Komentara: 1
Pregleda: 3768
Foto

Broj obolelih od karcinoma dojke u stalnom porastu

30.11.2018. u 12:49h
Izvor: Subotica.com
Broj obolelih od karcinoma dojke je u stalnom porastu, upozoravaju stručnjaci. U cilju smanjenja mortaliteta od ove bolesti, te podizanja nivoa zdravstvenih usluga, juče su u Opštoj bolnici stručnjaci sa Instituta za onkologiju Vojvodine održali predavanja na temu novina u dijagnostici i terapiji ove maligne bolesti.
Broj obolelih od karcinoma dojke u stalnom porastu

Rak dojke je, prema podacima, već tri decenije najčešća lokalizacija maligne bolesti u ženskoj populaciji. Svake godine od ove bolesti u Srbiji oboli oko 4.500 žena, a od tog broja 1.500 žena izgubi životnu bitku.

Kako bi ojačali nivo zdravstvenih usluga u oblasti onkologije, te omogućili da one budu ravnomerno dostupne u celoj zemlji, Pokrajinski sekretarijat za naučno-istraživačku delatnost i visoko obrazovanje sprovodi projekat pod nazivom “Implementacija savremenog mutidisciplinarnog timskog pristupa u dijagnostici i terapiji karcinoma dojke u Vojvodini.” U okviru ovog projekta, lekarima Opšte bolnice održana su četiri predavanja na temu patologije dojke, biopsije dojke i aksile, hirurgije, kao i novina u sistemskoj terapiji ove bolesti.

Broj obolelih od karcinoma dojke u stalnom porastu

- Subotica je regionalni centar i želimo da se razvije u visoko kvalitetan centar, kako bi pružala sve usluge iz ove oblasti. Za sada nam je bitno da imamo pokazatelje kvaliteta u oblasti dijagnostike, da se ne čeka dugo na postavljenje dijagnoze. Želeli bismo da postavljanje dijagnoze ne bude samo kliničko na osnovu radioloških pretraga, već i da se uradi biopsija, pa ćemo videti kako da sa multidisciplinarnim timovima, svaka žena pre nego što započne terapiju, dobije najadekvatniju preporuku za mogući tretman. Nakon toga bi, u zavisnosti od tehničko-tehnoloških mogućnosti, bila doneta odluka o tome u koji centar da se uputi. Ove edukacije omogućavaju bolju komunikaciju među lekarima, što znači i veću prohodnost za pacijente, bez obzira da li će biti lečeni ovde ili na višem nivou. Sve što može da se uradi u Subotici, očekujemo i da se uradi, naravno to zavisi o tehnološke opremljenosti i humanog resursa, odnosno da li imamo takvog čoveka koji to može da uradi - rekao je prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Subotica.com
Predavanje na temu karcinoma dojke Predavanje na temu karcinoma dojke Predavanje na temu karcinoma dojke Predavanje na temu karcinoma dojke Predavanje na temu karcinoma dojke Predavanje na temu karcinoma dojke Predavanje na temu karcinoma dojke Predavanje na temu karcinoma dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3768
Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

karcinom

onkologija

rak dojke

predavanje

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.