Komentara: 1
Pregleda: 1971

Broj obolelih od karcinoma dojke u stalnom porastu

30.11.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Broj obolelih od karcinoma dojke je u stalnom porastu, upozoravaju stručnjaci. U cilju smanjenja mortaliteta od ove bolesti, te podizanja nivoa zdravstvenih usluga, juče su u Opštoj bolnici stručnjaci sa Instituta za onkologiju Vojvodine održali predavanja na temu novina u dijagnostici i terapiji ove maligne bolesti.
Broj obolelih od karcinoma dojke u stalnom porastu

Rak dojke je, prema podacima, već tri decenije najčešća lokalizacija maligne bolesti u ženskoj populaciji. Svake godine od ove bolesti u Srbiji oboli oko 4.500 žena, a od tog broja 1.500 žena izgubi životnu bitku.

Kako bi ojačali nivo zdravstvenih usluga u oblasti onkologije, te omogućili da one budu ravnomerno dostupne u celoj zemlji, Pokrajinski sekretarijat za naučno-istraživačku delatnost i visoko obrazovanje sprovodi projekat pod nazivom “Implementacija savremenog mutidisciplinarnog timskog pristupa u dijagnostici i terapiji karcinoma dojke u Vojvodini.” U okviru ovog projekta, lekarima Opšte bolnice održana su četiri predavanja na temu patologije dojke, biopsije dojke i aksile, hirurgije, kao i novina u sistemskoj terapiji ove bolesti.

- Subotica je regionalni centar i želimo da se razvije u visoko kvalitetan centar, kako bi pružala sve usluge iz ove oblasti. Za sada nam je bitno da imamo pokazatelje kvaliteta u oblasti dijagnostike, da se ne čeka dugo na postavljenje dijagnoze. Želeli bismo da postavljanje dijagnoze ne bude samo kliničko na osnovu radioloških pretraga, već i da se uradi biopsija, pa ćemo videti kako da sa multidisciplinarnim timovima, svaka žena pre nego što započne terapiju, dobije najadekvatniju preporuku za mogući tretman. Nakon toga bi, u zavisnosti od tehničko-tehnoloških mogućnosti, bila doneta odluka o tome u koji centar da se uputi. Ove edukacije omogućavaju bolju komunikaciju među lekarima, što znači i veću prohodnost za pacijente, bez obzira da li će biti lečeni ovde ili na višem nivou. Sve što može da se uradi u Subotici, očekujemo i da se uradi, naravno to zavisi o tehnološke opremljenosti i humanog resursa, odnosno da li imamo takvog čoveka koji to može da uradi - rekao je prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1971
Povezane teme
subotička bolnica opšta bolnica karcinom onkologija rak dojke predavanje bolnica subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.