sudu je sprovedeno 923 postupaka razvoda braka. Postoje dva načina za pokretanje postupka razvoda braka, razvod braka po tužbi jednog od supružnika i sporazumni predlog prekida bračne zajednice.

Prema novom porodičnom zakonu, sud više ne ulazi u razloge koji dovode do razvoda braka ili u eventualnu krivicu supružnika. Za pokretanje postupka razvoda dovoljno je dokazati da su odnosi supružnika trajno poremećeni i tada na osnovu zahteva jednog od bračnih drugova, sud sprovodi postupak razvoda braka. Taksu koju je potrebno platiti pri pokretanju postupka razvoda braka iznosi 6000 dinara. U Osnovnom sudu svim sugrađanima koji su slabijeg materijalnog stanja i koji teško žive na usluzi je pravna pomoć sudskih pomoćnika svakog petka od 8 do 12 časova.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 9
Pregleda: 5014
Povezane teme

sklapanje braka

razvod braka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.