Komentara: 9
Pregleda: 9551

Božić u porodici Krstić

07.01.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Božić u porodici Krstić

Dom Mirjane i Mladena Krstića svaki dan je ispunjen ljubavlju i radošću. U njemu stasavaju Vasilije i trogodišnjaci Melanija, Zaharije, Dimitrije i Božidar, te dečje graje i pesme u kući nikada ne manjka. Božić je za njih poseban dan, uz Vaskrs i krsnu slavu Svetog Stefana Dečanskog, možda i najvažniji u godini.

- Božić je naš najradosniji praznik. On za nas ima posebno značenje. Tada smo svi na okupu, porodično ga proslavljamo u duhu pravoslavne tradicije - priča nam mama Mira. - Na Badnji dan Vasilije je sa ocem išao po badnjak i to je za njega poseban doživljaj. On zna i simboliku badnjaka, kao i značaj Božića u hrišćanskoj tradiciji. Do sada smo uvek išli na trg za paljenje badnjaka, a posle na večeru. Četvorke su još male da bi aktivno učestvovale u običajima, njima je najzanimljivije da pijuču i po slami traže orahe i slatkiše.

Božić u porodici KrstićBožić u porodici Krstić

Sam dan Božića Krstići provode kod Mladenovih roditelja, gde se okupi cela porodica. Česnica i pečenica su neizostavni deo božićne trpeze, ali mnogo važnije od toga je duh zajedništva i ljubav koju praznik donosi.

- Najznačajniji nam je duh zajedništva koji Božić nosi i porodica koja je na okupu. Tradicionalno, za Božić ne idemo nigde, nego se slavi u krugu porodice, kod Mladenovih i mojih roditelja - dodaje Mirjana. - Pored mnogobrojnih obaveza, ne ostaje nam puno vremena za druženje, tako da je praznično vreme doba kada bar malo možemo da se opustimo.

Božić u porodici KrstićBožić u porodici Krstić

Biti roditelji petoro dece u današnje vreme nije nimalo lako.

- Ljubavi ima puno, ne može se izmeriti i rečima iskazati, ali je često i vrlo naporno i treba puno strpljenja. Mnogo je drugačije nego sa manje dece - iskreno će mama četvorki i pubertetlije. - Kada je Vasilije bio mali, imala sam vremena da mu se posvetim, da čitamo priče, legnem pored njega da ga uspavam. Sada to ne mogu, jer ih je četvoro u istom uzrastu i svako od njih hoće da mama legne pored njega. To je nemoguće, pa ja sednem na sredinu sobe i pričam priče. Nekada mi bude baš teško zbog toga jer osećam da ne mogu da se posvetim svakom od njih u svakom trenutku. Znam da je to normalno i da će oni to ubrzo prerasti. Lepo rastu, zdravi su što mi je najvažnije, vole se, a i Vasilije je tu kao pravi stariji brat.

Božić u porodici Krstić

Da bi deci obezbedio budućnost, Mladen radi od jutra do mraka, a Mirjana je još uvek na porodiljskom bolovanju do novembra i ceo dan brine o mališanima i Vasi.

- Kako će biti kad počnem da radim, stvarno ne znam. Nadala sam se da će u ovim merama za podršku roditeljstvu biti i uvođenje penzije za majke sa četvorkama. Mi smo treće četvorke u Srbiji i na putu su još jedne u Beogradu. To je pomoć za nekoliko porodica, a značila bi nam jako puno, jer sam svesna da će malo koji poslodavac imati razmevanja za majku četvoro male dece - smatra Mira. - Zdravlje je najvažnije, ali to zaista mislim. Imala sam veliki problem, tri puta su me oživljavali tokom operacije žuči. Da nije bilo reagovanja Igora Mirovića, koga smo pozvali da pomogne posle duge agonije, ko zna šta bi bilo. Zato ako smo mi zdravi, biće i deci dobro. A svega drugoga će biti. Njihovi osmesi i zagrljaji su nešto neprocenjivo.

Božić u porodici Krstić

Portal Subotica.com svim pravoslavnim vernicima čestita najradosniji hrišćanski praznik - Mir Božji, Hristos se rodi!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 9551

Povezana vest

Povezane teme

božić

pravoslavni božić

proslava božića

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.