Komentara: 48
Pregleda: 6682

Boris Tadić: Građani strahuju da će im deca živeti u siromaštvu

27.02.2014. u 00:48h
Izvor: RTV
Za svako treće dete u Srbiji postoji rizik da će živeti u siromaštvu i to je jedan od najvećih strahova građana Srbije, ocenio je predsednik Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić, ukazavši da su, kako bi se to promenilo, potrebne reforme čiji je ključ promena zdravstvenog sistema i sistema obrazovanja.
Boris Tadić: Građani strahuju da će im deca živeti u siromaštvu

Tadić je na subotičkoj predizbornoj konvenciji koalicije koju predvodi izjavio da građani sebi postavljaju pitanje kako da sastave početak s krajem meseca, odnosno prvi sa prvim u mesecu, strahuju da će im deca živeti u siromaštvu, te da je taj strah jedan od najvećih strahova.

"Danas u Srbiji svako treće dete ima rizik života u siromaštvu", ponovio je u više navrata lider Nove demokratske stranke okupljenim građanima u amfiteatru subotičkog Otvorenog univerziteta.

On smatra da će ovi izbori odlučiti kako će Srbija izgledati u narednoj deceniji, a kao najvažnije pitanje u ovom trenutku označio je reforme, čiji ključ treba da bude promena zdravstvenog i sistema obrazovanja, u kojem bi se profesorima, umesto solidarnog poreza, nametnula napredovanja, uz uslov da pruže više znanja svojim učenicima.

Tadić je rekao da sadašnja opozicija ne zaslužuje poverenje a da vlast tokom proteklog mandata nije projektovala i izgradila ni kilometar novih auto-puteva, ni jedan megavat snage u elektranama i ni jedno novo radno mesto.

Boris Tadić: Građani strahuju da će im deca živeti u siromaštvu

Lider NDS takođe je izneo da je tokom mandata ove Vlade privučeno oko 600 miliona evra stranih investicija, koje su se odnosile na dokapitalizaciju, dok je tokom njegovog predsedničkom mandata privučeno 2,2 milijarde, što je, po njegovim rečima, bilo najviše u regionu jugoistočne Evrope.

Po pitanju borbe protiv korupcije, Tadić je priznao da je ostvaren određeni pomak, ali ne suštinski, pošto po njegovoj oceni borba protiv korupcije znači borbu protiv siromaštva. Tadić se takođe založio i za promenu sadašnjeg Ustava, za koji je ocenio da je donet kako bi se njime zamenio Miloševićev Ustav iz ratnih 90-ih, a kojim bi se unapredio položaj lokalnih samouprava.

Čanak: Ključne reforme zdravstvenog i obrazovnog sistema

Boris Tadić: Građani strahuju da će im deca živeti u siromaštvu

Reforme zdravstvenog i obrazovnog sistema moraju biti na prvom mestu i to su dve ključne stvari za razvoj zemlje u ovom trenutku, ocenio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Tim reformama, prema njegovim rečima, treba da se ostvari vizija Srbije koju ima koalicija okupljena oko Lige socijaldemokrata i Nove demokratske stranke, a to je vizija Vojvodine i Srbija kao mesta gde će se susretati sever i zapad, istok i jug.

"Pošto se Vojvodina nalazi na oba koridora koja spajaju Evropsku uniju, potpuno je logično da je ubrzani pristup Evropskoj uniji ono za šta se mi ozbiljno zalažemo i na čemu će raditi, kako bi se to desilo što pre, u interesu svih građana Vojvodine i Srbije", rekao je Čanak novinarima nakon konvencije.

Upitan o potencijalnoj saradnji s drugim strankama, Čanak je odgovorio da oni nisu spremni na saradnju sa strankama nego su za saradnju sa "svakim ko je spreman da investira u realizaciju projekata"koje predlaže ova koalicija.

Boris Tadić: Građani strahuju da će im deca živeti u siromaštvu

Čanak je pojasnio da se treba suprotstaviti tmurnoj budućnosti zemlje u kojoj svakom trećem detetu preti da provede život u siromaštvu, u kojoj se prazne sela i gradovi, a rastu samo Beograd i Novi Sad, gde dolaze ljudi bez posla u potrazi za elementarnim zaposlenjem.

"U tom smislu smo spremni za saradnju sa svakim ko ponudi energiju i zajedništvo u borbi za te ciljeve", rekao je Čanak.

Upitan da iznese projekciju izbornog rezultata, lider LSV je na osnovu podrške i interesovanju sa predizbornih skupova ocenio da će koalicija koju predvodi zajedno sa Borisom Tadićem biti "treća, ako ne i druga po snazi"lista po broju osvojenih glasova 16. marta.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 48
Pregleda: 6682
Povezane teme

liga socijaldemokrata vojvodine

nenad čanak

boris tadić

nova demokratska stranka boris tadić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.