Komentara: 0
Pregleda: 2276

Briga o oralnoj higijeni nije samo pitanje estetike i utiska već stanje opšteg zdravlja

15.05.2018. u 13:26h
Izvor: Subotica.com
Nedelja zdravlja usta i zuba tradicionalno se obeležava u trećoj nedelji maja meseca, od 1991. godine. Ovogodišnja kampanja se obeležava od 14. do 20. maja pod sloganom „Zdravi zubi u zdravoj porodici.”
Briga o oralnoj higijeni nije samo pitanje estetike i utiska već stanje opšteg zdravlja

Cilj obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba je motivisanje svakog pojedinca, porodice, zajednice i donosioca odluka da aktivno doprinose unapređenju oralnog zdravlja, obzirom da oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javno zdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Oralno zdravlje se definiše kao standard zdravlja oralnih tkiva i tkiva koja su sa njima u vezi, što omogućava pojedincu da jede, govori i komunicira sa okolinom bez akutnih znakova bolesti, neprijatnosti niti smetnji i što doprinosi opštem stanju zdravlja i blagostanja (SZO).

Preventivne mere za očuvanje oralnog zdravlja (oralna higijena, korekcija ishrane, fluoridi) sprovode se u kućnim uslovima i odgovornost su pacijenta. Sprovođenje preventivnih mera je osnovni uslov očuvanja zdravlja usta i zuba, ali su uz njih neophodni i dodatni, specifični postupci koje primenjuje stomatolog. Sve mere koje se sprovode u stomatološkoj ordinaciji nazivaju se profilaktičke mere.

Briga o oralnoj higijeni nije samo pitanje estetike i utiska već stanje opšteg zdravlja

- Mnoga oboljenja usta i zuba se mogu izbeći uz povećanu podršku vlada, zdravstvenih udruženja i društva, kao i kroz programe finansiranja prevencije, otkrivanja i lečenja. Prva linija oralne zdravstvene zaštite sprovodi se sa pojedincem kroz prevenciju, i pre svega se odnosi na dobre navike pranja zuba i redovne preglede kod stomatologa. Obeležavanje Nedelje zdravlja usta i zuba jedan je od načina da se podstaknu aktivnosti koje će pomoći da se smanji opterećenje ovim bolestima na nacionalnom nivou. Radeći zajedno možemo ujediniti napore da sprečimo epidemiju karijesa, bolesti desni i gubitak zuba i da pomognemo u održanju zdravih zuba tokom života - kaže dr Marika Boroš.

Danas su na raspolaganju brojne savremene, naučno priznate i efikasne profilaktičke metode. Jedna od takvih je i profesionalno uklanjanje naslaga.

Mikroorganizmi dentalnog plaka su primarni faktor u nastajanju karijesa i oboljenja parodontalnih tkiva. I u uslovima dobre oralne higijene postoji potreba za uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba od strane stomatologa.

Indikacije za profesionalno uklanjanje naslaga uključuju:

  1. uklanjanje dentalnog plaka, pigmentacija i zubnog kamenca;
  2. demonstraciju adekvatnih tehnika u održavanju oralne higijene;
  3. uklanjanje faktora koji pogoduju nastanku i zadržavanju dentalnog plaka;
  4. omogućavanje detalnog kliničkog pregleda.

Za profesionalno uklanjanje mekih naslaga u kliničkoj praksi koriste se gumice i četkice uz dodatak profilaktičke paste. Takođe se u savremenoj, svakodnevnoj stomatološkoj praksi preporučuje redovno, profesionalno uklanjanje mekih naslaga pacijentima sa ugrađenim implantatima, kako bi se produžio vek trajanja implantata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2276
Povezane teme

nedelja zdravlja usta i zuba

zubar

higijena

oralna higijena

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.