Komentara: 14
Pregleda: 3858
Foto

Brodska ulica pliva nakon svake obilnije kiše

23.07.2021. u 15:20h
Izvor: Subotica.com
Za stanovnike Brodske ulice brod je odavno potonuo, a i oni s njim, budući da nakon svake obilnije kiše ne samo da ulica pliva u vodi, već i njihova dvorišta, kuće i nameštaj. Da nevolja bude veća, uz atmosferske padavine, izlije se i fekalna voda iz kanalizacije, pa uz veliku materijalnu štetu, trpi i njihovo zdravlje.
Brodska ulica pliva nakon svake obilnije kiše

Čak i po suvom i toplom vremenu, put kojim voda prolazi jasno se vidi po okrunjenim zidovima kuće Marije Krivošije Belas, u kojoj stanuje od 2010. godine. Kako nam priča, kada je kupila kuću, nije znala za ovaj problem, a prvi put se s vodom susrela 2014. godine, kada je u velikoj poplavi ceo stambeni prostor na broju 6 stradao.

Brodska ulica pliva nakon svake obilnije kiše- Od tada se ponavlja svake godine. Jedino pre godinu-dve, kada nije bilo monsunskih kiša, nije bilo problema, ali evo sad ove godine ponovo, kada je došlo do izlivanja u kupatilo i iz kupatila u kuhinju. Obraćali smo se svima, od mesne zajednice, komunalne, preko vatrogasaca, do Gradske kuće. Te 2014. godine je bilo veliko zasedanje u "Vodovodu", gde nas je bilo desetak stanara i obećano je da će se naći rešenje. Tada sam po savetu mesne zajednice i "Vodovoda" tražila da se ovaj stambeni prostor zameni za suvi, u pitanju su bili stanovi koje ljudi nisu kupili ili nisu imali kome da ostave, ali od toga nema ništa - kaže Marija, pokazujući na odbrambeni stepenik ispred kuće, koji su donedavno menjali džakovi. - Trpim ogromnu štetu. Osma godina kako nismo ništa mogli ulagati, misleći da će se ovaj problem rešiti. Međutim, više nismo mogli da živimo sa takvim zidovima, vlagom, prljavštinom i neredom i odlučili smo da krenemo u renoviranje kupatila i kuhinje, dok se sad ovaj izliv nije desio. Fasadu smo odložili za septembar, jer postoji opasnost od urušavanja.

Kako je i sama ulica pod nagibom, u njoj se kao niz tobogan voda sliva sa Beogradskg puta, a delimično i sa Somborskog, završavajući tačno ispred kapije Dragomira Stojkovića, čija kuća se nalazi na najnižoj tački u ulici. Za 35 godina koliko ovde živi, Dragomir kaže da je ovaj problem postao sve izraženiji u poslednjih nekoliko godina, te apeluje na nadležne da ga što pre reše.

Brodska ulica pliva nakon svake obilnije kiše- Moja kuća je izdignuta skoro metar i po, pa ako bih ja imao vode, kod nje bi, nažalost, došla do plafona - kaže Dragomir, pokazujući na Mariju kuću. - Inače ovaj problem je postao jako ozbiljan. Ljudima ulazi voda do kreveta, u sobe, takvi uslovi nisu za život. Dolazili su ljudi, gledali, napravili zapisnik i, normalno, to je tako kako jeste i trebalo bi to pod hitno rešavati.

Sa njim je saglasan i komšija Dragan Kozbašić, koji ističe da je situacija zabrinjavajuća i u pogledu higijene i mogućnosti zaraze, jer se, uz jaku kišu, izlije i fekalna voda iz kanalizacije, pa se ulicom širi neprijatan miris.

Brodska ulica pliva nakon svake obilnije kiše- Tad ne izlazimo iz kuća, već čekamo da se voda povuče. Posle jedno dva-tri sata voda se povuče i onda ostane blato, otpad, razno smeće iz kanalizacije - ističe Dragan, dodajući da su od nadležnih dobili odgovor da je u pitanju velika investicija i da nemaju mogućnosti da je realizuju. - Verovatno nemaju, pošto ne rešavaju goruća pitanja, a da neka vrsta pomoći treba da postoji, treba. Zabrinjavajući je i odnos komunalnih radnika, koji dolaze posle kiše da nam operu ulicu, ali sav taj kruti otpad se ponovo sliva u kanalizaciju i opet dolazi do začepljenja, a treba da otčepimo kanalizaciju, ne da sabijamo u te otvore i da nema mogućnosti da vode ode.

Brodska ulica pliva nakon svake obilnije kiše

Izvor: Subotica.com
Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša Problemi stanovnika Brodske ulice nakon obilnijih kiša
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 3858
Povezane teme

jaka kiša

poplavljene ulice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.